Ειδήσεις

Χατζιδάκις-Γκάτσος: Αφιέρωμα από το 4ο Γυμνάσιο και 4ο Λύκειο


«Στον καθρέφτη τ’ ουρανού» έχει τίτλο το διήμερο μουσικό αφιέρωμα στο κοινό έργο των Μάνου Χατζιδάκι – Νίκου Γκάτσου, που διοργανώνεται από το σχολικό συγκρότημα του 4ου Γυμνασίου και 4ου Λυκείου Καρδίτσας την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Μαΐου, στις 9 μ.μ.  στο Παυσίλυπο, με ελεύθερη είσοδο.

Η σύμπραξη αυτή, φιλοδοξώντας  να βγει το σχολείο «εκτός των τειχών» και με όχημα τη μουσική  να ανοιχθεί στην πόλη και στην τοπική κοινωνία, θα σταθεί  σε μια ευτυχή συγκυρία: τη συνάντηση της μουσικής ιδιοφυίας του Μάνου Χατζιδάκι με τον υψηλό ποιητικό λόγο του Νίκου Γκάτσου. (Το ίδιο σχολικό συγκρότημα  είχε παρουσιάσει το 2012 ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη και το 2015 στον Βασίλη Τσιτσάνη).

Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει είκοσι τραγούδια που έγραψαν από κοινού οι δύο αυτοί μεγάλοι δημιουργοί και θα παρουσιαστεί από τη χορωδία των κοριτσιών (όμοιων φωνών) του σχολικού συγκροτήματος -πενήντα περίπου μελών- με τη συνοδεία ενός κουαρτέτου από την Καρδίτσα που αποτελείται  από:  την κ. Λιλιάνα  Ντούλια (βιολί), την κ. Γιώτα Καραγιάννη (πιάνο), τον κ. Χρήστο Διαμαντή (μαντολίνο) και σολίστ στο τραγούδι την κ. Αναστασία Μαρκαντώνη.  Υπεύθυνος για το καλλιτεχνικό μέρος είναι ο μουσικός του σχολικού συγκροτήματος κ. Γιάννης Μπάτρας  ενώ το όλο εγχείρημα υποστηρίζεται από τις διευθύνσεις των δύο σχολείων αλλά και από ομάδα εκπαιδευτικών.

Η γνωριμία και η συνεργασία των δύο δημιουργών έμελλε να αποτελέσει σταθμό στην ιστορία της ελληνικής μουσικής, καθώς ολοκλήρωσαν από κοινού κύκλους τραγουδιών μοναδικής ποιότητας και αισθητικής. Η καλλιτεχνική τους συμπόρευση έφερε και συνεχίζει να φέρνει «ξαστεριά» σε ζοφερούς καιρούς. Η χώρα δε σταμάτησε να ξεδιψά  με τη δροσιά του «σύννεφου» του Γκάτσου και να δέχεται τροφή λυτρωτική «το μάννα» του Μάνου.  Το να έρθει σε επαφή η εφηβική ψυχή με το μέλος και το λόγο των δύο δημιουργών, με την ευαισθησία και την ευγένειά τους, με τους κανόνες του καλού ελληνικού τραγουδιού, είναι μια πρόκληση σε τούτους τους «σακάτικους» καιρούς. Ο Χατζιδάκις, άλλωστε, με το γοητευτικό του λόγο, διακήρυξε την πίστη του «στο τραγούδι που μας αποκαλύπτει και μας εκφράζει εκ βαθέων και όχι σ΄αυτό που κολακεύει τις επιπόλαιες και βιαίως αποκτηθείσες συνήθειές μας». Αυτό το τραγούδι, αν αγγίξει έστω και μια εφηβική ψυχή, είναι κέρδος.

Με την πεποίθηση ότι η μουσική, η τέχνη γενικότερα, έχει την ιδιαιτερότητα να απλώνεται και να γίνεται μια αγκαλιά για όλους, σας προσκαλούμε σ΄αυτή τη γιορτή της μουσικής.

 

Προηγούμενο άρθρο Το ΓΕΛ Προαστίου στη μαθηματική εβδομάδα
Επόμενο άρθρο Οδοιπορικό στο κολαστήριο της Μακρονήσου