Ειδήσεις

Υποβολή αιτήσεων για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου


Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Καρδίτσας γίνονται γνωστά τα εξής: Οι ενδιαφερόμενοι για απόκτηση άδειας νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr), αίτηση-υπεύθυνη δήλωση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020.

Η αίτηση γίνεται αποδεκτή όταν σ’ αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας. Στην περίπτωση που δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά που αφορούν κριτήρια προτεραιότητας, η αίτηση είναι επιλέξιμη, αλλά δεν βαθμολογείται για τα κριτήρια αυτά.

Στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, δηλώνεται η έκταση (σε στρέμματα) και οι συντεταγμένες των κορυφών κάθε αγροτεμαχίου,  για το οποίο πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια, καθώς και η Τοπική Κοινότητα και το τοπωνύμιο της περιοχής.

Για να είναι επιλέξιμες οι αιτήσεις θα πρέπει ο αιτών να διαθέτει αγροτεμάχιο ή αγροτεμάχια έκτασης τουλάχιστον ίσης με την έκταση που αιτείται.

Η αιτούμενη για άδεια νέας φύτευσης έκταση δύναται να αντιστοιχεί σε ένα ή περισσότερα αγροτεμάχια και  ως ελάχιστη αιτούμενη έκταση ανά αγροτεμάχιο ορίζεται το ένα (1) στρέμμα.

Οι εν λόγω εκτάσεις δύνανται να  είναι ιδιόκτητες ή ενοικιαζόμενες με διάρκεια μίσθωσης τουλάχιστον επταετή,  με την υποβολή δε της αίτησης ο αιτών επισυνάπτει τον τίτλο νομής και κατοχής.

Κριτήρια Προτεραιότητας –  Κατάταξη των αιτήσεων/Βαθμολογία για την  Περιφέρεια Θεσσαλίας

Εφόσον οι επιλέξιμες αιτήσεις αδειοδότησης που θα υποβληθούν, υπερβαίνουν την έκταση που πρόκειται να χορηγηθεί, η χορήγηση θα  πραγματοποιηθεί  σύμφωνα με τα κριτήρια προτεραιότητας που έχουν επιλεγεί για κάθε Περιφέρεια.

Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα κριτήρια προτεραιότητας είναι:

Κριτήριο Α

Παραγωγοί ηλικίας έως 40 ετών κατά το έτος υποβολής της αίτησης, που φυτεύουν οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου για πρώτη φορά και εγκαθίστανται ως αρχηγοί της εκμετάλλευσης (νεοεισερχόμενοι).

Η συμμόρφωση προς το εν λόγω κριτήριο βαθμολογείται με τρείς (3) μονάδες και αποδεικνύεται επισυνάπτοντας στην αίτηση πιστοποιητικό από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ).

Κριτήριο Β

Εκτάσεις όπου οι αμπελώνες συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος με την εφαρμογή των κανόνων βιολογικής παραγωγής ή με εθνικά συστήματα πιστοποίησης για ολοκληρωμένη διαχείριση στην παραγωγή σε ολόκληρη την έκταση που προορίζεται για νέα φύτευση .

Η συμμόρφωση στο κριτήριο Β βαθμολογείται με μία (1) μονάδα και αποδεικνύεται επισυνάπτοντας στην αίτηση την βεβαίωση του φορέα πιστοποίησης όπου θα φαίνεται ότι η εκμετάλλευση εφαρμόζει τα εν λόγω συστήματα για τουλάχιστο πέντε (5) έτη.

Σε περίπτωση που ο αιτών δεν έχει στην κατοχή του αμπέλια με οινοποιήσιμες ποικιλίες, επισυνάπτει Υπεύθυνη Δήλωση με την οποία δεσμεύεται να εφαρμόσει τα παραπάνω για πέντε έτη.

Κριτήριο Γ

Εκτάσεις που αντιμετωπίζουν φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς .

Για τον Νομό Καρδίτσας το κριτήριο πληρούται αν το ή τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια που προσδιορίζονται στην αίτηση βρίσκονται  σε υψόμετρο άνω των 500 μέτρων τουλάχιστον, μη συμπεριλαμβανομένων των υψιπέδων.

Η συμμόρφωση στο κριτήριο Γ βαθμολογείται με μία (1) μονάδα.

Κριτήριο Δ

Εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων.

Το κριτήριο θεωρείται ότι πληρούται αν κατά το χρόνο της αίτησης ο αιτών:

α) διαθέτει σύμφωνα με τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.) του προηγούμενου έτους ελάχιστη έκταση γεωργικής εκμετάλλευσης πέντε (5) στρεμμάτων.

και επιπλέον

β) έχει στην κατοχή του αμπελουργική εκμετάλλευση, με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και  ανήκει σε μια από τις παρακάτω  κατηγορίες, ανάλογα με την έκτασή της:

  1. Εκμετάλλευση με πάνω από 75 στρέμματα αμπέλι με οινοποιήσιμες ποικιλίες
  2. Εκμετάλλευση με έκταση μεγαλύτερη ή ίση των 30 και μικρότερη των 75 στρεμμάτων αμπέλι με οινοποιήσιμες ποικιλίες.

 

Η συμμόρφωση στο κριτήριο Δ βαθμολογείται με τρεισήμισι (3,5) μονάδες στην περίπτωση 1 και με 2,45 στην περίπτωση 2.

Κριτήριο Ε

Προηγούμενη συμπεριφορά του παραγωγού.

Το ανωτέρω κριτήριο θεωρείται ότι πληρούται αν ο αιτών δεν διαθέτει αμπελουργικές εκτάσεις χωρίς άδεια, όπως αναφέρεται στο άρθρο 71 του Καν. (ΕΕ) 1308/2013, ή χωρίς δικαίωμα φύτευσης, όπως αναφέρεται στα άρθρα 85α και 85β του Καν. (ΕΚ)1234/2007.

Η συμμόρφωση στο κριτήριο Ε βαθμολογείται με μιάμιση (1,5) μονάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Καρδίτσας, στο τηλέφωνο 24413 55249 (αρμόδιος γεωπόνος ο κ. Ε. Γκαραβέλος).

Προηγούμενο άρθρο Στα Χυτήρια Καρδίτσας οι νέοι του Κέντρου Ορίζοντες
Επόμενο άρθρο Η Ειρήνη Τσαπράζη στην προεθνική ομάδα