Υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην Παραγωγή Καπνού


Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην Παραγωγή Καπνού από 19-03-2013 εως 05-04-2013.

Δικαιούχοι των ενισχύσεων για το εν λόγω Πρόγραμμα μπορούν να κριθούν καπνοπαραγωγοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι οποίοι έχουν ενεργοποιήσει, το 2009 δικαιώματα προερχόμενα από τον καπνό στις περιοχές παρέμβασης και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και εντάσσουν την καλλιέργεια καπνού στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

ΕΝΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ (1) ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ (ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ 2.3) ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ (1) ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 214.

Οι ενδιαφερόμενοι – υποψήφιοι δικαιούχοι, αφού λάβουν γνώση των όρων και προϋποθέσεων για συμμετοχή στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού, υποβάλλουν στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή στις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) ή στις Οργανώσεις Παραγωγών Καπνού (ΟΠΚ) ή στα κατά τόπους Κέντρα Ελέγχου Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού Και Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ), αίτηση ενίσχυσης πλήρως συμπληρωμένη.

Η κάθε αίτηση ενίσχυσης υποβάλλεται σε ένα μόνο φορέα, ανεξάρτητα αν η εκμετάλλευση βρίσκεται σε περισσότερους του ενός νομούς οι οποίοι υπάγονται σε διαφορετικούς φορείς υλοποίησης. Στην τελευταία περίπτωση, η αίτηση ενίσχυσης υποβάλλεται στον τόπο υποβολής της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ).

Επιλέξιμη για ένταξη είναι η έκταση της εκμετάλλευσης του παραγωγού, η οποία βρίσκεται στις περιοχές παρέμβασης και έχει μέγιστο μέγεθος ίσο με την έκταση η οποία καλλιεργήθηκε με καπνό με βάση την τελευταία Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ), προσαυξημένο το πολύ κατά 5 στρέμματα. Το ελάχιστο μέγεθος εκάστου αγροτεμαχίου είναι 0,5 στρέμματα.

Οι αιτούντες υποβάλλοντας την αίτηση ενίσχυσης, δεσμεύονται για τα παρακάτω:

1. Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση για μια πενταετία, να έχουν αρχίσει τις δεσμεύσεις της δράσης από τη 15η Νοεμβρίου 2012 και να έχουν εντάξει την καλλιέργεια καπνού στο σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης με βάση τις κατευθύνσεις και προδιαγραφές του Προτύπου AGRO 2 (Παράρτημα Οικείας ΚΥΑ) καθώς και να αναλάβουν και τις ακόλουθες πρόσθετες δεσμεύσεις:

Συνδυασμός αμειψισποράς και ακαλλιέργητου περιθωρίου

– Αμειψισπορά με ψυχανθή τουλάχιστον στο 20% της επιλέξιμης έκτασης για χλωρά λίπανση, με στόχο το σύνολο της έκτασης να τεθεί σε αμειψισπορά μια φορά τουλάχιστον στην πενταετία. Το ψυχανθές δε συγκομίζεται, ενσωματώνεται την κατάλληλη χρονική περίοδο για να παρέχει το μέγιστο των θρεπτικών και η έκταση αυτή δεν καλλιεργείται με καπνό.

– Ακαλλιέργητο περιθώριο τουλάχιστον στο 5% της επιλέξιμης έκτασης και το οποίο αφορά στο σταθερό ακαλλιέργητο περιθώριο πλάτους κατ΄ ελάχιστο ενός μέτρου περιμετρικά της επιλέξιμης έκτασης όλων των αγροτεμαχίων. Το σύνολο του ακαλλιέργητου περιθωρίου θα πρέπει να αθροίζει στο 5% της επιλέξιμης έκτασης.

  • Η έκταση που θα καλλιεργείται ο καπνός, με το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το 25% της συνολικής επιλέξιμης έκτασης και το πολύ μέχρι το 75% αυτής.
  • Χειρονακτική απομάκρυνση ζιζανίων στην έκταση που καλλιεργείται με καπνό. Απαγορεύεται κάθε χρήση χημικού ζιζανιοκτόνου.

2. Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσής τους τις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης, σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές αποφάσεις και βάσει των εγκυκλίων του οργανισμού πληρωμής.

3. Να εφαρμόζουν το εγκεκριμένο ΣΠΔ.

4. Να τηρούν αγροπεριβαλλοντικό φάκελο, ο οποίος φυλάσσεται από τους δικαιούχους για τρία επιπλέον έτη μετά την ημερομηνία της τελευταίας πληρωμής.

5. Να υποβάλλουν κατ’ έτος αίτηση πληρωμής και δήλωση εφαρμογής με τη διαδικασία που προβλέπεται στην οικεία ΚΥΑ.

6. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους ελέγχους που πραγματοποιούν εξουσιοδοτημένα εθνικά και κοινοτικά όργανα.

Σαν γραμμή βάσης ορίζεται:

α) Η κατ’ έτος υποχρέωση των δικαιούχων να καλλιεργούν και να ενσωματώνουν στο έδαφος χειμερινά ψυχανθή στο 20% της εαρινής καλλιέργειας, συμπληρωματικά προς αυτήν, ως επίσπορη.

Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται η δέσμευση αυτή είναι ο ακόλουθος:

Στο 20% της επιλέξιμης έκτασης, στην οποία θα καλλιεργηθεί η εαρινή καλλιέργεια, δηλαδή ο καπνός, εγκαθίσταται και ενσωματώνεται στο έδαφος χειμερινό ψυχανθές για χλωρά λίπανση. Στην έκταση αυτή, μετά την ενσωμάτωση των χειμερινών ψυχανθών, καλλιεργείται η εαρινή καλλιέργεια (συμπληρωματικά, ως επίσπορη).

Από την παραπάνω υποχρέωση εξαιρούνται:

  • Τα αγροτεμάχια στα οποία αποδεδειγμένα το έδαφος τους περιέχει 3% κατ’ ελάχιστο οργανική ουσία.

β) Τα αγροτεμάχια που γειτνιάζουν με υδάτινους όγκους, από 1-1-2012, δεν επιτρέπεται να καλλιεργούνται σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από τις όχθες τους.

 

Μετά τη λήξη της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου (Π.Π.), οι δικαιούχοι που εξακολουθούν να έχουν ενεργές συμβάσεις, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προσαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους σύμφωνα με τους όρους του νέου προγράμματος, όπως αυτό προκύψει κατά τη νέα Π.Π. Εάν η προσαρμογή δεν είναι αποδεκτή από τους δικαιούχους, η δέσμευση παύει να ισχύει χωρίς να τους επιβληθούν κυρώσεις.

 

Το ύψος ενίσχυσης ανέρχεται σε 93,6 €/στρέμμα ετησίως.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καρδίτσας στο τηλέφωνο 24413-55248 (Υπεύθυνη προγράμματος κ. Φ. Βολιώτου).

 

 

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος

της Δ/νσης

 

 

 

Δημήτριος Β. Κωστής

Καρδίτσα  13 Μαρτίου 2013

Προηγούμενο άρθρο Ημερίδα για τις Εφαρμογές της Γεωργίας Ακριβείας διοργανώνει ο Δήμος Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη 46χρονος στην Καρδίτσα, διότι εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης, για απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας