Τσιμπημένη η τιμή του οβελία – Πόσο θα πληρώσουν οι Καρδιτισώτες το αρνί και το κατσίκι


 

«Τσιμπημένη» είναι η τιμή του οβελία και στην αγορά της Καρδίτσας. Όπως μας δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Νομού Καρδίτσας κ. Χρήστος Πρίτσας το αρνί πωλείται από 9 έως 9,50 ευρώ το κιλό και το κατσίκι από 9,50 έως 10 ευρώ το κιλό.

Είναι γεγονός ότι τα κρεατικά φέτος εμφανίζονται ακριβότερα κατά 0,74% κατά μέσο όρο και οι μεταβολές αυτές οφείλονται στον μειωμένο φετινό αριθμό των αμνοεριφίων, εξαιτίας των απωλειών από τον καταρροϊκό πυρετό, στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που έπληξαν αρκετούς βοσκότοπους και στην προγενέστερη έναρξη της εξαγωγικής δραστηριότητας λόγω του καθολικού Πάσχα.

Οι παραγγελίες στα κρεοπωλεία της Καρδίτσας διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ η ζήτηση θα καλυφθεί από τα τρία βιομηχανικά σφαγεία που λειτουργούν στο Νομό.

Τα κρεοπωλεία θα παραμείνουν ανοιχτά έως αργά το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου και, για άλλη, μια φορά, οι ιδιοκτήτες απευθύνουν έκκληση στο καταναλωτικό κοινό να εμπιστευτεί τα ντόπια καταστήματα που διαθέτουν και επάρκεια και εγγυημένη ποιότητα.

 

Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τα εξής:

  • Όλα τα σφάγια αμνοεριφίων πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σφαγής και να φέρουν ευανάγνωστη τη σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα).
  • Τα ελληνικά σφάγια αμνοεριφίων να φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τιρκουάζ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ».
  • Τα σφάγια κοινοτικής προέλευσης να φέρουν επίσης ωοειδή σφραγίδα σήμανσης, χρώματος τιρκουάζ, καθώς και σφραγίδα της χώρας προέλευσης π.χ. Ισπανία, Γαλλία, Βουλγαρία κ.λ.π.
  • Τα σφάγια που προέρχονται από τρίτες χώρες να φέρουν σφραγίδα σήμανσης χρώματος καφέ, να αναφέρεται η χώρα προέλευσης και ο κωδικός της εγκατάστασης.

Γενικά, τα νωπά κρέατα πρέπει να διατίθενται σε θερμοκρασία 2-5οC και τα κατεψυγμένα σε -18 έως -20 C. Η έκθεση των σφάγιων αμνοεριφίων εκτός ψυκτικών θαλάμων απαγορεύεται ακόμη και αν βρίσκονται εντός του χώρου του καταστήματος πώλησης.

Απαγορεύεται η πώληση συκωταριών και εντέρων που έχουν αποψυχθεί, ενώ οι νωπές συκωταριές και τα έντερα δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και στα έντομα. Από όλα τα σφάγια των αμνοεριφίων πρέπει υποχρεωτικά να έχει αφαιρεθεί ο σπλήνας.

Η μεταφορά των κρεάτων επιτρέπεται μόνο με οχήματα-ψυγεία εφοδιασμένα με την απαραίτητη άδεια καταλληλότητας από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών.

Η αγορά και η φόρτωση κρεάτων σε μη επιτρεπόμενα μέσα μεταφοράς (Ι.Χ. φορτηγά κ.λ.π.) από πελάτες των επιχειρήσεων είναι παράνομη και η ευθύνη βαραίνει και τους προμηθευτές, οι οποίοι οφείλουν να ελέγχουν την καταλληλότητα του μεταφορικού μέσου.

Αναγραφή σε όλα τα εμπορικά έγγραφα (δελτία αποστολής – τιμολόγια) τη χώρα προέλευσης των κρεάτων με ευθύνη του αγοραστή και του πωλητή.

Οι κρεοπώλες πρέπει να διαθέτουν βιβλιάρια υγείας σε ισχύ και βεβαίωση κρεοπώλη από τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος, αναρτημένη με την άδεια λειτουργίας του καταστήματος σε εμφανές σημείο.

Προηγούμενο άρθρο Αυξημένη η κίνηση στη λαϊκή αγορά, περιορισμένες οι αγορές
Επόμενο άρθρο Ανεπανάληπτα και μοναδικά ήθη και έθιμα των Βαΐων και της Μ. Εβδομάδας στο Μετόχι του Αγίου Σεραφείμ Καρδίτσας