Ειδήσεις

Φώτης Τσέλιος: Χωρίς ξύλα για θέρμανση ορεινά χωριά του Δήμου Σοφάδων


Για πρώτη φορά και ενώ έχουμε Δεκέμβριο και έπρεπε οι σόμπες και τα τζάκια να καίνε από τον Οκτώβρη, έχουμε κατοίκους των ορεινών χωριών του Δήμου Σοφάδων, χωρίς ξύλα για τις ατομικές τους ανάγκες. Οι κάτοικοι στην Τ.Κ. Αηδονοχωρίου  πήραν τα ξύλα τους για φέτος πριν λίγες μέρες, κατόπιν φιλότιμων προσπαθειών του συνεταιρισμού που ανέλαβε πολύ αργά από το Δήμο Σοφάδων τη δουλειά. Στην Τ.Κ. Ρεντίνας άλλος συνεταιρισμός που ανέλαβε εκεί τη δουλειά αρκετά νωρίς, έκοψε τα ξύλα,  αλλά δεν έφτασαν για όλους και κάποιοι περιμένουν ακόμα. Η δημοτική αρχή για να λύσει το πρόβλημα ανέθεσε σε άλλους  την κοπή των υπόλοιπων ξύλων, οι οποίοι προσπαθούν φιλότιμα μέσα στο χειμώνα να τελειώσουν τη δουλειά. Αλλά το χειρότερο συνέβη στην Τ.Κ. Βαθυλάκκου όπου ακόμη και τώρα τα ξύλα είναι μέσα στο δάσος, πιθανόν να μη φτάνουν για όλους και είναι αμφίβολο αν θα τα πάρουν φέτος. Άρα  έμειναν ή θα μείνουν χωρίς θέρμανση σε ένα ορεινό χωριό, άνθρωποι ηλικίας 70 και 80 χρόνων.

Σε ερώτησή μου στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στις 28/11/2017 αν και πως θα αντιμετωπίσει ο δήμος Σοφάδων το πρόβλημα θέρμανσης των κατοίκων,  που δημιουργήθηκε στα ορεινά χωριά και ιδίως στο Βαθύλακκο, μου απάντησαν «πως δεν πρέπει να έχουμε ευαισθησία». Και μετά βέβαια ακολουθήθηκε η συνηθισμένη τακτική ότι για όλα φταίει η αντιπολίτευση του κ. Παπαδόπουλου και της ομάδας του. Τις δικές  τους ευθύνες τις μεταθέτουν πάντα αλλού.  Για όλα φταίνε πάντα άλλοι, φταίει η προηγούμενη δημοτική αρχή, κλπ….κλπ…

Εδώ όμως και πάνω από 3 χρόνια (40 μήνες) στο τιμόνι του Δήμου Σοφάδων είναι η δημοτική αρχή του κ. Σκάρλου.

Μένουν τα ορεινά χωριά χωρίς ξύλα για θέρμανση, φταίει η αντιπολίτευση. Τα 3,5 χρόνια που η αντιπολίτευση ήταν δημοτική αρχή, Γενάρχης 2011- Αύγουστος 2014 αλλά και νωρίτερα, πάντα τα χωριά είχαν ξύλα από το καλοκαίρι.

Μεταφέρει τους υπαλλήλους των πρώην δημαρχείων Μενελαϊδας και Ρεντίνας στην έδρα του δήμου και κλείνει τα δημαρχεία,  φταίει η αντιπολίτευση, γιατί τους άφηνε εκεί χωρίς να έχουν όγκο εργασιών (έτσι απάντησε τότε) . Τα 3,5 χρόνια που η αντιπολίτευση ήταν δημοτική αρχή, Γενάρχης 2011- Αύγουστος 2014, οι υπάλληλοι –σωστά-  παρέμεναν εκεί και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στους δημότες. Σήμερα  ορθώς  ο εναπομείναντας υπάλληλος επέστρεψε ξανά εδώ και καιρό στην πρότερη θέση του.

Ανοίγουν τα Λουτρά Σμοκόβου τον Αύγουστο, φταίει η αντιπολίτευση. Τα 3,5 χρόνια που η αντιπολίτευση ήταν δημοτική αρχή, Γενάρης 2011- Αύγουστος 2014 αλλά και νωρίτερα, τα Λουτρά Σμοκόβου άνοιγαν πάντα 1 Ιουνίου και δούλευαν όλοι με τα μεροκάματα που έπρεπε.

Η αντιπολίτευση έχει την υποχρέωση του ελέγχου των πράξεων της διοίκησης, της κριτικής, της κατάθεσης προτάσεων και της δημοσιοποίησης όλων αυτών. Η  διοίκηση έχει την ευθύνη της οργάνωσης και της ανάληψης δράσεων για την ομαλή λειτουργία του δήμου και της παροχής υπηρεσιών στους δημότες. Γι΄αυτό διαθέτει επίσης τον κατάλληλο μηχανισμό από υπαλλήλους και συνεργάτες για να τα φέρει αυτά εις πέρας.

Αν όμως εμμένουν ακόμη στο επιχείρημα  ότι για όλα φταίει η  αντιπολίτευση και αυτή μπορεί να καθορίζει όλα αυτά από τη θέση της, τότε σίγουρα κάποιοι δεν έχουν τις απαιτούμενες  ικανότητες.

Επειδή όμως η δράση και οι ευθύνες είναι πάντα στη μεριά της διοίκησης,  ας έρθουν σε συνεννόηση με τους προέδρους των χωριών και να βρεθεί τρόπος να δοθούν ξύλα άμεσα (χτες, αν είναι δυνατό) στους κατοίκους των χωριών που δεν έχουν για θέρμανση.

 

ΤΣΕΛΙΟΣ ΦΩΤΙΟΣ

ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση για το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Επόμενο άρθρο Στον Αντιπεριφερειάρχη ο συνδυασμός Επιχειρείν Καρδίτσας