Ειδήσεις

Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ του ξενώνα Ζέφυρος Ψυχαργώς


Ο ξενώνας Ζέφυρος Ψυχαργώς  του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας, λειτουργεί από το 2000 στην πόλη της Καρδίτσας  στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης  και  είναι Μονάδα  Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.   Ο ξενώνας Ζέφυρος Ψυχαργώς  σήμερα φιλοξενεί 13 άτομα με ψυχικές παθήσεις  από την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, αλλά και από όμορους νομούς,  σε 2 κτηριακές υποδομές που διατηρεί μέσα  στην πόλη της Καρδίτσας. Είναι ξενώνας  μακράς διάρκειας παραμονής, όπου παρέχεται φιλοξενία για διάστημα τριάντα έξι (36) μηνών  με 24ωρη  παρουσία προσωπικού. Ενώ παράλληλα λειτουργεί υπό την εποπτεία του  και ένα  προστατευμένο Διαμέρισμα που φιλοξενεί 3 άτομα.

Γενικά,  οι ξενώνες είναι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που φιλοξενούν άτομα αυτοεξυπηρετούμενα  με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, για διαβίωση, θεραπεία και υποστήριξη, με σκοπό την κατάκτηση ικανοποιητικού βαθμού ανεξάρτητης λειτουργίας τους στην κοινότητα. Σε έναν Ξενώνα φιλοξενούνται  με την θέλησή τους άτομα που είτε δεν έχουν οικογενειακό περιβάλλον, είτε κρίνεται θεραπευτική η προσωρινή απομάκρυνσή τους από το περιβάλλον της οικογένειάς τους, είτε χρειάζονται περίοδο προσαρμογής και επανεκπαίδευσης για τη ζωή στην κοινότητα. Η λειτουργία του Ξενώνα είναι ανοιχτή στην κοινωνία και προσομοιάζει σε οικογενειακό περιβάλλον

Στον ξενώνας Ζέφυρος Ψυχαργώς παρέχονται υπηρεσίες :

  • χορήγηση φαρμακευτική αγωγή
  • εκπαίδευσης των ψυχικά ασθενών σε δεξιότητες ανεξάρτητης διαβίωσης και σε κοινωνικές δεξιότητες
  • ψυχολογική στήριξη στους ενοίκους και στις οικογένειές τους
  • επαγγελματική εκπαίδευση και απασχόληση των ενοίκων (εφόσον το επιτρέπει η ηλικία τους)
  • συμμετοχή σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και δημιουργία κατασκευών

Στα  πλαίσια  της κοινωνικοποίησης και ενδυνάμωσης των ένοικων του ξενώνα,  την προβολή του έργου του ξενώνα, την  ευαισθητοποίηση και  την  επαφή της κοινότητας με του ψυχικά ασθενείς  με στόχο  την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των προκαταλήψεων που σχετίζονται με τις ψυχικές διαταραχές,  διοργανώνεται από τον Ξενώνα Ζέφυρος Ψυχαργώς του  Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας Χριστουγεννιάτικο  BAZΑAR   στις 20 Δεκεμβρίου 2017,  ημέρα Τετάρτη από 09:00 π.μ. ως 13:00 μ.μ.  στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας.

Στο  χριστουγεννιάτικο BAZΑAR  θα εκθέσουν τις κατασκευές και δημιουργίες τους (χριστουγεννιάτικα δέντρα, κηροπήγια,  θρησκευτικές εικόνες, χριστουγεννιάτικες κάρτες μαγνητάκια  κ. άλ.) που δημιουργούν οι ίδιοι  ένοικοι  του  Ξενώνα Ζέφυρος Ψυχαργώς  και του Β΄ προστατευόμενου διαμερισμοί  σε συνεργασία με το τμήμα  εργοθεραπείας     του Ξενώνα. Τις  κατασκευές και δημιουργίες τους  αυτές  θα μπορεί οποιοσδήποτε επιθυμεί να τις αγοράζει σε συμβολική τιμή. Τα  οποιαδήποτε έσοδα προκύψουν θα  χρησιμοποιηθούν για  τα προγράμματα   κοινωνικοποίησης των ενοίκων – ασθενών  του Ξενώνα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού φυγόποινου
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση βράβευσης μαθητών στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Επιστημών