Ειδήσεις

Φήμη… αγίου! – Του Σεραφείμ Δ. Μπαζάνη (Συγγραφέα – Ερευνητή)


Του Αγίου Βαλεντίνου η μέρα πλησιάζει, λέει όλος κόσμος και ο ντουνιάς όταν λαμβάνει χώρα στις 14 Φεβρουαρίου κάθε έτος. Παρόλο που δεν είναι μέρα αργίας, ζούνε σε έντονους συναισθηματικούς ρυθμούς, ζευγάρια (ερωτευμένα) που είναι ή δεν είναι μαζί, ανταλλάσοντας όρκους αγάπης και υποσχέσεων. Μέχρι εδώ καλά. Για την Ορθόδοξη μας Εκκλησία όμως, αυτή η εορταστική ημέρα έχει ένα μεγάλο κενό. Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν υπάρχει! Άρα, θεωρείται κατασκεύασμα (εμπορικής) πλάνης και αρχιτεκτονικής!

Ιστορικά, αν και είναι κατάλοιπο αρχαίου ειδωλολατρικού εθίμου που οδηγούσε τους νέους και τις νέες σε ακατανόμαστες σαρκικές ακολασίες, στις μέρες μας πήρε μια σύγχρονη μορφή. Προβάλλει παραπλανητικά τον έρωτα και την αγάπη, που είναι έννοιες Θεϊκές και Πνευματικές. Είναι απαράδεκτο, λοιπόν, να προβάλλεται η έννοια τη αγιότητας σε ανύπαρκτο πρόσωπο και με στόχο να δικαιολογηθεί ή και να καλυφθεί η αμαρτία.

Η προβολή του ανύπαρκτου άγιου του έρωτα κερδίζει έδαφος στους επιχειρηματικούς κύκλους και κερδίζουν έτσι πολλά χρήματα, αδιαφορώντας όμως εγκληματικά για την πνευματική ζημιά που γίνεται στην ανυποψίαστη νεολαία.

Αυτό που διαφημίζεται σήμερα, κυρίως πριν από το Μυστήριο του Γάμου, σαν αγάπη και αληθινός έρωτας, ούτε αγάπη είναι, ούτε έρωτας. Είναι ένστικτο, είναι εμπαθές συναίσθημα, είναι επιθυμία για σαρκική επαφή, είναι ζωώδης και κτηνώδης κατάσταση, αγάπη πάντως και έρωτας δεν είναι. Ο έρωτας είναι πνευματική υπόθεση, δίδεται σαν δώρο από τον Θεό και έχει αρχή το Μυστήριο του Γάμου. Τότε ενεργοποιείται με την ευλογία του Θεού και τότε μοναδικά και προσωπικά αναφέρεται στο ανδρόγυνο. Μόνο μια φορά μπορεί ένας άνδρας να ερωτευθεί μια γυναίκα και αντιστρόφως. Και ο ανθρώπινος αυτός έρωτας θα πρέπει να είναι μοναδικός, προσωπικός και ισόβιος.

Οι εκδοχές τώρα για τον πολυσυζητημένο άγιο είναι πολλές.

Ο Βαλεντίνος λέγετε πως ήταν ένας Ρωμαίος ιερέας από το Terni, που πήγε κόντρα στην απαγόρευση που είχε εκδώσει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος Κλαύδιος ο Β΄, σχετικά με τους γάμους.

Κατά την γνώμη του αυτοκράτορα, οι γάμοι των νέων δεν τους άφηναν να στρατολογηθούν και γι’ αυτό τους απαγόρεψε να παντρεύονται για να είναι ετοιμοπόλεμοι και δίχως υποχρεώσεις στα πεδία της μάχης. Ο νεαρός τότε ιερέας Βαλεντίνος αψήφησε την απαγόρευση αλλά και τους διωγμούς και πάντρευε κρυφά τους νέους που θέλανε να κάνουν οικογένεια.

Το γεγονός διαδόθηκε και όλοι ο νέοι έτρεχαν στον «φίλο των ερωτευμένων» όπως τον αποκαλούσαν για να δώσουν όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης. Φυσικά αυτό δεν άργησε να μαθευτεί στην αυτοκρατορική αυλή και ο Κλαύδιος διέταξε να συλλάβουν τον αντιδραστικό ιερέα, τον οποίο και εκτέλεσε με λιθοβολισμό και αποκεφαλισμό στις 14 Φεβρουαρίου του 270 μ.χ. Το μήνυμα που έστειλε στους φίλους του μέσα από το κελί του ήταν το ακόλουθο: «Να θυμάστε τον Βαλεντίνο και Σας Αγαπώ».

Μερικές δεκαετίες αργότερα η Δυτική Εκκλησία ανακήρυξε το Βαλεντίνο άγιο και καθιέρωσε τη γιορτή του την ημέρα του θανάτου του, στις 14 Φεβρουαρίου, βρίσκοντας στο πρόσωπό του τον ιδανικό εκφραστή και προστάτη του έρωτα και της αγάπης.

Μια άλλη εκδοχή για τον Βαλεντίνο λέει, ότι ο ιερέας παντρεύτηκε ο ίδιος 2 φορές κρυφά αντίθετα με το νόμο του αυτοκράτορα Κλαύδιου που το απαγόρευε ρητά. Φυλακίστηκε με την κατηγορία ότι αρνήθηκε να πιστέψει τους παγανιστικούς θεούς. Στη φυλακή έγινε φίλος με την κόρη ενός δεσμοφύλακα, την οποία γιάτρεψε με προσευχές και την μέρα της εκτέλεσης του στις 14 Φεβρουαρίου της έγραψε ένα τραγούδι με τίτλο: «Your Valentine».

Πάντως, όποια και να είναι η σωστή εκδοχή της ιστορίας, το σίγουρο είναι ότι ένα πρόσωπο με το όνομα Βαλεντίνος υπήρξε και σκοτώθηκε για την αγάπη και τον έρωτα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Έκτακτη Γενική Συνέλευση συγκαλεί η ΕΛΜΕ
Επόμενο άρθρο Κοινό μέτωπο για την ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλίας