Ειδήσεις

Φυσιολογική και προβληματική συμπεριφορά παιδιών και εφήβων


Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Φυσιολογική και προβληματική συμπεριφορά παιδιών και εφήβων” πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στον Παλαμά , με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Παλαμά  και τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και του Δ.Ο.Π.Α.Π.Α.Π. Οι ομιλητές παρουσίασαν με απλό τρόπο και επιστημονικά τεκμηριωμένες γνώσεις το θέμα.

Η παιδίατρος Ευανθία Τριβάρα αναπτύσσοντας το θέμα για τη φυσιολογική ανάπτυξη και τη συμπεριφορά τόνισε, ότι όλα τα παιδιά αναπτύσσονται διαφορετικά και με το δικό τους ρυθμό, ωστόσο, η πλειοψηφία τους τελικά θα περάσει από τα ίδια αναπτυξιακά ορόσημα. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα συνήθη προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών και στη διαχείρισή τους τονίζοντας τις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών αναπτυξιακών σταδίων από τα οποία περνάνε τα παιδιά και οι έφηβοι.

Ο παιδίατρος Ελευθέριος Μουτσάνας μίλησε για το ρόλο της κληρονομικότητας και του περιβάλλοντος στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς, αναφέρθηκε στις δυσκολίες οριοθέτησης της φυσιολογικής και προβληματικής συμπεριφοράς και έκλεισε την εισήγησή του με αναφορές στις διαταραχές διασπαστικής συμπεριφοράς και στις αγχώδεις διαταραχές, τονίζοντας ότι η παραπομπή στον ειδικό πρέπει να γίνεται έγκαιρα, γιατί η καθυστέρηση οδηγεί στη μονιμοποίηση των προβλημάτων συμπεριφοράς.

Η ψυχολόγος Ευθυμία Παπαμαργαρίτη παρενέβη σχολιάζοντας τις εισηγήσεις των παιδιάτρων ομιλητών και τόνισε τα δυσδιάκριτα όρια των αντικειμένων μεταξύ παιδιατρικής και ψυχολογίας και την ανάγκη συνεργασίας για τη μεγιστοποίηση του οφέλους των παιδιών.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση και οι ομιλητές απάντησαν στις ερωτήσεις των γονιών. Τη συζήτηση συντόνισε  ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κύριος Αριστοτέλης Σπάνιας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η πρόεδρος του Δ.Σ. Παλαμά κ. Εφη Πετροπούλου, η αντιδήμαρχος κ. Ράνια Φούντα, εκπ/ποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου, που παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους ομιλητές.

 

Προηγούμενο άρθρο Με λαμπρότητα εορτάστηκε η ιερά μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου
Επόμενο άρθρο Το ιστορικό του Κλειστού Γυμναστηρίου Καρδίτσας