Φυλλάδιο για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου


Ενημερωτικό φυλλάδιο για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου τύπωσε και κυκλοφόρησε Το Παράρτημα Καρδίτσας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Στο φυλλάδιο γίνεταιμια σύντομη αναφορά στους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου καθώς επίσης επισημαίνονται και κάποια στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα περιστατικά και τη θνησιμότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μεγάλο μέρος του ενημερωτικού φυλλαδίου αφιερώνεται στις προληπτικές εξετάσεις που υπάρχουν και πρέπει να γίνονται, έτσι ώστε να προλαμβάνουμε κάποιες μορφές καρκίνου και γίνεται αναφορά στον Ευρωπαϊκό κώδικα κατά του καρκίνου.

Το Παράρτημα Καρδίτσας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας ιδρύθηκε, πριν από 5 χρόνια περίπου με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες μας, ώστε να καταφεύγουν συστηματικά σε ετήσιο προληπτικό έλεγχο της υγείας τους και την ποιότητα ζωής τους. Όλες οι λειτουργίες παρέχονται δωρεάν όπως και όλες οι εξετάσεις για τον προληπτικό έλεγχο. Τονίζουμε ότι το Παράρτημά μας στηρίζεται, για να αντεπεξέλθει στις όποιες οικονομικές ανάγκες του, κυρίως στα μέλη του και τους φίλους του.

Έτσι και το συγκεκριμένο φυλλάδιο τυπώθηκε με την ευγενική χορηγία δυο ευαίσθητων σε τέτοια θέματα συμπολιτών μας των κκ Ορφανιώτη Δημήτρη και Τσιγαρίδα Ηλία τους οποίους το Δ.Σ. του Παραρτήματος Καρδίτσας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια αφού τέτοιες ενέργειες μας δίνουν τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας,

Ως Δ.Σ. του Παραρτήματος Καρδίτσας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας πιστεύουμε ότι πέρα και πάνω από πολιτικές και μέσα σε ένα περιβάλλον δύσκολο και σκληρό, εθελοντικές προσπάθειες, που συνεισφέρουν στο κοινό καλό, πρέπει να αναδεικνύονται και να στηρίζονται Σε μια κοινωνία που καθημερινά διαπιστώνουμε ότι το ατομικό συμφέρον επικρατεί επί του συλλογικού, όπου το προσωπικό όφελος κυριαρχεί επί του κοινωνικού, ο εθελοντισμός  έρχεται για να προσδώσει στον ατομικισμό τη συλλογική και κοινωνική του διάσταση.

 Τονίζουμε ότι οι αυθόρμητες αυτές κινήσεις συμπολιτών μας φανερώνουν ότι στις δύσκολες πραγματικά σημερινές συγκυρίες επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι που αθόρυβα και με ανιδιοτέλεια προσφέρουν σημαντικό έργο, δίνουν ελπίδα και χαρίζουν αισιοδοξία.

Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι πρωτοβουλίες ανάλογες με αυτές συμπολιτών μας τελευταία θα βρουν και άλλους μιμητές. Επιπλέον μας δικαιώνουν ως Δ.Σ. για τις προσπάθειές μας αφού φανερώνουν την αποδοχή και αναγνώριση από την τοπική κοινωνία και μας δίνουν το κουράγιο να συνεχίσουμε.

Σημειώνουμε ότι στη διάρκεια της λειτουργίας του το Παράρτημα ανέπτυξε και υλοποίησε τις παρακάτω δράσεις:

  1. Καμπάνια για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού το 2009
  2. Κινητή μονάδα Μαστογράφου Καρδίτσα και Αγναντερό το 2009
  3. Κινητή μονάδα με το Ελληνικό ίδρυμα ογκολογίας το 2010 – 2011
  4. Καμπάνια για τον ιο HPV σε συνεργασία με τη Β/θμια εκπαίδευση το 2012
  5. Καμπάνια για τον ιό HPV στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας το 2012
  6. Ομιλίες σε συλλόγους γυναικών Σοφάδων και Μουζακίου
  7. Παρουσία με περίπτερο στην Εμπορική Έκθεση το 2012
  8. Προληπτικά προγράμματα για γυναίκες της Αργιθέας και της Λίμνης Πλαστήρα
  9. Προληπτικό πρόγραμμα καρκίνου παχέως εντέρου το 2013.

Για την φετινή χρονιά προγραμματίζουμε ενημερωτική καμπάνια για την πρόληψη του μελανώματος και άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος, καθώς και συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας.

 

ΤΟ Δ.Σ.

Προηγούμενο άρθρο «Η Σύβι και ο Ντάντυ» από τη Δημ. Διδαγγέλου
Επόμενο άρθρο 8 μήνες απλήρωτες οι εργαζόμενες στο Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας