Υπό εξέταση η ουσία Coragen 20SC για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού


Ο Aναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Χαρακόπουλου σε απάντηση Ερώτησης που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής Καρδίτσας και π. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σ. Ταλιαδούρος στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ζητώντας την κατ’ εξαίρεση έγκριση χρήσης του Coragen 20SC και άλλων δραστικών εφόσον σε πρακτικό επίπεδο εφόσον έχουν κριθεί αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού στις βαμβακοκαλλιέργειες αναφέρει ότι εξετάζεται από την αρμόδια υπηρεσία η χορήγηση άδειας διάθεσης της δραστικής ουσίαςchlorantraniliprole για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού στο πλαίσιο τήρησης των προϋποθέσεων που προβλέπονται από το άρθρο 53 του Καν. (ΕΚ) 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για «επείγουσες καταστάσεις φυτοπροστασίας, διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε αντίστοιχη αίτηση.

Ειδικότερα η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού ΥΠΑΑΤ, Μ. Χαρακόπουλου έχει ως εξής:

«Σε απάντηση της με αριθ. Πρωτ 11113/29-5-2013 Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σπ. Τάλιαδούρος, σας γνωρίζουμε ότι:

Για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουληκιού στην καλλιέργεια βάμβακος, έχουν εγκριθεί – πέραν των πυρεθρινών και οργανοφωσφορικών – αρκετές δραστικές ουσίες, οι οποίες έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης (πχ naturalproducts, παρεμποδιστής βιοσύνθεσης χιτίνης), καθώς επίσης και η δραστική ουσία emamectinbenzoate (oμάδα αβερμεκτίνες).

Σχετικά με την υποβληθείσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αίτηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας για χορήγηση, κατά παρέκκλιση, άδειας διάθεσης στην αγορά για χρονικό διάστημα 120 ημερών στη δραστική ουσία chlorantraniliprole 20%β/ο, η εν λόγω αίτηση εξετάζεται από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, στο πλαίσιο τήρησης των προϋποθέσεων που προβλέπονται από το άρθρο 53 του Καν. (ΕΚ) 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για «επείγουσες καταστάσεις φυτοπροστασίας, διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε αντίστοιχη αίτηση.»

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση Δημ. Σιούφα για τον αγωγό ΤΑΡ
Επόμενο άρθρο Πολιτιστικό καλοκαίρι Σκόκοβο 2013