Ειδήσεις

Υπόμνημα αιτημάτων του Δ. Μουζακίου προς τον Νίκο Παππά


Υπόμνημα αιτημάτων παρέδωσε στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά ο Δήμος Μουζακίου. Στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής:

Α. Σε δυσπρόσιτες ορεινές και ημιορεινές περιοχές

Τα περισσότερα χωριά και οικισμοί της δυτικής Θεσσαλίας βρίσκονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Παρότι πέρασε δίκτυο οπτικών ινών προς τους κεντρικούς ορεινούς οικισμούς δεν έδωσε τη δυνατότητα ευρυζωνικής σύνδεσης σε πολλούς από αυτούς. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους οικισμούς κατοικούνται από εποχικά διαμένοντες κτηνοτροφικές οικογένειες που δε διαθέτουν ούτε τηλεφωνική σύνδεση και η μεγάλη χωρική διασπορά αυτών ως μόνος τρόπος πρόσβασης είναι η δικτύωση μέσω ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων. Για τη επίλυση του προβλήματος αυτού προτείνουμε το συνδυασμό παροχής ευρυζωνικότητας μέσω δικτύου κεντρικού κορμού που θα υποστηρίζετε από το δίκτυο οπτικών ινών όπου αυτό υπάρχει ενώ σε περιοχές που αυτό δεν υπάρχει μέσω αναβάθμισης των αντίστοιχων δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε 4G και παροχής συνδεσιμότητας μέσω αυτών. Για τη διάθεση τις ευρυζωνικής συνδεσιμότητας προς τους πολίτες θα πρέπει τοποθετηθούν σταθμοί πρόσβασης (access point) κατ’ ελάχιστόν ενός ανά οικισμό.

Β. Επέκταση ευρυζωνικών δικτύων  οπτικών ινών

Οι επαρχιακές περιοχές (Δήμος Μουζακίου) καλύπτονται εξ’ ολόκληρου από δίκτυο οπτικών ινών του ΟΤΕ. Η έλλειψη δικτύων άλλων παρόχων καθιστά τον ΟΤΕ αποκλειστικό πάροχο χωρίς ανταγωνισμό με αποτέλεσμα το υψηλό κόστος παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Με την ανάπτυξη δικτύων άλλων παρόχων θα μπορεί να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες με χαμηλότερο κόστος.

Γ. Το πρόγραμμα Συζευξις ΙΙ

1) Σύμφωνα με το σχέδιο προς υλοποίηση του πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ προβλέπονται αυξήσεις της ταχύτητας σύνδεσης των κεντρικών δημόσιων υπηρεσιών  που βρίσκονται στην πρωτεύουσα του νομού ενώ αφήνει χωρίς σχεδόν καμία αναβάθμιση τις υπηρεσίες εκτός της πρωτεύουσας των νομών. Σήμερα οι περιφερικοί Δήμοι συνδέονται με ταχύτητα μικρότερη των 2 Mbps τη στιγμή  που η ιδιωτική σύνδεση που παρέχετε είναι πολλαπλάσια αυτής (24 Mbps). Στο πρόγραμμα ΣΥΖΕΞΙΣ ΙΙ θα πρέπει να μεριμνήσουν  ώστε να παρέχετε κατ’ ελάχιστο αναβάθμιση των περιφερικών υπηρεσιών με ταχύτητες τουλάχιστον 24Mbps σύγχρονης διασύνδεσης.

2] Η δράση «ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ MΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΎΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ» που αφορά στη δορυφορική πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης,  των μόνιμων κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών, να επεκταθεί και στους κατοίκων δύσβατων ορεινών  τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Μουζακίου και Αργιθέας ,στους οποίους είναι σχεδόν αδύνατη η λήψη συμβατού  ραδιοτηλεοπτικού σήματος .

3]Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του έργου «Rural Broadband», «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές “Λευκές” Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας», έτσι ώστε οι νέες ευρυζωνικές ταχύτητες να βελτιώσουν την καθημερινότητα πολιτών και τοπικών επιχειρήσεων, καλύπτοντας καθημερινές ανάγκες και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας γεφυρώνοντας το ψηφιακό χάσμα μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας.

4]Η εθνική πύλη ψηφιακών υπηρεσιών Ermis να «ανοίξει» και για τους Δήμους, συμπεριλαμβάνοντας Υπηρεσίες των Δήμων στην ψηφιακή διαχείριση αιτημάτων και εγγράφων του Δήμου προς τους Δημότες.

 

 

Δ.  Τηλεόραση

 

Οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές των δήμων Μουζακίου και Αργιθέας έχουν

προβλήματα με το τηλεοπτικό σήμα ( σε ποιότητα σήματος αλλά και σε ποσότητα καναλιών από τους αναμεταδότες).

Την χειμερινή περίοδο υπάρχουν και προβλήματα και στις τηλεφωνικές υποδομές

Λόγω Digea, υπάρχει πρόβλημα με το τηλεοπτικό σήμα σε περιοχές, οι οποίες δεν καλύπτονται, όπως είναι οι ορεινές περιοχές του Δήμου Μουζακίου, με αποτέλεσμα να είναι ανάγκη να μετατρέπεται το ψηφιακό σήμα σε αναλογικό. Θεσμικά πρέπει να υποχρεωθεί η Digea να καλύψει όλο τον ελλαδικό χώρο.

Ε Κεραίες τηλεφωνίας

1]Απομάκρυνση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας που είναι εγκατεστημένη στο κτήριο του ΟΤΕ στο κέντρο της πόλης του Μουζακίου σε κατοικημένη περιοχή σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από σχολεία και παιδικό σταθμό.

2]Για τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας,  πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να ενημερώνεται η Πολεοδομία, διότι πολλές λειτουργούν κρυμμένες μέσα σε διάφορες κατασκευές.

 

Ο Δήμαρχος

 

Γεώργιος Κωτσός

 

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση για το περιβάλλον στο δάσος Ανωγείου
Επόμενο άρθρο Δήλωση-σχόλιο Κ. Αγοραστού για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στο ΥΠΕΣ