Υποστελεχωμένα τα Κέντρα Υγείας του Νομού


Οι Σύλλογοι Γυναικών Καρδίτσας και Καλλιθήρου στα πλαίσια της καμπάνιας που οργανώνει η ΟΓΕ με θέμα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πραγματοποίησαν  εκδήλωση την Κυριακή 14 Δεκέμβρη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Καλλίθηρο (Σέκλιζα) με θέμα:
«Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ»

Την εκδήλωση άνοιξε η Κλεοπάτρα Ζούκα πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας που αναφέρθηκε στις δράσεις του συλλόγου για την καμπάνια υγείας που κορυφώνεται με την σημερινή εκδήλωση.

Η Λήδα Αγγέλου μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας παρουσίασε τις θέσεις της ΟΓΕ για την υγεία τονίζοντας μεταξύ των άλλων:

«Η τρίμηνη καμπάνια της ΟΓΕ έχει στο επίκεντρο της την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς τα προβλήματα στον τομέα αυτό έχουν ιδιαίτερη επιδείνωση, αλλά και βαρύνουσα σημασία για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων και των γυναικών και ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης. Το πρόβλημα της υγείας και ιδιαίτερα των γυναικών των λαϊκών οικογενειών τα τελευταία χρόνια έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Έχουμε σταδιακή αύξηση της νοσηρότητας και επιδείνωση της υγείας των λαϊκών στρωμάτων, λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, αλλά και των βαθιών ανατροπών στο δημόσιο σύστημα υγείας – πρόνοιας, που το καθιστούν ανεπαρκές και ανίκανο να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Οι γυναίκες έχουν πρόσθετες και εξειδικευμένες  ανάγκες για υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας, οι οποίες προκύπτουν από τον βιολογικό και κοινωνικό ρόλο της μητρότητας, αλλά και από την ανισότιμη θέση τους στην κοινωνία, η οποία εκτός των άλλων επιβαρύνει και την υγεία τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των αναγκών πρέπει να καλύπτονται από την ΠΦΥ.

Αντίθετα, και στο νομό μας η πρόληψη με βασικές γυναικολογικές εξετάσεις είναι υποτυπώδης στο δημόσιο σύστημα υγείας με περιστασιακούς ελέγχους στα ΚΥ του νομού. Στο πολυϊατρείο του ΠΕΔΥ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στο γυναικολογικό ιατρείο, καθώς δεν υπάρχουν μηχανήματα.

Δεν υπάρχουν προγράμματα ούτε και έλεγχος, όπως θα έπρεπε, ούτε στην περιοχή μας φυσικά, που να εξασφαλίζουν τον εμβολιασμό όλων των κοριτσιών δωρεάν για τον καρκίνο της μήτρας. Να κάνουν οι γυναίκες τον προληπτικό έλεγχο για γυναικολογικούς καρκίνους (ΠΑΠ, μαστογραφίες), οστεοπόρωση κλπ.

Η εμπορευματοποίηση της μητρότητας και ότι σχετίζεται με αυτήν είναι προκλητική. Έχουμε κυριαρχία των ιδιωτικών μαιευτηρίων και γυναικολογικών κλινικών έναντι των δημόσιων. Χαρακτηριστικό είναι ότι και στο νομό μας όπως σε όλη την Θεσσαλία έχουμε κυριαρχία των ιδιωτικών μαιευτικών-γυναικολογικών κλινικών και ιατρείων.»

Στη συνέχεια  η Σοφία Κουλούρη πρόεδρος του Συλλόγου του Καλλίθηρου παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα υγείας του νομού και στα αγροτικά ιατρεία τις τεράστιες ελλείψεις και τις επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών της υπαίθρου.

«Η γυναίκα που ζει στην ύπαιθρο είχε πάντα μειωμένη πρόσβαση σε τομείς όπως η Υγεία – Πρόνοια, με δεδομένο ότι η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην ύπαιθρο ήταν πάντα πιο υποβαθμισμένη σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις πόλεις. Ιδιαίτερα χωριά απομακρυσμένα από την πόλη ή ορεινά είχαν πάντοτε μεγαλύτερες ελλείψεις σε αγροτικούς γιατρούς.

