Χωρίς «ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ» ο δημότης της Καρδίτσας


 Χωρίς «συμπαραστάτη», σύμφωνα με τη χθεσινή ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, θα μείνει ο δημότης και οι επιχειρήσεις της Καρδίτσας, αφού όπως διαφάνηκε κανείς δημοτικός σύμβουλος δεν πιστεύει εξ ολοκλήρου στο νέο αυτό θεσμό. Σύμφωνα με την προκήρυξη, το πρόσωπο που θα επιλεγόταν από τη μυστική ψηφοφορία θα έπρεπε να έχει την πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των μελών και να είναι εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας.

 Υποψηφιότητες

Έντεκα συμπολίτες μας είχαν καταθέσει συνολικά υποψηφιότητα για την έμμισθη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, ωστόσο με ανακοίνωσή τους χθες το πρωί οι κ.κ. Χατζοπλάκης και Θανόπουλος απέσυραν τις υποψηφιότητές τους. Έτσι λοιπόν στον εκλογικό στίβο κατέβηκαν οι εξής 9: κ.κ. Απόστολος Γραββάνης δικηγόρος, Ζαχαρίας Γιαννόπουλος πρ. Δήμαρχος Μενελαϊδος, Νίκος Ευθυμιάδης Καθηγητής Μουσικής – Συγκοινωνιολόγος, Θωμάς Κουκουλέτσος αστυνομικός ε.α., Βασίλης Κωστής δικηγόρος, Δημήτρης Μέλλος Αρχιτέκτων – Μηχανικός, Γιώργος Νούσιος Γεωπόνος, Ηλίας Κολιός και Κώστας Ψημμένος Επιχειρηματίας – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καρδίτσας.

Ψηφοφορίες

Τα αποτελέσματα όπως διαμορφώθηκαν στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία είχαν ως εξής:

  • – Γραββάνης Απ.: πρώτη ψηφοφορία: -, δεύτερη ψηφοφορία: –
  • – Γιαννόπουλος Ζαχ.: πρώτη ψηφοφορία: 1, δεύτερη ψηφοφορία: –
  • – Ευθυμιάδης Νίκος: πρώτη ψηφοφορία: 3, δεύτερη ψηφοφορία: 1
  • – Κουκουλέτσος Θωμάς: πρώτη ψηφοφορία: 3, δεύτερη ψηφοφορία: –
  • – Κωστής Βασίλης: πρώτη ψηφοφορία: 7, δεύτερη ψηφοφορία: 2
  • – Μέλλος Δημ.: πρώτη ψηφοφορία: 2, δεύτερη ψηφοφορία: 1
  • – Νούσιος Γιώργος: πρώτη ψηφοφορία: 5, δεύτερη ψηφοφορία: –
  • – Κολιός Ηλίας: πρώτη ψηφοφορία: 1, δεύτερη ψηφοφορία: 1
  • – Ψημμένος Κώστας: πρώτη ψηφοφορία: 2, δεύτερη ψηφοφορία: 3

Στην πρώτη ψηφοφορία τα λευκά ήταν 3, ενώ στη δεύτερη εκτοξεύτηκαν στα 20, δίνοντας και το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Αντίθετη η παράταξη Τέγου

Την αντίθεσή της στο θεσμό του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης, εξέφρασε η παράταξη του πρώην Δημάρχου Καρδίτσας κ. Τέγου, σημειώνοντας τα εξής: «Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με την εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» στην Αυτοδιοίκηση καθιέρωσε καινοτόμους θεσμούς για την λειτουργία των νέων Δήμων.  Μεταξύ αυτών θεσμοθέτησε και τον «Συμπαραστάτη του δημότη και  την επιχείρησης»  (Άρθρο 77 του Ν.3852/2010) υποχρεωτικά για τους Δήμους άνω των 20.000 κατοίκων. Το πρόσωπο επιλέγεται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, από το Δημοτικό Συμβούλιο με μυστική ψηφοφορία και αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των μελών του. Η θητεία του θα ακολουθεί τη θητεία της Δημοτικής Αρχής και θα λαμβάνει αντιμισθία ισόποση με αυτή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου (40% του ποσού που λαμβάνει ο Δήμαρχος).

Ποια αναγκαιότητα επέβαλε την καθιέρωσή του;  Σύμφωνα με το νόμο: «η καταπολέμηση της κακοδιοίκησης ….. η βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων» ενώ σύμφωνα με κείμενο του υπουργείου Εσωτερικών «απαλλάσσει τους αιρετούς (ιδίως το Δήμαρχο) από το φόρτο που προκαλούν σχετικά αιτήματα από την πλευρά των πολιτών». 

Πιο απλά οι υπάρχοντες και σε πολλά επίπεδα ελεγκτικοί μηχανισμοί της λειτουργίας των Δήμων δεν αρκούν και πρέπει να προστεθεί ακόμη ένας,  επιπρόσθετα δε να απαλλαγούν οι αιρετοί – και κυρίως ο Δήμαρχος – από το να ακούει τους δημότες που συνήθως οι φωνές τους είναι ενοχλητικές και ο έμμισθος υπάλληλος της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου που θα έχει «εγνωσμένο κύρος και εμπειρία», να γίνεται ο κυματοθραύστης των διαμαρτυριών προς τη διοίκηση του Δήμου.  Αυτός θα είναι ο ρόλος του για τους απλούς  δημότες.

Για τους επιχειρηματίες; Η δημιουργία των μεγάλων Δήμων που θα έχουν αυξημένη επιχειρηματική ικανότητα για συνεργασίες με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που θα πρέπει τώρα πιο ευέλικτα να αναλαμβάνουν έργα υποδομής και τομείς υπηρεσιών με τη λογική των ληστρικών συμβάσεων παραχώρησης και μέσω των συμπράξεων  Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ),  απαιτεί σε μια οικονομία της αγοράς  να υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος που θα εξυπηρετεί ως διαμεσολαβητής απέναντι στη διοίκηση τους επιχειρηματίες.

Τέλος, ειδικά για τον Δήμο Καρδίτσας,  παρουσιάζεται το θλιβερό φαινόμενο να έχουν υποβάλλει αίτηση υποψηφιότητας άτομα που στις πρόσφατες εκλογές, απέτυχαν να εκλεγούν Δημοτικοί Σύμβουλοι και βρίσκουν τώρα την ευκαιρία από το παράθυρο να «παίξουν ρόλο», επ’ αμοιβή όμως,  στα τεκταινόμενα του νέου Δήμου.  Περισσεύει  το θράσος τους.

Επομένως όχι μόνο τίποτα το ουσιαστικό, τίποτα το θετικό δεν έχει προσφέρει ο νέος αυτός θεσμός στους δημότες για την επίλυση των οξυμμένων προβλημάτων που τους απασχολούν, αλλά υπηρετώντας επιχειρηματικά και τελείως προσωπικά συμφέροντα, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Δηλώνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε  και καταδικάζουμε τη δημιουργία τέτοιων αντιδραστικών οργάνων και για το λόγο αυτό δεν συμμετέχουμε και απέχουμε από τη διαδικασία επιλογής του «συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης»  από Δημοτικό Συμβούλιο».

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση Βουλευτών ΠΑΣΟΚ για τα προνοιακά επιδόματα
Επόμενο άρθρο Αποχή έως τις 18 Μαρτίου