Ειδήσεις

Τώρα να γίνουν όλα τα αντιπλημμυρικά που απαιτούνται


Βρίσκονται σε εξέλιξη πλημμυρικά φαινόμενα στον Ν Καρδίτσας, κύρια σε περιοχές του δήμου Παλαμά. Οι πλημμυρισμένες εκτάσεις σε καλλιέργειες,  κύρια σιτηρών και τριφυλιων, οι πλημμύρες σε κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις, σπίτια, αποθηκευτικούς χώρους, υπόγεια και η απειλή κατοικημένων περιοχών, εντείνουν τις ανησυχίες των κατοίκων. Παράλληλα οι κατολισθήσεις και καταστροφές σε πρόσφατα κατασκευασμένο οδικό δίκτυο ορεινών περιοχών (Κανάλια-Μορφοβούνι), δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις.

Δεν είναι άγνωστα ούτε πρωτόγνωρα στην περιοχή μας αυτού του είδους τα προβλήματα. Δεν πλημμυρίζει για πρώτη φορά ο «Βουβολίνας», είναι γνωστά τα σημεία που  υπερχειλίζει ο Πάμισος, οι ζημιές που προκαλεί η άνοδος της στάθμης του  «Γαλλικού» και του  «Πέτρινου», η κατάσταση σε Προάστιο, Καλογριανα, Κοσκινά , Ψαθοχώρα, Ιτέα κλπ  Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών και όχι μόνο, έχουν πικρή πείρα διαχρονικά από μεγάλες ή μικρότερες καταστροφές, λόγω πλημυρών αφού οι περιοχές που παρουσιάζονται τα πλημμυρικά προβλήματα στο νομό μας είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια.

Διαπιστώνεται και αυτή τη φορά με τραγικό τρόπο πως υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα, με ευθύνη της Περιφέρειας, των Δήμων, και φυσικά της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και με ιδιαίτερες ευθύνες των ΤΟΕΒ Συγκεκριμένα σημεία ποταμών, αρδευτικά αυλάκια, μένουν χωρίς επικαιροποιημένα ή και καθόλου έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ακαθάριστα αρδευτικά, μπαζωμένα, με σκουπίδια, με απεριποίητη βλάστηση.

Είναι γεγονός πως μετά από κάποιες πλημμύρες, γινόταν κάποια αντιπλημμυρικά, αλλά όχι αυτά που χρειάζονταν και όχι σε όλες τις περιοχές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά χωριά σήμερα, σε μεγάλο βαθμό ανοχύρωτα, παρά τις κατά καιρούς  διαβεβαιώσεις των υπευθύνων.

Και η κυβέρνηση, και η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Δήμοι, γνωρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σήμερα η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης μπορεί να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα των καιρικών συνθηκών με ανάλογη πολιτική πρόληψης. Όμως διαθέτουν ελάχιστα κονδύλια για έργα πραγματικής αντιπλημμυρικής προστασίας, για καθαρισμούς και διευθετήσεις ρεμάτων, για την συντήρηση παλιών έργων, ενώ απλόχερα μοιράζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για έργα, υποδομές και φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες.  Τα απαραίτητα αυτά αντιπλημμυρικά  έργα για τη δική τους πολιτική, δεν είναι έργα ανάπτυξης, δεν έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν εξασφαλίζουν κέρδη στο κεφάλαιο, δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε καθώς χαρακτηρίζονται ως “μη επιλέξιμα»”.

Η Λαϊκή Συσπείρωση αξιώνει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων των χωριών που πλήγηκαν, να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές, να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.

Να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες  ή η επιτάχυνση εκεί που ξεκίνησε η κατασκευή, όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων  στον Πηνειό και στους παραποτάμους.

Να γίνουν άμεσα έργα αντιστήριξης, αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα σε επικίνδυνα σημεία που σημειώνονται ή μπορεί να σημειωθούν κατολισθήσεις σε περιοχές των ορεινών περιοχών.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες, να οργανώσουν από τα κάτω τον αγώνα  για την προστασία της ζωής τους και των περιουσιών τους

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

  • ΑΣΤΕΡΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ, περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας
  • ΆΡΗΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ, δημοτικός Σύμβουλος Παλαμά

 

Προηγούμενο άρθρο Τελετή Ορκωμοσίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών
Επόμενο άρθρο Θεώρηση αδειών επαγγελματιών πωλητών υπαίθριου εμπορίου