Ειδήσεις

Φ. Αλεξάκος : Τελική απάντηση στις σκόπιμες ανακρίβειες του κ. Παπαλού


Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι αφήνουμε ασχολίαστες τις υποτιμητικές και προσβλητικές εκφράσεις του κ. Παπαλού, κρατώντας την αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο.

Είναι προφανές ότι έχουμε σύγκρουση δύο σχολών.  Δύο αυτοδιοικητικών αντιλήψεων.

Η μια  που εκφράζεται από τον κ. Παπαλό, έχει ως προτεραιότητα να είναι ευχάριστη στον δημότη, να μην παίρνει χρήσιμες αποφάσεις που ενοχλούν, μεταθέτοντας την επίλυση των προβλημάτων στο μέλλον. Οι υποστηρικτές της θεωρούν ότι επιτυγχάνουν ταυτόχρονα δύο στόχους. Αποφεύγουν τις ψυχοφθόρες καθημερινές συγκρούσεις που συνεπάγονται το νοικοκύρεμα και η προσπάθεια βελτίωσης των νοοτροπιών  και παράλληλα αυξάνουν τις πιθανότητες επανεκλογής τους.

Η δεύτερη, που την εκφράζουμε εμείς και η οποία βλέπει μπροστά, διορθώνει τα κακώς κείμενα, συγκρούεται με κατεστημένες λανθασμένες αντιλήψεις, βελτιώνει νοοτροπίες, εν γνώσει της ότι οι ενέργειές της έχουν πολιτικό κόστος, το οποίο και αναλαμβάνει .

Μετά τις εκλογές συμπεράναμε ότι ηττήθηκε ο λαϊκισμός και η αποφυγή λήψης αποφάσεων και ότι όλοι γνωρίζοντας τη ζοφερή κατάσταση στη χώρα και πολύ περισσότερο στον Δήμο, που είχε να αντιμετωπίσει πέραν της μείωσης των κρατικών εισροών και τα πολλά χρέη του, θα κοιτάζαμε μπροστά και από κοινού θα καταβάλλαμε προσπάθεια να τον νοικοκυρέψουμε για να προσφέρουμε αξιοπρεπείς υπηρεσίες στους δημότες μας. Γι’ αυτό δεν αναφερθήκαμε στα κακώς κείμενα της προηγούμενης διοίκησης, δεν τα χρησιμοποιήσαμε ως δικαιολογία, αλλά πήραμε όλες τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνταν για να επιβιώσει ο Δήμος, που δεν μπορούσε να πληρώσει ούτε καν τους μισθούς των εργαζομένων και τα λειτουργικά του έξοδα.

Οι δύσκολες αυτές αποφάσεις μας ήδη βελτίωσαν την νοοτροπία και την συμπεριφορά των δημοτών και συνακόλουθα την εικόνα της πόλης, (μείωση αφισορρύπανσης, σεβασμός δημοσίου χώρου, βελτίωση παράνομων σταθμεύσεων, παραβίαση πεζοδρόμων, κ.λπ.). Παράλληλα, σε συνδυασμό με την μείωση του μισθολογικού κόστους, βελτίωσαν το ετήσιο ισοζύγιο του Δήμου κατά 1.500.000 € ετησίως κι αυτό οδήγησε στην εξυγίανσή του, ώστε για πρώτη φορά μετά από 30 ΧΡΟΝΙΑ, να μην έχει κρυφά χρέη και να μπορεί να πληρώνει πλέον ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ. Κάτι πρωτόγνωρο για όσους ασχολούνται με τα Δημοτικά πράγματα.

Όμως, με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η πλευρά του κ. Παπαλού, όχι μόνον δεν παραδειγματίστηκε από όλα αυτά, αλλά διολισθαίνει στον λαϊκισμό κάθε μέρα και περισσότερο, θεωρώντας ότι έτσι καρπώνεται την όποια δυσαρέσκεια επιφέρουν οι αποφάσεις μας, που ξεβολεύουν ορισμένους, προσωρινά.

Την υποστήριξη του λαϊκισμού την συνοδεύει αναπόφευκτα, με στρέβλωση της πραγματικότητας, όπως:

  1. Υποστηρίζει ότι μείωσε τα χρέη του Δήμου κατά 20 εκατ. €. Ουδέν ψευδέστερον. Παρά το γεγονός ότι πήρε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5,5 εκατ. €, (όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας) για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών κατάφερε να μειώσει το χρέος μόνο κατά 1,5 εκατ. € (3,3 εκατ. € λογιστική μείωση, μείον 1,8 εκατ. € ακαταχώρητα στο σύστημα χρέη). Χωρίς την ένεση των “ληξιπρόθεσμων” – που δόθηκαν αποκλειστικά για την πληρωμή χρεών – το χρέος θα αυξάνονταν κατά 4,0 εκατ. €. Για να μην συνεχίζεται όμως η παρουσίαση παραπλανητικής εικόνας, προτείνουμε να γίνει αποδεκτό ο ορκωτός λογιστής του Δήμου να κάνει πλήρη ανάλυση και για την θητεία του και για την θητεία μας.
  2. Για το Παυσίλυπο ήδη υπήρξε απάντηση, όπου φαίνεται ότι ήδη ανατάξαμε μια επιχείρηση που οδηγούνταν στο κλείσιμο με συνολικές ζημίες διετίας 46.000 € και την οδηγούμε σε βελτίωση παροχής υπηρεσιών και δυο συνεχόμενες κερδοφόρες χρήσεις.
  3. Για τον Σύνδεσμο Ύδρευσης, μας προκαλεί απορία πως ο κ. Παπαλός τον θεωρεί σημαντικό βραχίονα και ταυτόχρονα τον άφηνε απλήρωτο. Επί των ημερών του, το χρέος προς τον σύνδεσμο, αυξήθηκε κατά 310.000 €. Η δε έλλειψη νερού στα χωριά του Κάμπου που δημιουργείται ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, δεν έχει να κάνει με την διοικητική επάρκεια ή μη του συνδέσμου, καθώς αυτός δίνει την μέγιστη δυνατή ποσότητα νερού, αλλά με την ασυδοσία και την κατασπατάληση, καθώς δεν μετρήθηκε ποτέ η κατανάλωση νερού με δική του ευθύνη. Και αυτό το αλλάζουμε. Τα νερά μετρούνται πλέον με αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση της σπατάλης.
  4. Για το ζήτημα των αμοιβών του κ. Φωτόπουλου, καλό είναι να μην εκτίθεται περισσότερο. Είναι δυνατόν να υποστηρίζει ότι του χρωστάμε χάρη, τη στιγμή που στοίχιζε στο Δήμο 33.728 € ετησίως; Πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο και στις δικαιολογίες.
  5. Για τα ενοίκια, δεν μείωσε με δική του πρωτοβουλία κανένα, παρά μόνον κατά το ποσό που επέβαλλε υποχρεωτικά ο νόμος σε εφαρμογή του 1ου μνημονίου.
  6. Για το ζήτημα των συμβούλων. Υπάρχουν τρεις μετακλητοί υπάλληλοι εδώ και μια 10ετία που καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες. Ο Δήμαρχος δικαιούται να προσλάβει ακόμη τρεις. Ο κ. Παπαλός τους προσέλαβε όλους. Ένας από αυτούς έφυγε όταν κρίθηκε τελεσίδικα παράνομη η πρόσληψή του. Εμείς εν γνώσει μας ότι αυτό μας δυσκόλευε ως διοίκηση του Δήμου, επιλέξαμε να μην προσλάβουμε κανέναν εξοικονομώντας 70.000 €. Αυτά την πρώτη διετία. Εν τω μεταξύ συνταξιοδοτήθηκαν οι δυο μοναδικοί αρχιτέκτονες της τεχνικής υπηρεσίας και ήταν αδύνατη η λειτουργία της. Μετά από αίτημα της υπηρεσίας, πήραμε πρόσφατα, έναν αρχιτέκτονα ως ειδικό σύμβουλο για να μπορεί να ανταποκριθεί ο Δήμος στις υποχρεώσεις σύνταξης μελετών. Κι εδώ εξοικονόμηση έγινε. Οι δυο παλιοί υπάλληλοι στοίχιζαν 60.000 €, ενώ η σύμβουλος στοιχίζει περίπου 20.000 € ετησίως.
  7. Τέλος για το κοινό θέμα της δικής του κανονικής αμοιβής ως ειδικός σύμβουλος στον Δήμο Κατερίνης και της συμβολικής αμοιβής του κ. Δημακόπουλου στη ΔΕΥΑΚ. Και οι δυο περιπτώσεις αφορούν μετακλητούς υπαλλήλους (δηλαδή ακολουθούν τη θητεία του Δημάρχου). Η του κ. Παπαλού γίνεται με απόφαση του Δημάρχου, η δε του κ. Δημακόπουλου με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ. Ο κ. Δημακόπουλος είναι εδώ δυο χρόνια άμισθος αντιπρόεδρος στη ΔΕΥΑΚ  και αφιερώνοντας πολύ χρόνο για την υπηρεσία. Η ανάγκη πρόσθετης καθημερινής του απασχόλησης προέκυψε με την ένταξη των τεσσάρων Καποδιστριακών Δήμων (27 χωριών) στη ΔΕΥΑΚ. Ο ίδιος δεν ζήτησε τίποτα. Από την πλευρά μας εκτιμήσαμε ότι σε σχέση με τον φόρτο εργασίας του, ξεπεράστηκαν τα όρια του εθελοντισμού και υπήρχε από την πλευρά μας εκμετάλλευση της διάθεσης προσφοράς του. Γι’ αυτό θεωρήσαμε σωστό να υπάρξει μια συμβολική αμοιβή 500 € μικτά. Ο κ. Παπαλός αυτό το θεωρεί μεμπτό. Για τον εαυτό του, το γεγονός ότι αξιοποιώντας τις κομματικές του σχέσεις, προσλήφθηκε ως  ειδικός σύμβουλος στο Δήμο Κατερίνης (Δεκέμβριος 2014), λες και υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού εκεί, το θεωρεί καλώς καμωμένο. Πραγματικά αυτή η αντίληψη μας ξεπερνά. Κατανοούμε την ανάγκη εξεύρεσης εργασίας. Αυτή η ανάγκη εξηγεί και το γεγονός ότι δεν θέλησε να πάρει κανένα χρήσιμο, αλλά δυσάρεστο μέτρο, καθώς πέραν της αμοιβής του Δημάρχου, δεν υπήρχε εναλλακτική λύση απασχόλησης για εκείνον. Αυτό που δεν κατανοούμε όμως είναι πως μπορεί ταυτόχρονα να είναι και ωφελούμενος και τιμητής!

Κλείνοντας θέλουμε να τον καλέσουμε να αφήσει πίσω την αδιέξοδη πολιτική της συνεχούς άρνησης, να την μετατρέψει σε εποικοδομητική κριτική και προτάσεις να συνεργαστούμε όλοι από κοινού προς όφελος των δημοτών.

 

Για την Ανεξάρτητη Προοδευτική Συμμαχία Πολιτών Καρδίτσας

Φώτης Αλεξάκος

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Οι αστυνομικοί τίμησαν τον Προστάτη τους Άγιο Αρτέμιο