Σήμερα με αφορμή και την κρίση οι ελλείψεις αυτές έχουν πολλαπλασιαστεί, καθώς η υποχρηματοδότηση έχει επεκταθεί σε όλους τους τομείς της Υγείας. Για τους κατοίκους της υπαίθρου ιδιαίτερης σημασίας είναι οι παροχές που θα έπρεπε να παρέχουν τα Κέντρα Υγείας.

Στο Νομό Καρδίτσας, που χαρακτηρίζεται από ανομοιογένεια όσον αφορά τα χωριά του(πεδινά, ημιορεινά και ορεινά) τα Κέντρα Υγείας θα έπρεπε να είναι πυλώνες της ΠΦΥ, εξαιτίας και των μεγάλων αποστάσεων που πρέπει να διανύσει ο ασθενής μέχρι το Νοσοκομείο. Η αμεσότητα πρόσβασης στο Κέντρο Υγείας είναι ζωτικής σημασίας ιδιαίτερα για επείγοντα περιστατικά.

Παράλληλα η πλήρης στελέχωσή τους θα διευκόλυνε όχι μόνο τους ασθενείς αλλά και τη λειτουργία του Νοσοκομείου, που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, εφημερεύει 365 μέρες το χρόνο, χωρίς νευρολόγο, χωρίς γαστρεντερολόγο, χωρίς ψυχίατρο, χωρίς δερματολόγο και το τελευταίο τρίμηνο, χωρίς παιδίατρο για 15 μέρες. Κι από Δευτέρα 15 του μήνα έως το τέλος του χρόνου δεν θα εφημερεύει παιδίατρος. Με την μονάδα τεχνητού νεφρού που από τις 10 του μήνα λειτουργεί χωρίς νεφρολόγο και με προβλήματα λειτουργίας ο αξονικός τομογράφος, καθώς θα μειωνόταν ο όγκος περιστατικών που καθημερινά εξυπηρετεί ακόμα και για εξετάσεις ρουτίνας ή πρώτων βοηθειών. Παρόλα αυτά τα ΚΥ είναι υποστελεχωμένα τόσο σε προσωπικό όσο και σε μηχανήματα, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους.

Πιο συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας όσον αφορά στα Κέντρα Υγείας του νομού η εικόνα είναι η εξής:

  • Κέντρο Υγείας Μουζακίου: Προβλέπονται 16 Ειδικευμένοι ιατροί, αλλά υπηρετούν 11
  • Κέντρο Υγείας Σοφάδων: Προβλέπονται 24 Ειδικευμένοι ιατροί, αλλά υπηρετούν 10
  • Κέντρο Υγείας Παλαμά: Προβλέπονται 18 Ειδικευμένοι ιατροί, αλλά υπηρετούν 6

Οι προβλεπόμενες θέσεις γιατρών καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας. Τα στοιχεία είναι επίσημα και αφορούν την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε στις αρχές Δεκέμβρη 2014.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία οι ελλείψεις σε ειδικευμένους γιατρούς στα κέντρα υγείας του νομού μας ξεπερνά το 50%. Το μέγεθος των ελλείψεων αυτών γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν αναλογιστούμε και τον αριθμό των χωριών που καλύπτει κάθε ΚΥ. ΕΤΣΙ:

  • Το ΚΥ Σοφάδων καλύπτει περισσότερα από 30 χωριά, με ένα σημαντικό μέρος του να είναι ορεινά ή ημιορεινά.
  • Το ΚΥ Παλαμά καλύπτει περίπου 25.
  • Το ΚΥ Μουζακίου, που έχει στην ευθύνη του και την κάλυψη των χωριών της Αργιθέας, καλύπτει περισσότερα από 50 χωριά που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ορεινά και ημιορεινά με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους, πολλές φορές δρόμοι απροσπέλαστοι και γερασμένο πληθυσμό με ότι αυτό σημαίνει.

Δυστυχώς εξίσου άσχημη είναι και η κατάσταση με τους αγροτικούς γιατρούς. Τα περισσότερα χωριά δεν έχουν αγροτικό γιατρό καθώς δεν προβλέπεται καν θέση, αλλά και σ’ αυτά που προβλέπεται υπάρχουν τεράστια κενά για μήνες.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε και το πώς έχει διαμορφωθεί πλέον ο ρόλος των αγροτικών γιατρών. Τα περισσότερα χωριά δεν διαθέτουν αγροτικό ιατρείο ή αυτό έχει εγκαταλειφθεί (χωρίς στοιχειώδη εξοπλισμό, θέρμανση, πρόσβαση στο ίντερνετ κλπ), έτσι οι αγροτικοί γιατροί δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ούτε μια απλή εξέταση – διάγνωση σε ασθενή. Σταδιακά λοιπόν έχουν μετατραπεί αποκλειστικά σε συνταγογράφοι φαρμάκων.

Η εικόνα για τις ελλείψεις αγροτικών γιατρών ανά περιοχή του νομού μας είναι η εξής:

  • Περιοχή Μουζακίου: Υπάρχουν 24 αγροτικά ιατρεία για τα πάνω από 50 χωριά της περιοχής. Για τα ιατρεία αυτά προβλέπονται 28 γιατροί, όμως μόνο 13 υπηρετούν με αποτέλεσμα 12 ιατρεία να είναι κενά. Εδώ ανήκει και ο ορεινός όγκος της Αργιθέας που έχει και τα περισσότερα κενά.
  • Περιοχή Παλαμά: Υπάρχουν 10 αγροτικά ιατρεία για τα 25 χωριά της περιοχής και σ’ αυτά προβλέπονται 14 γιατροί. Σήμερα υπηρετούν 13 και 1 ιατρείο είναι κενό.
  • Περιοχή Σοφάδων: Υπάρχουν 15 αγροτικά ιατρεία για τα οποία προβλέπονται 22 γιατροί, όμως μόνο 16 υπηρετούν με αποτέλεσμα 4 ιατρεία να είναι αυτή τη στιγμή κενά. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό το ΚΥ έχει στην ευθύνη του εκτός από τα πάνω από 30 χωριά του Δήμου Σοφάδων και τη στελέχωση των αγροτικών ιατρείων στα χωριά του Δήμου Καρδίτσας!

Όσον αφορά τη Σέκλιζα, είναι από τα χωριά για τα οποία δεν προβλέπεται μόνιμος γιατρός, αλλά εξυπηρετείται με αγροτικό με ευθύνη του Κέντρου Υγείας Σοφάδων! Για περισσότερο από ένα χρόνο έχουμε μείνει χωρίς ούτε αυτή την εβδομαδιαία επίσκεψη γιατρού που είχαμε παλιότερα, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για αναπλήρωση των γιατρών, που για τους δικούς τους λόγους παραιτούνται. Από ότι φαίνεται και το εξάμηνο που ακολουθεί δεν θα λυθεί το ζήτημα μας, αν ριζικά δεν αλλάξει κάτι.

Όμως δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε ούτε από τα γειτονικά σε μας χωριά, καθώς και το ιατρείο του Ρούσσου είναι αυτή τη στιγμή κενό, ενώ στο Καλλιφώνι που προβλέπονται 2 γιατροί, ένας μόνιμος και ένας αγροτικός, αυτή τη στιγμή ο μόνιμος είναι αποσπασμένος στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων ενώ ο αγροτικός έχει στην ευθύνη του και τα λουτρά Σμοκόβου.

Όσον αφορά την ασφάλιση στον ΟΓΑ, αυτή είναι πλέον πιο «αλμυρή», ενώ μειώνουν συντάξεις και κόβουν φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις. Να τονίσουμε ότι τελευταία έχουν απαγορεύσει από τους αγροτικούς γιατρούς να γράφουν πάνω από 5 στοιχειώδεις εξετάσεις το μήνα ανά ασφαλισμένο, αλλά και από αυτές που μπορούν να γραφούνε ελάχιστες πραγματοποιούνται σε ΚΥ και Νοσοκομείο λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να στρέφονται σε ιδιώτες γιατρούς και εργαστήρια.

Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές ξεκινούν από 650 € το χρόνο για την 1η κατηγορία και κλιμακώνονται μέχρι τα 1587,24 € για την 7η κατηγορία.

Η επιβάρυνση αυτή δεν θα είναι η μόνη, αφού ήδη έχει τεθεί σε ισχύ και η υποχρεωτική μετάταξη των αγροτών σε υψηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες κάθε τρία χρόνια, κάτι που συνεπάγεται «αυτόματες» αυξήσεις σε εισφορές.

Στόχο έχουν να καταργήσουν μέχρι το 2022, τον προνοιακό χαρακτήρα των συντάξεων μέσα από την ανακατάταξη των ασφαλισμένων και με στόχο τελικά να ασφαλίζονται όλοι υποχρεωτικά τουλάχιστον στην 5η κατηγορία. Οι αυξήσεις αυτές από ότι φαίνεται δεν θα είναι οι τελευταίες αφού στο κείμενο της τελευταίας δανειακής σύμβασης γίνεται λόγος για αυξήσεις στις εισφορές του ΟΓΑ, ώστε αυτές να εξισωθούν σταδιακά με εκείνες των υπόλοιπων μελών του ΕΟΠΥΥ.

Ήδη  με τις εισφορές που δίνονται τώρα 200.000 είναι οι ανασφάλιστοι αγρότες. Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία θεωρείται δεδομένο ότι οι πλειοψηφία αυτών είναι γυναίκες. Να σημειωθεί τόσο το γεγονός ότι οι αγρότισσες ενώ έβγαιναν στην σύνταξη στα 65 τώρα τις ανέβασαν στα 67 χρόνια, αλλά και το γεγονός ότι ο ΟΓΑ είναι ο μόνος ασφαλιστικός φορέας στον οποίο για να πάρεις πλήρη σύνταξη στα 67 σου χρόνια θα πρέπει να είσαι ασφαλισμένος από τα 18 σου, δηλαδή για 49 χρόνια!!!

κατάσταση στην υγεία και στην ασφάλιση που μόλις περιγράψαμε, δεν είναι ξεκομμένη από τη γενικότερη κατάσταση που βιώνει σήμερα η γυναίκα της υπαίθρου και ειδικότερα η αγρότισσα. Η ζωή της οικογένειάς της προβλέπεται να επιδεινωθεί κι άλλο λόγω της αντιαγροτικής πολιτική της ΕΕ (με τη νέα ΚΑΠ) αλλά και των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων.

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα δεν αντιμετωπίζεται με «παυσίπονα». Χρειάζεται διεκδίκηση, αγώνας και συμπόρευση αγροτών-εργατών-ΕΒΕ-γυναικών-νεολαίας. Αντιμετωπίζεται μόνο με την πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σ’ αυτήν την πάλη έχουν οι αγρότισσες τη δική τους θέση.

Διεκδικούμε:

  • Να καλυφθούν με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλοι οι αγρότες και να θεωρηθούν τα βιβλιάριά τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία στα ΚΥ του Νομού και να καλύπτονται οι ανάγκες υγείας των κατοίκων της περιοχής.
  • Να δοθεί η αναγκαία χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή.
  • Να υπάρχει η δυνατότητα η γυναίκα τις υπαίθρου να κάνει όλες τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις του καρκίνου των μαστών, του τραχήλου της μήτρας, κλπ. δωρεάν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής της.
  • Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία, για όσους προσέρχονται να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.
  • Να διπλασιαστούν οι συντάξεις του ΟΓΑ να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και τις αγρότισσες και οι πολύτεκνες αγρότισσες να έχουν τα ίδια δικαιώματα που ισχύουν στις άλλες κατηγορίες πολυτέκνων.
  • Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα
  • Να μειωθεί το κόστος παραγωγής, με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα.

Στη συνέχεια έγινε παρέμβαση για την φαρμακευτική περίθαλψη και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τον Κώστα Μουρατιάν φαρμακοποιό και από τον Βαγγέλη Μπούτα πρόεδρο της ΕΟΑΣΚ που μίλησε για τους αγώνες των αγροτών και την ανάγκη συμμετοχής και των αγροτισσών. Τόνισε ακόμα ότι και οι διεκδικήσεις για την υγεία μπορούν να ικανοποιηθούν καλύτερα με ένα μέτωπο αγροτών, εργατών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι εκλεγμένοι με την λαϊκή συσπείρωση Αστέρης Χαλάτσης περιφερειακός σύμβουλος και Σωτήρης Στουρνάρας δημοτικός σύμβουλος Σοφάδων.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόστιμα έως και 500 ευρώ για παράνομες κλαδεύσεις και κοπές δένδρων σε κοινόχρηστους χώρους
Επόμενο άρθρο Έναρξη για την «Τράπεζα Αγαθών» του Δήμου Σοφάδων