Ειδήσεις

Χρ. Κατσαβριά : Διαδικασίες μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος


Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση  πού κατέθεσε προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η βουλευτής Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά  με θέμα  ««Διαδικασίες μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (Ε.Β.Ε.) ». Την ερώτηση απήντησε ο αρμόδιος Υφυπουργός Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Η κ. Κατσαβριά αναφέρθηκε στην παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Κ.Π.Ι.Σ.Ν.) στο Ελληνικό Δημόσιο που θα γίνει τον Οκτώβριο του 2016, και στις διαδικασίες μετεγκατάστασης στις υπερσύγχρονες αυτές υποδομές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (Ε.Β.Ε.). Η βουλευτής αφού τόνισε τη σπουδαιότητα της Ε.Β.Ε και τον κομβικό της ρόλο στο Εθνικό Δίκτυο βιβλιοθηκών, επεσήμανε τη μεγάλη υποχρέωση της πολιτείας να παράσχει τους απαραίτητους πόρους που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα, την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της. Αναφέρθηκε στο ποσό των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ που  έχει ήδη εξασφαλισθεί και καλύπτει τις υποχρεώσεις της Ε.Β.Ε. που αφορούν κυρίως τη συντήρηση των εγκαταστάσεων του κέντρου για το έτος 2017, καθώς και την ολοκλήρωση των διαδικασιών μετεγκατάστασης ενώ τόνισε ότι δεν έχει ανακοινωθεί το υπόλοιπο του προϋπολογισμού της Ε.Β.Ε. που αφορά την κάλυψη των κύριων υπηρεσιών της ως Εθνική Βιβλιοθήκη και οι οποίες στοχεύουν στην καταγραφή και διαφύλαξη της ελληνικής σκέψης και ιστορίας, καθώς επίσης και στη δυνατότητα πρόσβασης τους από κάθε πολίτη.

Στην ερώτηση της  ποιες είναι οι διαδικασίες  που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση  και σε πιο σημείο βρίσκονται ,ο Υπουργός απήντησε, ότι εκτός από το ποσό των οκτώ εκατομμυρίων έχει προβλεφθεί και το ποσό του ενός εκατομμυρίου τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (1.300.000) για τις ανάγκες που θα προκύψουν στις νέες εγκαταστάσεις από τον Οκτώβριο έως το τέλος του 2016. Παράλληλα στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει συσταθεί ομάδα εργασίας, η οποία επεξεργάζεται τις νέες απαιτήσεις προϋπολογισμού για τις σχετικές υπηρεσίες με την καταγραφή και διαφύλαξη της Εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας μας, καθώς  και την υποστήριξη των βιβλιοθηκών της χώρας που έχουν προκύψει για το 2017 η οποία θα προτείνει μέσα στους επόμενους μήνες τις κατάλληλες εθνικές πηγές χρηματοδότησης. Επεσήμανε δε ότι  είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο η ένταξη για χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ δυο πολύ σημαντικών έργων: της Εθνικής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της ανάπτυξης του Δικτύου Δημοσίων Βιβλιοθηκών.

Ο κ. Πελεγρίνης τέλος σημείωσε ότι  στόχος του Υπουργείου είναι η μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας στο Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, να αποτελέσει το έναυσμα για μια νέα αρχή όπου το σύνολο των βιβλιοθηκών της χώρας (Δημόσιες, Δημοτικές, Σχολικές, Ακαδημαϊκές κ.α) και όχι μόνο η Εθνική Βιβλιοθήκη, θα συντονιστούν και θα συνεργαστούν για να συνεισφέρουν αποφασιστικά στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό της χώρας μας.

 

 

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑΝ. Καρδίτσας

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΠΥΣΔΕ Καρδίτσας: Τοποθετήσεις υπεραρίθμων
Επόμενο άρθρο Παγκόσμιος ο εορτασμός του Γ. Καραϊσκάκη