Υπενθυμίσεις για την ορθή χρήση των κάδων ανακύκλωσης


Αύξηση του ποσοστού των κοινών απορριμμάτων που τοποθετούνται σε μπλε κάδους ανακύκλωσης διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, δυσχεραίνοντας την επεξεργασία των ανακυκλώσιμων υλικών.

Η Δ/νση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου εφιστά την προσοχή στους δημότες για την ορθή χρήση των κάδων ανακύκλωσης και υπενθυμίζει ότι  όπως ορίζεται και στον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου (Άρθρο 8) «εφ’ όσον στο Δήμο λειτουργεί πρόγραμμα διαλογής στην πηγή για την ανακύκλωση και ανάκτηση πρώτων υλών οι υπεύθυνοι και γενικά όλοι οι κάτοικοι οφείλουν να συμβάλουν και να συμμορφώνονται με τις διατάξεις και τον τρόπο συλλογής και απόρριψης των προς ανακύκλωση απορριμμάτων.»

Ειδικότερα, οφείλουν να μην αναμειγνύουν με τα συνήθη απορρίμματα όσα προϊόντα είναι κατασκευασμένα από γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο και πλαστικές συσκευασίες, αλλά να τα διαχωρίζουν και να τα αποδίδουν στο Δήμο σύμφωνα με το πρόγραμμα περισυλλογής που ισχύει στην περιοχή τους. Ειδικότερα, για την ανακύκλωση χαρτιού – αλουμινίου – γυαλιού – πλαστικού , οι πολίτες μπορούν τοποθετούν τα άχρηστα χαρτικά στους μπλε κάδους, που είναι τοποθετημένοι σε διάφορα σημεία της πόλης. Σε όσους δε συμμορφώνονται, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 30€.

– Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων, που παράγουν μεγάλες ποσότητες ανακυκλούμενων απορριμμάτων, οφείλουν να τα συλλέγουν χωριστά από τα άλλα απορρίμματα, να τα συμπιέζουν και να τα αποδίδουν στο Δήμο σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα περισυλλογής.

-Σε περίπτωση ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων χαρτιού ή χαρτοκιβωτίων οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το Δήμο στον αριθμό κλήσης 2441021463.

Η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Καρδίτσας, ύστερα από τηλεφωνική συνεννόηση, δέχεται για ανακύκλωση και παλιούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές, φωτοτυπικά, μηχανήματα, φαξ κ.λ.π.

Επίσης συμμετέχει σε προγράμματα  για την ανακύκλωση φορητών ηλεκτρικών στηλών (μπαταριών) και έχει προχωρήσει το σύστημα ανακύκλωσης ελαστικών.

Η ορθολογική διαχείριση και η αξιοποίηση των απορριμμάτων, υλικών συσκευασίας και άλλων προϊόντων στοχεύει:

– Στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων και την μείωση του συνολικού όγκου τους πριν από την τελική τους διάθεση.

– Στην επαναχρησιμοποίηση των υλικών και την ενθάρρυνση συστημάτων ανακύκλωσης – αξιοποίησης.

– Στην ανάληψη ευθυνών από τους οικονομικούς παράγοντες (δημόσιους και ιδιωτικούς).

– Στην ανάδειξη του ρόλου των χρηστών και των καταναλωτών ως βασικών παραγόντων για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Υπενθυμίζεται ότι για ζητήματα που αφορούν την καθαριότητα οι δημότες μπορούν να απευθύνονται στα τηλ.: 2441021463, 2441072571, 2441350851 2441073899 και 2441350738-739

 

 

Προηγούμενο άρθρο Β. Τσιάκος: Το Δασαρχείο Καρδίτσας οφείλει να διευκολύνει τους κατοίκους του ορεινού όγκου στην απόκτηση καύσιμης ξυλείας
Επόμενο άρθρο Ημερίδα Τεχνολογίας Σκυροδέματος και Μόνωσης