Ειδήσεις

Φυσικά δεδομένα: Πειράματα με το νερό


Με μία δράση, ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, στις παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η τελευταία εβδομάδα της 7ης  Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, και υλοποιείται από περίπου 140 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικίας «Αγίου Φανουρίου», και «Αγγελική Βαρελλά» το θέμα μας ήταν: Φυσικά δεδομένα: Πειράματα με το νερό. Πειράματα με το νερό και τρυκ για να ξαφνιάσουν τους φίλους τους, έκαναν τα παιδιά στις βιβλιοθήκες σήμερα.

Διαβάσαμε το μικρό παραμυθάκι της Carme Sole – Vendrell «το νερό» από τις εκδόσεις Κέδρος και το πολύ ωραίο, έξυπνο και διδακτικό βιβλίο της Núria Jiménez «Πλατς! Το νερό» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τι συμβαίνει στα μόρια του νερού όταν ενώνονται; Τί είναι το τριχοειδικό φαινόμενο; Πώς η βαρύτητα κάνει το μέλι να πάει κάτω και το νερό πάνω; Μπορεί ένα βρασμένο αυγό να χωρέσει σ’ ένα μπουκάλι με μικρότερο στόμιο από αυτό; Τι θα γίνει σ’ ένα μπουκάλι αν κάνουμε τρεις διαφορετικές τρύπες και το ανοιγοκλείνουμε με τα δάχτυλά μας; Τι γίνεται όταν αναμείξουμε καθαρό οινόπνευμα με νερό και το βάλουμε φωτιά;

Αυτά και άλλα πολύχρωμα πειράματα γέμισαν με γέλια τη μέρα μας, η οποία τελείωσε με τα καθιερωμένα παιχνίδια ισορροπίας με ποτήρια νερό και ανακυκλώσιμα υλικά, όπου άλλοι τα κατάφεραν, άλλοι τα έκαναν… μούσκεμα, αλλά σίγουρα ΟΛΟΙ διασκέδασαν!!!

Τη Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου, συνεχίζονται οι δράσεις της τελευταίας εβδομάδας της φετινής 7ης Καλοκαιρινής Εκστρατείας με δύο επαναλήψεις από ενδιαφέρουσες δράσεις.

Στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» με θέμα:  Αφιερωμα στην αστυνομικη λογοτεχνια: Τόποι εγκλήματος. Μέσα στο δάσος, σε μια εγκαταλειμμένη έπαυλη, στο δρόμο μια πολυσύχναστης πόλης, ενός μικρού χωριού. Σε ποιους τόπους εξελίσσονται οι αστυνομικές ιστορίες και πώς επηρεάζουν την εξέλιξη της υπόθεσης; Για παιδιά 7-12 ετών.

Στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικιών «Αγίου Νικολάου», και «Λάκας Μαντζάρα» με θέμα: Αγαπημενα δεδομενα για μενα: Τα βιβλία, οι ταινίες, η μουσική μου. Τα αγαπημένα βιβλία, η μουσική που ακούω, οι ταινίες που βλέπω ξανά και ξανά φτιάχνουν μια εικόνα για μένα και είναι ένας τρόπος να με γνωρίσουν οι φίλοι μου. Για παιδιά 7-12 ετών.

Αναλυτικό πρόγραμμα με τις δράσεις της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Κι αυτό το καλοκαίρι, τα δεδομένα  στις βιβλιοθήκες μας, «θα είναι υπέρ μας»!!!

Προηγούμενο άρθρο Προσκυνηματική εκδρομή στο Σοχό Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθρο Στο 18o Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας ο αγιασμός της Π/θμιας