Υποχρεωτικός ο αντιλυσσικός εμβολιασμός και η ηλεκτρονική ταυτοποίηση των ζώων συντροφιάς


Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καρδίτσας, σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012 που επιβάλλει την υποχρεωτική ηλεκτρονική ταυτοποίηση – σήμανση (τσιπ) και παράλληλα την υποχρέωση αντιλυσσικού εμβολιασμού σε όλα τα ζώα συντροφιάς, λόγω της επανεμφάνισης της λύσσας, υπενθυμίζει στα μέλη του, ότι από τις αρχές Αυγούστου προέβη σε προγραμματική συμφωνία με τα κτηνιατρεία της περιοχής για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντιλυσσικού εμβολιασμού και ηλεκτρονικής σήμανσης – ταυτοποίησης των κυνηγετικών σκύλων των κυνηγών – μελών του.
Ο σκοπός του προγράμματος είναι ο εμβολιασμός όλων των κυνηγετικών μας σκύλων για την δημιουργία σημαντικής ασπίδας προστασίας ανθρώπων και ζώων από την επανεμφάνιση της λύσσας και η ηλεκτρονική τους ταυτοποίηση – σήμανση με τσίπ που είναι πλέον υποχρεωτική για όλα τα ζώα συντροφιάς (δεσποζόμενα και αδέσποτα).
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αποβλέπει στον αντιλυσσικό εμβολιασμό και στην ηλεκτρονική ταυτοποίηση – σήμανση (τοποθέτηση μικροτσίπ) του κυνηγετικού σκύλου κάθε κυνηγού – μέλους μας στα κτηνιατρεία των συνεργαζόμενων κτηνιάτρων. Τα μέλη μας έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν τον κτηνίατρό τους από την λίστα των συνεργαζόμενων με τον Σύλλογο κτηνιάτρων (που παραμένει ανοικτή) και προσέρχονται με την ταυτότητά τους και την άδεια θήρας που θα αποδεικνύει την ιδιότητα του μέλους του Συλλόγου για το 2013- 2014. Ο κτηνίατρος αναλαμβάνει υπεύθυνα την διενέργεια του αντιλυσσικού εμβολιασμού ή /και της τοποθέτησης του μικροτσίπ καθώς και όλες τις σχετικές ενέργειες που ορίζει η νομοθεσία (όπως την αναγραφή και την σφραγίδα για το εμβόλιο λύσσας στο βιβλιάριο υγείας του σκύλου, την έκδοση απόδειξης, την βεβαίωση ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής, την καταχώρηση στην Πανελλήνια Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης του μοναδικού αριθμού που αποτελεί την ταυτότητα του ζώου και των λοιπών στοιχείων ζώου και ιδιοκτήτη κυνηγού κλπ). Το κόστος καθορίστηκε από κοινού και για μεν τον αντιλυσσικό εμβολιασμό είναι 5€ ενώ για την τοποθέτηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας (τσίπ) είναι 20€ με απόδειξη παροχής υπηρεσιών, την στιγμή που οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται στην αγορά σε αρκετά υψηλότερες τιμές.
Ελπίζουμε ότι οι κυνηγοί μας θα εκτιμήσουν την προσπάθεια του Συλλόγου και θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα για να προστατεύσουν πρώτα τους εαυτούς τους και φυσικά τους τετράποδους συντρόφους τους από την έκθεση στην επικίνδυνη νόσο αλλά και από δυσάρεστες περιπέτειες και τις συνέπειες της μη συμμόρφωσης στην ισχύουσα νομοθεσία. Υπενθυμίζουμε σε όλους τους κυνηγούς ότι είναι απαραίτητο στις κυνηγετικές τους εξορμήσεις να έχουν πάντα μαζί τους, εκτός από την άδεια θήρας και το δελτίο κατοχής όπλου και τα βιβλιάρια υγείας ή διαβατήρια που αντιστοιχούν στα κυνηγετικά σκυλιά τους.
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις σχετικά με το πρόγραμμα τα μέλη μας μπορούν να ενημερώνονται και τηλεφωνικά τηλ. 2441023142 από τα γραφεία του Συλλόγου μας στις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Το Δ.Σ.

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση μητρώου αιγοπροβάτων
Επόμενο άρθρο Χορήγηση φυτών τσαγιού για πειραματική εγκατάσταση φυτείας