Ειδήσεις

Χαιρετισμός Γ. Κωτσού στο 9ο Παγκόσμιο Αντάμωμα Θεσσαλών


Στον χαιρετισμό του κατά το 9ο Παγκόσμιο Αντάμωμα Θεσσαλών, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός ανέφερε τα παρακάτω:

«Από την δεκαετία του 1950 ως την δεκαετία του 1980, η Θεσσαλία σημαδεύτηκε από την αποδημία! Βασικός λόγος αποτέλεσε η υιοθέτηση του μοντέλου της εντατικής γεωργίας που συνοδεύθηκε από την μηχανοποίηση των αγροτικών εργαλείων, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη της εκτεταμένης κτηνοτροφίας! Αυτή η ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, είχε ως συνέπεια  τα περισσότερα χωριά να ερημώσουν, αφού οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά για να ζήσουν τις οικογένειές τους!

Ο ενεργός πληθυσμός έφευγε αναζητώντας εργασία και καλύτερη ποιότητα ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού. Όμως αυτοί οι άνθρωποι, αν και μακριά από την γενέτειρά τους, στα χρόνια που πέρασαν, όχι μόνο διατήρησαν «ζωντανή» την νοσταλγική αγάπη που έτρεφαν, αλλά την μεταλαμπάδευσαν στα παιδιά τους!

Το αποτέλεσμα είναι νέοι και γέροι Θεσσαλοί απόδημοι, να επισκέπτονται τα χωριά τους πολύ συχνά (συνήθως κατά τις εορτές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Πάσχα, τα καλοκαίρια, ή στα πανηγύρια), κρατώντας πολύ δυνατούς δεσμούς με συγχωριανούς τους και με απόδημους όμορων κοινοτήτων που κατοικούν στην ίδια περιοχή.

Η επίδραση της επιστροφής των Θεσσαλών αποδήμων στα πάτρια εδάφη είναι ευεργετική, καθότι δυναμικά χαρακτηριστικά του νέου τρόπου ζωής τους στην πόλη, ή στην χώρα όπου είχαν μεταναστεύσει, μεταφέρονται στις εδώ τοπικές κοινωνίες, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Το 9ο παγκόσμιο αντάμωμα των Θεσσαλών αποδήμων που πραγματοποιείται φέτος στα Τρίκαλα, αναδεικνύει αυτή την σημαντική διαχρονική αλληλεπίδραση, η οποία αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να δημιουργήσει νέες προοπτικές για την επιχειρηματική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

«Κλειδί» για την επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου είναι το γεγονός ότι οι απόδημοι μπορούν να λειτουργήσουν ως ιδιότυπα «κανάλια προβολής» της ξεχωριστής εικόνας και των τεράστιων δυνατοτήτων της Θεσσαλίας σε ολόκληρο τον κόσμο».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Έργα 1,1 εκατ. ευρώ για την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ασθένειες στα ψυχανθή λόγω καιρικών συνθηκών