Χρέος μας να λειτουργούμε μαθαίνοντας να συνθέτουμε


Με αφορμή τις προτεινόμενες αλλαγές για τον τρόπο διεξαγωγής των Δημοτικών εκλογών σε μια προσπάθεια εκδημοκράτησης των Δήμων, σε συνδυασμό με άρθρο του Δημάρχου Μουζακίου που δημοσιεύτηκε πρόσφατα δίνεται η ευκαιρία για ορισμένες επισημάνσεις.

Θεωρούμε πως ο θεσμός της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να πάρει την κατεύθυνση μιας πραγματικής αυτοδιοίκησης και όχι να εγκλωβίζεται στην μειωμένης αποτελεσματικότητας δομή που θέλει να την καταδικάσει Καποδίστριας και Καλλικράτης. Είναι πραγματικά ντροπή για τον θεσμό οι εκλεγμένες διοικήσεις των δήμων που τις περισσότερες φορές έχουν μετατρέψει τα δημοτικά συμβούλια σε χώρους γυμναστικών επιδείξεων (χεράκια πάνω – χεράκια κάτω) πειθήνιων στελεχών. Η εξάρτηση δε πολλών εκ των Δημοτικών παρατάξεων από τα κόμματα εξουσίας δημιουργεί επί της ουσίας τοπικές αντένες των κυβερνητικών επιλογών όπου το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η αναπαραγωγή της εξουσίας. Το τομάρι τους, δηλαδή, προσπαθούν να διαφυλάξουν. Γι αυτό τον λόγο βλέπουμε, αντί να εστιάζουν στην ουσία, στη δράση, στη διαβούλευση, να πνίγονται στην μελάνη των δελτίων τύπου, στα φλας των φωτογραφιών, στα ηλεκτρονικά τιτιβίσματα, ασκώντας διοίκηση περιορισμένης ευθύνης με την λογική του ελάχιστου μηδενικού κόστους.

Αποτέλεσμα της επικράτησης αυτών των συνθηκών είναι να έχουμε φορτωθεί για τόσα χρόνια τους ίδιους ανθρώπους ή καλύτερα κομματικούς δεκανείς, που παίρνοντας το χρίσμα συνήθως στην άλλη πλευρά των διοδίων, εδραιώνουν την παρουσία τους και την αναμετάδοση των κομματικών τους μηνυμάτων και μας κάθονται κυριολεκτικά στον σβέρκο. Μεγάλο μέρος των δεινών του τόπου μας οφείλεται ακριβώς σε αυτό το χαρακτηριστικό της πολιτικής μας ζωής. Στην παρουσία διαρκώς των ίδιων ανθρώπων στην πολιτική ζωή και στην λήψη αποφάσεων που εδραιώνουν μηχανισμούς, σχέσεις με ισχυρούς και συμφέροντα και καπηλεύονται τη θέση η οποία τους έχει δοθεί.

Ένα άλλο κεφάλαιο είναι ο τρόπος που λειτουργούν τα Δημοτικά μας συμβούλια. Η λογική των κομματικών γυμναστικών επιδείξεων χεράκια πάνω – χεράκια κάτω πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Η λειτουργία του Δημοτικού συμβουλίου είναι η βασικότερη διαδικασία για την λήψη αποφάσεων και την παραγωγή πολιτικής στον Δήμο μας και πρέπει να εξασφαλίσει συνθήκες απόλυτης δημοκρατικής λειτουργίας και συμμετοχής. Το Δημοτικό συμβούλιο αποτελεί το όργανο που οφείλει να συνθέσει όλες τις απόψεις και να βγάλει την κοινή συνισταμένη για το καλό των πολιτών. Εκεί απαιτούνται και πολλές και διαφορετικές φωνές, αλλά κυρίως υπεύθυνες με απόλυτη αίσθηση του ρόλου τους που δεν έχουν κομματική ατζέντα που να τους υπαγορεύει τις κινήσεις. Η πολιτική του διάσταση προκύπτει από τον ίδιο τον θεσμό και τον ρόλο του και όχι από την σφαίρα κομματικής επιρροής στην οποία ανήκει. Είναι επιτέλους καιρός οι συνθήκες αυτές να ωριμάσουν. Δεν είναι απαραίτητο να έχει μια δημοτική παράταξη τον έλεγχο του Δήμου για να παράξει πολιτική και να είναι χρήσιμη στους δημότες.

Το αντίθετο μάλιστα.

Η πολιτική ελίτ των «ικανών», των «πολιτικά εκπαιδευμένων» δεν αντικατοπτρίζει πλέον την λογική της κοινωνίας των πολιτών. Οι πολίτες έχουν πλέον αντιληφθεί ότι η λύση έρχεται από τα κάτω και μέσα από την ίδια την κοινωνία των πολιτών και όχι από τους «χαρισματικούς ηγέτες» που εφευρίσκονται την τελευταία στιγμή από τους εκάστοτε κομματικούς μηχανισμούς της εξουσίας.

Είναι χρέος μάς να βρούμε τρόπους να λειτουργούμε μαθαίνοντας να συνθέτουμε. Είναι χρέος μας να αναδείξουμε εκείνες τις πολιτικές σχεδιασμού που αφορούν στον άνθρωπο, που έχουν στο επίκεντρο την κοινωνία της αλληλεγγύης, που έχουν ως κώδικα αξιών την ευημερία των πολλών.

Η ικανότητα και η γνώση των δημοτικών πεπραγμένων δεν μπορεί να είναι προσόν των «ολίγων» και «εκλεκτών», αλλά των πολλών και ενεργών πολιτών.

Ομάδα Πολιτών για την Καρδίτσα

Προηγούμενο άρθρο Υπογράφονται οι συμβάσεις για ένταξη 1031 αγροτών στο πρόγραμμα νιτρορύπανσης
Επόμενο άρθρο Ερώτηση Τσιάρα για την κινητικότητα των εκπαιδευτικών της τεχνικής εκπαίδευσης