Ειδήσεις

Φ. Αλεξάκος: Αναγκαίες διευκρινίσεις σχετικά με την τοποθέτηση Τσιάκου για τα έργα της Π.Ε Καρδίτσας


Παρατηρήσαμε ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος σχεδόν όλα τα έργα, τα οποία αναφέρει ότι εκτέλεσε η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, είναι έργα που είχαν ενταχθεί και δημοπρατηθεί επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της οποίας είχα την τιμή να ηγούμαι. Για την πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών αναφέρουμε συνοπτικά για το κάθε έργο χωριστά.

Συγκεκριμένα:

  1. Διοικητήριο. Δημοπρατήθηκε το έτος 2009 και μέχρι το τέλος του 2010, υπογράφηκαν 12 λογαριασμοί συνολικού ύψους 3.365.385,66 € και ολοκληρώθηκαν τα σκυροδέματα. Η συμβατική προθεσμία περάτωσης ήταν η 30 Ιουνίου του 2012. Σήμερα δέκα χρόνια μετά, το έργο είναι ημιτελές και χρειάζονται ακόμη δύο χρόνια να τελειώσει.
  2. Παρακάμψεις Αρτεσιανού – Ριζοβουνίου. Η μελέτη του έργου, παρότι πρόκειται για Εθνικό δίκτυο και έπρεπε να την συντάξει η τότε Περιφέρεια, έγινε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπως και του υπολοίπου οδικού τμήματος Καρδίτσα – όρια νομού προς Τρίκαλα. Η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ έγινε τον Απρίλη του 2010 και η δημοπράτησή του, τον Ιούνιο. Η σύμβαση υπογράφηκε τον Οκτώβρη του 2010.
  3. 1ο Λύκειο Καρδίτσας. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ στις 18/2/2010 με προϋπολογισμό 4.870.000 €. Δημοπρατήθηκε στις 23/7/2010 και η σύμβαση υπογράφηκε στις 14/9/2010 από τον Νομάρχη Καρδίτσας.
  4. Παράκαμψη Νεοχωρίου – Μπελοκομίτη. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και δημοπρατήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 2010. Σήμερα εννιά χρόνια μετά δεν έχει τελειώσει και επιπλέον έχει αφαιρεθεί από το συμβατικό αντικείμενο η παράκαμψη Μπελοκομίτη.
  5. Κλειστό Γυμναστήριο. Είναι Δημοτικό έργο το οποίο ξεκίνησε επί Δημαρχίας του αειμνήστου Χρήστου Τέγου. Το επιβλέπει ο Δήμος Καρδίτσας και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας. Η Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας δεν έχει την παραμικρή εμπλοκή.
  6. Γυμναστήριο στο Μουζάκι. Απλά ολοκληρώθηκε επί Περιφέρειας. Το 90% του έργου είχε κατασκευαστεί επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
  7. Ύδρευση Πεζούλας – Νεοχωρίου. Και αυτό το έργο εντάχθηκε και δημοπρατήθηκε επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Επί Αντιπεριφέρειας εντάχθηκε το τελευταίο μικρότερο συμπληρωματικό τμήμα αποπεράτωσης.
  8. Ψυχιατρική κλινική. Εντάχθηκε, δημοπρατήθηκε και κατασκευάστηκε το 80% του έργου επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
  9. Ύδρευση Ανατολικής πλευράς. Όντως εντάχθηκε το 2011. Αφού με μεγάλο κόπο και σκληρές διαπραγματεύσεις ολοκληρώσαμε την μελέτη από κοινού οι Δήμαρχοι κ.κ. Μόσχος, Κατσάρας και Παπαμαργαρίτης και εγώ ως Νομάρχης.

Καλό είναι λοιπόν να αποτυπώνεται σωστά η πραγματικότητα και να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Άλλωστε τα στοιχεία των απορροφήσεων δείχνουν ότι οι ετήσιες  απορροφήσεις της τετραετίας 2007 – 2010 ήταν διπλάσιες από τις απορροφήσεις την οχταετία 2011-2018.

 

Γράφει ο Φώτης Αλεξάκος, Δήμαρχος Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Πρώτος παγκόσμιος εορτασμός των Ηρώων της Εθνικής Επανάστασης καταγόμενους εκ Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο 8η Μάρτη 2019 – Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών