Υπόμνημα της ΠΑΣΕΒΕ Καρδίτσας στη ΔΟΥ


Χιλιάδες φορολογούμενοι αυτοαπασχολούμενοι, μικροί βιοτέχνες, έμποροι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα αδυναμίας πληρωμής των χαρατσιών τους.

Μέσα σε διάστημα 5 χρόνων ο αριθμός των συναδέλφων μας που αδυνατούν να πληρώσουν κανονικά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις εκτινάχθηκε.  Από τις καθυστερούμενες οφειλές το μεγαλύτερο μέρος είναι προς τον ΟΑΕΕ (41,7%). Ακολουθούν τα χρέη προς την εφορία (31,8%), τις ΔΕΚΟ (31,6%), τις τράπεζες (26,5%) και το ΙΚΑ (20,9%). Μία στις 4 επιχειρήσεις έχει καθυστερούμενες οφειλές σε προμηθευτές κι ενοίκια.

Επίσης, το 34,7% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του 2014, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την αδυναμία κάλυψης των ασφαλιστικών υποχρεώσεων ανέρχεται στο 35,7%.

Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εκτιμάει ότι τα λουκέτα θα προσεγγίσουν τις 15.000 μέχρι το τέλος του χρόνου και γι’ αυτό υπάρχει κίνδυνος να χαθούν 42.000 θέσεις συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί). Στο πρώτο εξάμηνο του 2014, οι θέσεις μισθωτής απασχόλησης που χάθηκαν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτιμώνται στις 24.000.

Η κατάσταση το επόμενο διάστημα συνεχώς θα χειροτερεύει, καθώς δεκάδες μικρές επιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά και πολύ περισσότερες είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας από τις πολιτικές των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα που ευνόησαν την μονοπώληση της αγοράς από μεγάλους ομίλους, την επέκταση των πολυκαταστημάτων και την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

 

Το δυσβάστακτο ύψος των φόρων, η κατάργηση του αφορολόγητου, δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας ότι οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες – βιοτέχνες – έμποροι θα μπορέσουν στο επόμενο διάστημα να ξοφλήσουν, ούτε καν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

 

Δεν φτάνει το παραπάνω σκηνικό εξαθλίωσης που οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες συναδέλφους, έρχεται τώρα και το ΚΕΑΟ για να αρπάξει την κινητή και την ακίνητη περιουσία μας. Οι αυτοαπασχολούμενοι όταν κλείνουν το μαγαζί τους δεν είναι άνεργοι είναι πλέον ΆΣΤΕΓΟΙ.!!!

 

 

Η κατάσταση αυτή που έχει δημιουργηθεί είναι απαράδεκτη.

 

 

 

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 

  • Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αναστολή των κατασχέσεων επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ. για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρησή τους.
  • Μακροχρόνια ρύθμιση των χρεών χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα   με ΑΓΝΟΗΣΗ  των διατάξεων του Μνημονίου.

Από την διοίκηση του ΟΑΕΕ απαιτούμε

 

  • Άμεση Θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας σε όλους τους Επαγγελματίες,        Βιοτέχνες, Έμπορους, Αυτοκινητιστές, ανεξάρτητα αν χρωστάνε στο Ταμείο ή όχι.Η     κάλυψη να είναι με 100%  χρηματοδότηση από το κράτος.

 

  • Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας όσο διαρκεί η κρίση.
  • Να σταματήσει από τη Διοίκηση του ΟΑΕΕ, κάθε δίωξη και κάθε απειλή δίωξης, σε όσους χρωστάνε στο Ταμείο.
  • Πάγωμα  των χρεών και των προσαυξήσεων των ασφαλισμένων προς το Ταμείο όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.
  • Δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι προς το Ταμείο, χωρίς μείωση της σύνταξης.
  • Όχι στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
  • Χρηματοδότηση του Ταμείου  κατά τα 2/3 από το κράτος και κατά το 1/3 από τον ασφαλισμένο.
  • Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο Υγείας.
  • Απαιτούμε η υγεία να είναι Δημόσια και Δωρεάν, με την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο συγκεκριμένο τομέα.
  • Κατώτερη σύνταξη για όλους 1.150,00€
  • Σύνταξη στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες.
  • Επιστροφή και συμψηφισμός των χρημάτων (πανω απο 17.000.000 ευρω) που προεισπράχτηκαν για επιδότηση και περίθαλψη ανέργων με τις ασφαλιστικές εισφορές. Το κράτος να πληρώσει.

 

Τυχόν επίκληση οικονομικών δυσκολιών του ΥΠ. Οικονομικών, δηλώνουμε προκαταβολικά και κατηγορηματικά ότι δεν γίνεται αποδεκτή γιατί θεωρούμε ότι λεφτά υπάρχουν όμως τα έχουν άλλοι. ΝΑ πάτε να τα πάρετε από αυτούς που παραγγέλνουν νέα βαπόρια, από αυτούς που κατασκευάζουν νέα εργοστάσια στην Κίνα από αυτούς που φτιάχνουν νέα Mallστα κέντρα των μεγάλων πόλεων.

 

Οι φορολογούμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, την ευθύνη την έχουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα με τις πολιτικές που εφάρμοσαν, πολιτικές που καταλήστευσαν τα αποθεματικά του Ταμείου μας με τα δομημένα και «αδόμητα» ομόλογα, με το τζογάρισμά τους στο χρηματιστήριο και με την παρακράτηση και αυτής της ελάχιστης, νομικά κατοχυρωμένης κρατικής χρηματοδότησης.

 

Δηλώνουμε ότι σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε σε κάθε είδους ενέργειες και κινητοποιήσεις προκειμένου να αντιμετωπισθεί το καυτό πρόβλημα της άδικης φορολογίας των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, εμπόρων, βιοτεχνών.

 

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του Δ.Σ. της ΕΠΣΚ στον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Έως 14 Οκτώβρη οι αιτήσεις στην ΕΠΑΣ – ΣΕΚ του ΟΑΕΔ Καρδίτσας