Ειδήσεις

Φυτά και βότανα στον λαϊκό πολιτισμό και την επιστήμη


Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής από την Επιστημονική Επιτροπή των εισηγητών που θα ανακοινώσουν στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα ¨Φυτά και βότανα στον λαϊκό πολιτισμό και την επιστήμη», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα από τις 20 έως 22 Οκτωβρίου 2017. To Συνέδριο οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και το Επιμελητήριο Καρδίτσας.
Στο Συνέδριο θα ανακοινώσουν 46 αξιόλογοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, λαογράφοι και ερευνητές και οι εισηγήσεις τους αναμένεται να φέρουν στο φως νέα στοιχεία που αφορούν στα φυτά και τα βότανα και στην αξιοποίησή τους από τη βιομηχανία φαρμάκων, τροφίμων και καλλυντικών. Επίσης, θα αναδειχτούν οι θεραπευτικές ιδιότητές τους, η ιαματική εμπειρία, όπως αυτή μεταβιβάσθηκε από γενιά σε γενιά, καθώς και ο ρόλος της επιστήμης στην έρευνα και ερμηνεία αυτών. Οι σύνεδροι δε που αγαπούν τον λαϊκό πολιτισμό επιπλέον θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ρόλο των φυτών και των βοτάνων στις θρησκευτικές και μαγικές τελετουργίες και πώς αυτά υμνήθηκαν από τη λαϊκή μούσα.
Το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο, όπως και τα προηγούμενα που οργανώθηκαν από το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής ΄Ερευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θα αποτελέσει ένα σημαντικό επιστημονικό και πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή μας. Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο Ευάγγελος Αυδίκος, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Προηγούμενο άρθρο Φεμινισμός εν Ελλάδι! - Του Σεραφείμ Δ. Μπαζάνη (Συγγραφέα – Ερευνητή)
Επόμενο άρθρο Με επιτυχία το πρόγραμμα για τα δελφινάκια του Δ. Σοφάδων