Υπόμνημα με τα φλέγοντα ζητήματα της κτηνοτροφίας έστειλε η Κα Βράντζα


Υπόμνημα με τα φλέγοντα ζητήματα της κτηνοτροφίας έστειλε η Κα Βράντζα Παναγιώτα σήμερα στην Συντονίστρια του Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Κα Ειρήνη Κατσινοπούλου με στόχο να προωθηθούν άμεσα στο αρμόδιο υπουργείο.

 

«Η πενταετία της κρίσης επηρέασε όλους τους παραγωγικούς κλάδους και τάξεις από πολύ έως πάρα πολύ. Η κτηνοτροφία, λόγο των πολύ κακών πρακτικών, αποφάσεων και νοοτροπίας των προηγούμενων ετών,  σχεδόν ισοπεδώθηκε.

Η συνεχής και ραγδαία μείωση του ζωικού κεφαλαίου αλλά και η μείωση του αριθμού των εκτροφών οδήγησε στη δραματική μείωση των παραγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων. Οι πολιτικές πρακτικές τέλος της τελευταίας διετίας κατέστησαν τον κλάδο συνολικά ζημιογόνο. Αν δεν υπάρξουν άμεσες λύσεις τουλάχιστον στα καίρια ζητήματα, πολύ σύντομα η κτηνοτροφία ως παραγωγικός κλάδος θα αποτελεί παρελθόν για τη χώρα μας.

 

Τα θέματα για τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας αλλά και όλης της χώρας που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης είναι τα ακόλουθα:

 

  1. Αδειοδότηση Σταβλικών εγκαταστάσεων. 

Σύμφωνα με τον 4056/12, όλοι οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να εφοδιαστούν με Άδεια λειτουργίας κτηνοτροφικής εγκατάστασης μέχρι την 11η Μαρτίου του 2015. Η διαδικασία είναι αρκετά πολύπλοκη και χρονοβόρα και είναι πρακτικά αδύνατο για όποιον δεν έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ένα με ενάμισι χρόνο πριν. Η πλειοψηφία δε των κτηνοτρόφων (κυρίως της εκτατικής κτηνοτροφίας ) αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις αποστάσεις από οικισμούς, καθώς και με τη διαδικασία παραχώρησης δημόσιων η δημοτικών γαιών.

Απαιτείτε άμεσα παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας. Απλοποίηση της διαδικασίας με πιθανή εμπλοκή των δήμων όσον αφορά τη χοροθέτηση.

 

  1. Απλήρωτες επιδοτήσεις.

Τα αγροπεριβαλλοντικά των κτηνοτρόφων (Βιολογική κτηνοτροφία-214.1.2, διατήρηση αυτόχθονων φυλών 214.3.1) παραμένουν απλήρωτα από το 2012.

Εξισωτική αποζημίωση 2013-2014 ελλιπής ή καθόλου πληρωμές.

Άμεση πληρωμή των παρελθόντων ετών.

 

  1. Βοσκότοποι.

Μετά την υιοθέτηση του νέου ορισμού των βοσκοτόπων (ΕΕ), όπου εξαιρούνται δασώδεις εκτάσεις, επικλινής περιοχές και αλπική ζώνη (πάνω από 1500 μ υψόμετρο), υπήρξε δραματική μείωση των βοσκοτόπων από 54 εκ. στρέμματα σε περίπου 17 εκ.

Αποτέλεσμα, η εμπλοκή πολλών πληρωμών οι οποίες εξαρτώνται από την ύπαρξη βοσκοτόπων συγκεκριμένης έκτασης ανάλογα με το ζωικό κεφάλαιο.

Άμεσος επαναπροσδιορισμός των βοσκοτόπων λαμβάνοντας υπόψη: α) την ιδιαιτερότητα της Ελληνικής υπαίθρου, β) ένα μεγάλο μέρος της Ελληνικής κτηνοτροφίας είναι εκτατικής μορφής, γ) η εκτατική αιγοτροφία στην Ελλάδα είναι πολύ διαδεδομένη σε αντίθεση με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

Αλχημιστικές διευθετήσεις όπως αυτή της 29ης Δεκεμβρίου 2014, όπου χωρίστηκε η Ελλάδα σε δύο ζώνες θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θα λύσουν.

