Υποχρεωτικό πλέον το ζύγισμα του ψωμιού πριν την αγορά του – Ξεκινούν έλεγχοι σε φούρνους…


Σε αυστηρούς ελέγχους θα προχωρήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή σε σημεία πώλησης άρτου, για την εφαρμογή της υποχρεωτικής ζύγισης του ψωμιού και των αρτοπαρασκευασμάτων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις θα επιβληθούν κυρώσεις.
Όπως υπενθυμίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης, κάθε σημείο πώλησης άρτου, αποτελεί υποχρέωση του πωλητή η ζύγιση του ψωμιού και των αρτοπαρασκευασμάτων.
Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε, προκειμένου να υπάρχει πλήρης διαφάνεια για τη σχέση της ποσότητας του πωλούμενου άρτου με το καταβαλλόμενο τίμημα. Εκτός από την υποχρεωτική ζύγιση παρουσία του πελάτη ο νόμος προβλέπει επίσης, όπως είναι γνωστό, ότι στον άρτο και τα αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να αναγράφεται η τιμή ανά κιλό.
Επισημαίνεται ότι σε πρόσφατη επικοινωνία του Υπ. Ανάπτυξης  με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος κατέστη για μία ακόμη φορά σαφές ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις.
Οι καταναλωτές καλούνται να ζητούν τη ζύγιση, ώστε να αξιοποιούν το δικαίωμά τους να πληρώνουν το ακριβές αντίτιμο για την ποσότητα του άρτου που αγοράζουν.
Σε περίπτωση που διαπιστώνουν άρνηση ζύγισης εκ μέρους του πωλητή, μπορούν να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (τηλ.1520) για τις σχετικές καταγγελίες, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

 

«Μακάρι να κάνουν ελέγχους»

 

 

«Μακάρι να κάνουν ελέγχους» επεσήμανε στη «Γνώμη» ο Πρόεδρος των Αρτοποιών Καρδίτσας κ. Δημήτρης Πατρινιώτης, ο οποίος τόνισε ότι οι αρτοποιοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το ζύγισμα, «ίσα ίσα που η τιμή της φραντζόλας είναι πολύ μεγαλύτερη αν ζυγιστεί, παρά αν δοθεί στην τιμή πώλησης. Κάποια στιγμή που μας ζητήθηκε να ζυγίσουμε το ψωμί, η τιμή του βγήκε έως και 0,10 λεπτά ακριβότερο, γεγονός που δυσαρέστησε τον πελάτη», είπε ο ίδιος και κατέληξε λέγοντας πως αυτό το μέτρο είναι απάτη για να  επιβαρύνει τις τσέπες των καταναλωτών. Ανέφερε επίσης πως οι πωλήσεις έχουν πέσει κατακόρυφα μετά την απόφαση του Υπουργείου να επιτρέψει σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να έχουν φούρνους, να ψήνουν και να πωλούν ψωμί, ενώ υπογράμμισε πως βγήκε ξανά το… τεφτέρι κάνοντας ακόμη δυσκολότερη τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος.

Προηγούμενο άρθρο Νέες ειδικότητες στο δημόσιο ΙΕΚ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ημερίδα για την πρόληψη του μελανώματος