Υπόθεση όλων η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων- Οι δημότες μπορούν να συμβάλουν στο έργο της Υπηρεσίας Καθαριότητας


 Έξαρση του φαινομένου της απόρριψης μικροαντικειμένων και κυρίως ειδών συσκευασίας σε πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμια και άλλους κοινόχρηστους χώρους της πόλης με μεγάλη επισκεψιμότητα, παρατηρείται κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου,  με αποτέλεσμα η εικόνα των χώρων αυτών, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλουν καθημερινά τα συνεργεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Καρδίτσας, να μην είναι η καλύτερη δυνατή κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Παράλληλα, λόγω και των πολλών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στην περιοχή μας σε έξαρση βρίσκεται και το φαινόμενο της ρύπανσης από διαφημίσεις- αφίσες.

Από την Δ/νση Περιβάλλοντος και Αμαξοστασίου του Δήμου Καρδίτσας παρακαλούνται οι δημότες – και ιδιαίτερα οι νέοι-ες που συχνάζουν τις απογευματινές και βραδινές ώρες στους χώρους αυτούς – να συμβάλουν στο να διατηρούνται  καθαροί.

Υπενθυμίζεται ότι στον  Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου ορίζονται οι υποχρεώσεις των πεζών, των οδηγών καθώς και των ιδιοκτητών ή συνοδών κατοικίδιων ζώων, ενώ προβλέπονται και πρόστιμα για όσους ρυπαίνουν με παράνομες διαφημίσεις.

Τα σχετικά άρθρα έχουν ως εξής: 

ΑΡΘΡΟ 9 – Υποχρεώσεις πεζών – οδηγών και ιδιοκτητών ή συνοδών κατοικίδιων ζώων.

1 Απαγορεύεται η απόρριψη άχρηστων χαρτιών, πακέτων ή άλλων ειδών συσκευασίας, μικροαντικειμένων, ειδών ατομικής χρήσης σε δρόμους, πεζοδρόμια και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους. Απαγορεύεται επίσης η απόρριψη κάθε είδους απορριμμάτων σε κοινόχρηστους και δημόσιους χώρους (πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α.). Τα παραπάνω αντικείμενα ή προϊόντα πρέπει να φυλάγονται και να ρίχνονται μέσα στο πλησιέστερο διαθέσιμο καλάθι μικροαπορριμμάτων ή κάδο μηχανικής αποκομιδής απορριμμάτων. Η ρύπανση της πόλης με καθένα από τους παραπάνω τρόπους αποτελεί παράβαση και επισύρει σε βάρος του παραβάτη χρηματικό πρόστιμο 20€, που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής.

2 Η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων, εύφλεκτων υλικών, χημικών ή άλλων αντικειμένων, που μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές στα καλάθια μικροαπορριμμάτων καθώς και στους κάδους , αποτελεί παράβαση και επισύρει σε βάρος του παραβάτη χρηματικό πρόστιμο 150-1500€, που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής, καθώς επίσης και καταλογισμό του κόστους αποκατάστασης .

3 Η ρύπανση οδοστρωμάτων, πεζοδρομίων ή άλλων κοινοχρήστων χώρων με μηχανέλαια κάθε είδους οχημάτων αποτελεί παράβαση του παρόντος

Κανονισμού. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων οφείλουν να φροντίζουν διαρκώς για την καλή κατάσταση των οχημάτων τους και σε περίπτωση διαρροής να μεριμνούν αμέσως για τον πλήρη καθαρισμό του χώρου. Σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως π.χ. διαρροή μετά από αιφνίδια βλάβη ή τροχαίο ατύχημα, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων οφείλουν να ειδοποιούν αμέσως την Διεύθυνση Καθαριότητας. Στους παραβάτες της παραπάνω διάταξης επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 90-300€, που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής.

4 Οι ιδιοκτήτες ή συνοδοί κατοικίδιων ζώων υποχρεούνται να μεριμνούν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα των ζώων τους. Στους παραβάτες της διάταξης αυτής επιβάλλεται κάθε φορά χρηματικό πρόστιμο 50€, που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής, καθώς επίσης και αν η παράβαση γίνει σε παιδική χαρά ή σε κάθε άλλο κοινόχρηστο χώρο φιλοξενίας παιδιών, σε αυλές ή εισόδους σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών, προαύλια εκκλησιών, δημόσια ή δημοτικά κτίρια και αρχαιολογικούς χώρους.

5 Απαγορεύεται ο σταυλισμός ή εκτροφή ζώων – πτηνών (π.χ. κότες , κατσίκες , βοοειδή, άλογα

κ.λ.π.) κοντά σε κατοικημένες περιοχές χωρίς σχετική άδεια. Στους παραβάτες της διάταξης αυτής επιβάλλεται κάθε φορά χρηματικό πρόστιμο 50€.

6 Απαγορεύεται η χρήση απορρυπαντικών ή άλλων ουσιών που δημιουργούν αφρό κατά την πλύση πεζοδρομίων, αυλών, βεραντών, οχημάτων, κ.α. όταν τα απόνερα της πλύσης χύνονται σε κοινόχρηστους χώρους. Στους παραβάτες της διάταξης αυτής επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 50Ε, που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής ή εκτεταμένης ρύπανσης.

ΑΡΘΡΟ 10 – Ρύπανση από διαφημίσεις.

1 Απαγορεύεται η εμπορική διαφήμιση εκτός των ειδικών πλαισίων και καθορισμένων θέσεων. Η ρύπανση με εμπορικές αφίσες, φέιγ-βολάν, φυλλάδια, εναέριες επιγραφές και συνθήματα και άλλα διαφημιστικά μέσα επισύρει σε βάρος των παραβατών χρηματικό πρόστιμο 150-6000€, που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής.

2 Απαγορεύεται η εγκατάλειψη υπολειμμάτων διαφημιστικών πινακίδων και γιγαντοαφισών σε κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η αντίθετη με την αισθητική και τη λειτουργικότητα της πόλης τοποθέτηση διαφημιστικών ταμπλό. Στους παραβάτες της διάταξης αυτής επιβάλλεται ανάλογα με την έκταση της ρύπανσης χρηματικό πρόστιμο 900-6000€, που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής.

3 Όσα διαφημιστικά πλαίσια και καταχωρήσεις τοποθετούνται σε δημοτικούς, κοινοτικούς ή κοινόχρηστους χώρους, που δεν έχουν καθοριστεί για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 3 του Ν. 2946/2001 «περί υπαίθριας διαφήμισης», θεωρούνται ρύποι και απομακρύνονται άμεσα από τον Δήμο. Σε βάρος των διαφημιστών που τοποθέτησαν τα παραπάνω πλαίσια και διαφημίσεις, καθώς και των διαφημιζομένων, επιβάλλεται ανάλογα με την έκτασης της ρύπανσης χρηματικό πρόστιμο 150-6000€, που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής.

Τηλέφωνα επικοινωνίας με τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Αμαξοστασίου: Τηλεφωνικό Κέντρο: 2441021463 και 2441072571,Τηλ. Αντιδημάρχου: 2441350738, Τηλ. Διευθύντριας:2441350850

Προηγούμενο άρθρο Έργα 29,1 εκατ. ευρώ από το Ε.Σ.Π.Α. στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Δημοτικά διαμερίσματα του Νομού Καρδίτσας επισκέπτεται ο Πολιτευτής Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας, Κοινωνιολόγος Νίκος Παππάς