 

  1. Νέα ΚΑΠ

Παρά το γεγονός ότι το εθνικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ κατατέθηκε στα Ευρωπαϊκά όργανα τον Ιούλιο του 2014, κανένας απ’ τους ενδιαφερόμενους δεν γνωρίζει τι ακριβός προβλέπετε.

Από τα λίγα και αποσπασματικά που είδαν το φώς της δημοσιότητας καταλαβαίνουμε π.χ. ότι:

Α) Η κτηνοτροφία αδικείται σε σχέση με τη φυτική παραγωγή.

Β) Η απόφαση για μέγιστη μείωση 30%, σταδιακά μέχρι το 2020 των κατεχόντων «ιστορικά δικαιώματα» αδικεί κατάφωρα τους νέους και νεοεισερχόμενους στον κλάδο.

Γ) Η προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε το εθνικό σχέδιο και η έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα είναι παροιμιώδης. Π.χ. η συνδεδεμένη ενίσχυση για το βόειο κρέας αφορά ζώα των οποίων η ηλικία  θα είναι τα 8 η 10 η ίσως και τα 12 χρόνια!

Δ) Κανένας κτηνοτρόφος δεν γνωρίζει εάν δικαιούται ενιαία ενίσχυση και πόση από το 2015 και μετά. κ.ο.κ.

Επιβάλλεται άμεσα άνοιγμα του φακέλου ΚΑΠ και επαναπροσδιορισμός όλων των παραμέτρων σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς (γεωτεχνικοί, κτηνοτρόφοι, ΔΑΟΚ, κλπ)

 

  1. Κτηνίατρος Εκτροφής.

Ένας θεσμός με προοπτικές και μεγάλες δυνατότητες αναβάθμισης των διατροφικών προϊόντων ζωικής προέλευσης καθορίστηκε πρόσφατα με υπουργική απόφαση γραμμένη στο πόδι και με πολλά κενά.

Χρειάζεται να ληφθούν υπ’ όψιν οι ανάγκες των κτηνοτρόφων, οι δυνατότητες των κτηνιάτρων αλλά και οι στόχοι του προγράμματος.

 

  1. Καταρροϊκός πυρετός

Το 2014 η κτηνοτροφία (κυρίως προβατοτροφία) δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα από την εμφάνιση του καταρροϊκού πυρετού.  Η αντίδραση της πολιτείας ήταν ανύπαρκτη με αποτέλεσμα να προσβληθεί σχεδόν το σύνολο των εκτροφών της χώρας. Οι παιδαριώδεις θεωρίες του κου Κουκουλόπουλου για ανοσία αλλά και οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για αποζημιώσεις ενέτειναν το πρόβλημα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από την Άνοιξη το πρόβλημα θα επανακάμψει και η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη αφού θα περιλαμβάνει μέρος της γαλακτικής περιόδου.

Απαιτείται άμεσα προμήθεια εμβολίου. Στελέχωση των δημοσίων κτηνιατρείων όπου σε συνδυασμό με τον «κτηνίατρο εκτροφής» θα ελέγξουν την εξάπλωση της νόσου. Ένταξη του καταρροϊκού στα νοσήματα που αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, και φυσικά πληρωμή των αποζημιώσεων στους πληγέντες για το 2014.        

 

Καθ’ ένα από τα ποιο πάνω θέματα, που εδώ αναφέρονται επιγραμματικά, αποτελεί ένα τεράστιο και πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την κτηνοτροφία. Προφανώς δεν είναι τα μόνα ζητήματα αλλά σίγουρα είναι τα ποιο σημαντικά και αυτά πού χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Στόχος και για την κτηνοτροφία πρέπει να είναι η ανάδειξη της σε μοχλό ανάπτυξης για την εθνική οικονομία αλλά και μία προσοδοφόρα επαγγελματική ενασχόληση ώστε να προσελκύσει νέους δυναμικούς και καταρτισμένους ανθρώπους στους κόλπους της.

 

Βράντζα Παναγιώτα – Κτηνίατρος»

 

Προηγούμενο άρθρο 52.852 ευρώ για διατροφικά επιδόματα στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικής με τη συμμετοχή 4.500 νεαρών εκτελεστών – μουσικών – χορωδών