Χρ. Κατσαβριά: Η οπαδική βία ταλανίζει τον ελληνικό αθλητισμό


Σχετικά με την ομιλία της Χρυσούλας Κατσαβριά – Σιωροπούλου, βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του σ/ν για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

 

Η Βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου τοποθετήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του σ/ν για την αντιμετώπιση της βίας στον Ελληνικό Αθλητισμό.

Η βουλευτής επισήμανε την τεράστια σημασία του νομοσχεδίου αυτού για την οριστική αντιμετώπιση  των φαινομένων βίας και διαφθοράς που τόσα χρόνια απαξιώνουν πλήρως το άθλημα του ποδοσφαίρου στα μάτια των φιλάθλων και αμαυρώνουν τα αθλητικά ιδεώδη .

Επίσης τόνισε πως το εν λόγω νομοσχέδιο έχει διττό ρόλο:

Καταρχάς, θέτει στη βάση του την διαφάνεια, την νομιμότητα, προτάσσοντας τον εκδημοκρατισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου και την υπεράσπιση  των εργασιακών δικαιωμάτων των ποδοσφαιριστών – αθλητών.

Παράλληλα, επιδιώκει να θέσει οριστικό τέλος στην τυφλή οπαδική βία που εδώ και δεκαετίες ταλανίζει το Ελληνικό ποδόσφαιρο και η οποία τρεφόταν από την διαφθορά και την ανομία των Ανώνυμων Αθλητικών Εταιριών (Α.Α.Ε) όπως επίσης και από τα Μ.Μ.Ε.

 

Tο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αθλητισμού προτάσσει την μηδενική ανοχή στην ως τώρα επικρατούσα κατάσταση θεσπίζοντας μέτρα άμεσης και φέρνει προ των ευθυνών τους όλους τους βουλευτές κυρίως των παρατάξεων των προηγούμενων κυβερνήσεων όπως επίσης και όλες τις ανώνυμες αθλητικές εταιρίες, πολλές εκ των οποίων ήταν “φυτώρια” ανομίας.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε στην ομιλία της, πως με την δυνατότητα του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού για δυνατότητα επιβολής υψηλών χρηματικών προστίμων, στις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες όχι μόνο για την εμπλοκή τους σε περιστατικά βίας αλλά και για τυχόν άρνηση τους να συνεργαστούν με τους δημόσιους φορείς καταδεικνύει την σοβαρότητα με τη οποία η κυβέρνηση προσεγγίζει τη ρίζα του προβλήματος.

 

Επίσης, δεσμεύονται βάσει του νέου νόμου, άμεσα όλες οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες, να λάβουν όλα τα μέτρα οι ώστε να  λειτουργήσει επιτέλους το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η κάρτα φιλάθλου, καθώς και τα συστήματα ηλεκτρονικής εποπτείας των αθλητικών εγκαταστάσεων, συστήματα ήδη υπάρχοντα για την ασφάλεια εντός γηπέδων.

 

Σχετικά με το ζήτημα της διαφθοράς στον Αθλητισμό, υπάρχει έντονη πίστη πως η στελέχωση πειθαρχικών οργάνων με τακτικούς εισαγγελείς και δικαστές, καθώς και η διεξαγωγή διαρκών ελέγχων στην περιουσιακή κατάσταση των διαιτητών, των βοηθών τους και των παρατηρητών,  θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό προς την κατεύθυνση της “εξυγίανσης” του Ποδοσφαίρου και γενικότερα του Αθλητισμού.

 

Η κυρία Κατσαβριά έκλεισε την ομιλία της, επισημαίνοντας πως το νομικό πλαίσιο που προτάσσεται στο ψηφισθέν νομοσχέδιο, θα συντονίζει διαφορετικούς κοινωνικούς φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, προσκαλώντας τους (και καλώντας τους) να αναλάβουν τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με το Συνταγματικό Δίκαιο για την πάταξη της βίας και της παρανομίας στον αθλητισμό γενικότερα.

 

Ο Αθλητισμός καθορίζει τον πολιτισμικό χαρακτήρα του λαού μας, και για αυτό το λόγο θα αγωνιστούμε όλοι για την προστασία και την διαφύλαξη των αξιών του.

 

 

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου,

Βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Προηγούμενο άρθρο Ανησυχία για τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα
Επόμενο άρθρο Οι Αργιθεάτες στον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας