Χωματερή στο ποτάμι της Σέκλιζας – Γράφει ο Απ. Κολοκύθας


Καθημερινά, γίνομαι δέκτης παραπόνων από συμπολίτες μου στην Σέκλιζα, για την αδιαφορία του Δήμου Καρδίτσας που επιτρέπει να μετατρέπεται σε χωματερή, ένα μεγάλο μέρος παραποτάμιας έκτασης του χωριού μας.

Οι φωτογραφίες που τράβηξα την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014, είναι αδιάψευστος μάρτυρας της απαράδεκτης κατάστασης που δημιουργεί δίπλα στο χωριό μας και σε απόσταση 100 μόλις μέτρων από τα σπίτια, μια εστία μόλυνσης που εγγυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Στις φωτογραφίες θα δείτε ακόμη και μικρά παιδιά να παίζουν μέσα στην παράνομη χωματερή. Πάσης φύσεως σκουπίδια έχουν εναποτεθεί δίπλα στο ποτάμι και το χειμώνα με την πρώτη πλημμύρα θα καταλήξουν στον Πηνειό και το καλοκαίρι θα κολυμπάμε μαζί τους στο Στόμιο, το Καστρί Λουτρό και τα Μεσάγγαλα.

Αυτή την τύχη επιφυλάσσει στους πολίτες η αναισθησία του δήμου Καρδίτσας που ξεκινάει από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου, φτάνει στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας και καταλήγει στον ίδιο τον δήμαρχο Καρδίτσας που έχει και την τελική, πολιτική, διοικητική και τέλος ποινική ευθύνη.

Κάτοικοι της περιοχής με ενημέρωσαν ότι γκρέιντερ του δήμου, πήγε στη χωματερή και απλώς ανακάτεψε τα σκουπίδια. Φανταστείτε την εικόνα που είχε πριν η χωματερή, μιας και τα μισά σκουπίδια και παραπάνω έχουν θαφτεί παράνομα στο υπέδαφος και άμεσα θα μολύνούν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Διαβάζω την είδηση ότι η Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιφυλάσσουν βαριά πρόστιμα στη χώρα μας σχετικά με υποθέσεις που αφορούν στη λειτουργία παράνομων χωματερών.

Στις 2 Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ανακοινώσει την επιβολή χρηματικής ποινής στην Ελλάδα, για τη λειτουργία δεκάδων παράνομων χωματερών, οι οποίες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής υπολογίζονται σε 49 σε όλη την Ελλάδα.

Άραγε, να έχουν υπολογίσει σε αυτές και την χωματερή της Σέκλιζας;

Η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλει άμεσα 22.000.000 ευρώ και επιπλέον 54.450 ευρώ για κάθε ημέρα μέχρι το κλείσιμο και την αποκατάσταση και της τελευταίας χωματερής.

Νομίζω ότι μια είναι η λύση για να συνετιστούν οι κύριοι της Δημοτικής Αρχής. Η επέμβαση της εισαγγελέα Καρδίτσας που έχει αποδείξει σε πάμπολες περιπτώσεις την ευαισθησία της σε θέματα περιβάλλοντος.

Φυσικά, άμεση πρέπει να είναι και η παρέμβαση των εποπτών υγείας του τμήματος περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου της διεύθυνσης υγείας και κοινωνικής μέριμνας της αντιπεριφέρειας Καρδίτσας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

Προηγούμενο άρθρο Στο στόχαστρο οι παροχές υγείας των γυναικών και των οικογενειών τους
Επόμενο άρθρο Ο Σύλλογος Δασκάλων Καρδίτσας καλεί όλα τα σωματεία και τις συλλογικότητες της Καρδίτσας σε συζήτηση