Χτυπάει κόκκινο ο υδράργυρος


Εστίες δροσιάς αναζητούν οι Καρδιτσιώτες.

Όλες οι κλιματιζόμενες αίθουσες στο Νομό.

Σε ετοιμότητα η ΔΕΗ προς αποφυγή μπλάκ αουτ.
Στα ύψη ανεβαίνει ο υδράργυρος από Τρίτη και μέχρι την Τετάρτη καθώς οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για τον πρώτο μεγάλο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού.
Ήδη η άνοδος της θερμοκρασίας άρχισε να γίνεται αισθητή από σήμερα με το θερμόμετρο να δείχνει τους 38 βαθμούς ενώ αύριο θα αγγίξει τους 42 βαθμούς Κελσίου με συνέπεια οι συμπολίτες να αναζητούν εστίες δροσιάς σε κοντινές παραλίες αλλά και στα ορεινά της περιοχής μας.
Έτσι μεγάλος αριθμός συμπολιτών ξεκίνησαν τις θερινές τους διακοπές κι έτσι δεν θα ψηθούν στο καμίνι του κάμπου.
Η έλευση λοιπόν του πρώτου μεγάλου καύσωνα του φετινού καλοκαιριού έχει θέσει σε ετοιμότητα τις αρμόδιες αρχές και ήδη θέτουν σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα μέτρα με τη διάθεση κλιματιζόμενων χώρων για την ανακούφιση ατόμων που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες.
Οι αρμόδιοι παράλληλα συνιστούν και στις ευπαθείς ομάδες πολιτών να αποφεύγουν την έκθεση τους στον ήλιο και να λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προς αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών-ηλίαση, θερμοπληξία κλπ-και φυσικά την αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και ελαφριά γεύματα και αρκετά υγρά.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αυτό το διήμερο θα είναι πολύ θερμό, ενώ από Πέμπτη θα δροσίσει.
Κίνδυνος μπλακ άουτ
Ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται από σήμερα κάνουν ορατό και πάλι τον κίνδυνο διακοπών ρεύματος.
Για την αποφυγή τους, με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ -που βρίσκεται σε ετοιμότητα- ζητεί την μείωση της κατανάλωσης από μεγάλους πελάτες, κυρίως βιομηχανίες, καθότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει περιορισμός του φορτίου του Συστήματος κατά τις ώρες αιχμής.
Εκείνο πάντως που οφείλουν όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν αλλά και οι αρμόδιες αρχές το τονίζουν είναι το ότι δεν χρειάζεται να δημιουργείται κλίμα πανικού και γενικότερα αναστάτωσης και να λαμβάνονται τα ενδεδειγμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του καύσωνα.

Μέτρα για τον καύσωνα από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Ν.Α. Καρδίτσας

  1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών. Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα ρούχα με ανοιχτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (καπέλο, ομπρέλα κλπ)
  2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο
  3. Κατανάλωση άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερό και φυσικούς χυμούς
  4. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών
  5. Διατροφή με ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως με περιορισμό των λιπαρών
  6. Να γίνονται συχνά λουτρά
  7. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κλπ
  8. Περισσότερη προσοχή α δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα που είναι: α) όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, β) όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κλπ, γ) όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματα τους, όπως είναι τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης και της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό για την ενδεχόμενη ελάττωση της δοσολογίας

Κλιματιζόμενες αίθουσες στο Νομό

  1. Ν.Α. Καρδίτσας (αίθουσα συνεδριάσεων νομαρχιακού συμβουλίου)
  2. Δ/νση Υγείας Ν.Α. Καρδίτσας (Πλαστήρα 62, 2ος όροφος κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες όλοι οι χώροι της Διεύθυνσης)
  3. Γ.Ν. Νοσοκομείο Καρδίτσας (το αμφιθέατρο και το κεντρικό σαλόνι)
  4. Δήμος Καρδίτσας (η αίθουσα του Παυσιλύπου και το ΚΑΠΗ)
  5. Δήμος Σοφάδων (η αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, το Πολιτιστικό Κέντρο και το ΚΑΠΗ)
  6. Δήμος Παλαμά (η αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου και το ΚΑΠΗ)
  7. Δήμος Μουζακίου (η αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, το Πολιτιστικό Κέντρο και το ΚΑΠΗ)
  8. Δήμος Ιτάμου στο δ.δ. Καλλιθήρου (η αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων)
  9. Δήμος Παμίσου (η αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου και όλο το δημοτικό κατάστημα)
  10. Δήμος Σελλάνων (η αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου)
  11. Δήμος Ιθώμης (όλο το δημοτικό κατάστημα στο δ.δ. Φαναρίου)

Για προσφορά ιατρικής φροντίδας, κλήση στο 166.

Προηγούμενο άρθρο Έκτακτη ενίσχυση για την αντιμετώπιση υδρευτικών & αρδευτικών αναγκών
Επόμενο άρθρο Σύσκεψη για την ορθότερη διαχείριση του ελλείμματος