Ειδήσεις

Ψέματα και μισές αλήθειες για τα προβλήματα των συνταξιούχων


Μπροστά στη στρατευμένη επίθεση με ψέματα, μισές αλήθειες και διαστρεβλώσεις από τα κυβερνητικά επιτελεία και μερίδα των ΜΜΕ, για τα προβλήματα των συνταξιούχων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων δεν θα σταματήσει ούτε στιγμή (παρά τα προβλήματα της πανδημίας), με όσα μέσα διαθέτει, να ενημερώνει τα σωματεία της δύναμής της, καθώς και τους συνταξιούχους για όλα εκείνα που σκόπιμα κρύβουν και διαστρεβλώνουν οι καλοθελητές.
Το μοτίβο της «ενημέρωσης» που έχει επιλεγεί είναι: να θάβονται τα μεγάλα προβλήματα που καίνε τον συνταξιουχικό κόσμο, από την μια και από την άλλη να προβάλλονται ορισμένα ψίχουλα που η κυβέρνηση κατά καιρούς διανέμει να εμφανίζονται ως σπουδαίες παραχωρήσεις προς τους συνταξιούχους.
– Η αλήθειες που κρύβονται είναι:Όλες οι περικοπές που μέχρι σήμερα έχουν γίνει σε κύριες, επικουρικές συντάξεις, στα πληρωμένα δώρα, στο ΕΚΑΣ, Εφάπαξ, μερίσματα, φάρμακα, υγεία, κοινωνικές παροχές, ισχύουν και παραμένουν στο ακέραιο. Αποτέλεσμα αυτών των περικοπών είναι, οι συνταξιούχοι να πληρώνουν κάθε χρόνο από τις συντάξεις τους 7.5 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο από αυτές τις περικοπές. Οι νέοι συνταξιούχοι σαφώς να έχουν μικρότερες συντάξεις από τους παλιότερους με τις ίδιες αποδοχές, ίδια χρόνια και ίδιες προϋποθέσεις. Όλοι οι συνταξιούχοι σύμφωνα με την αντασφαλιστική νομοθεσία από το 2010 μέχρι το 2023 δεν θα λάβουν καμιά αύξηση.
– Τα αποτελέσματα της κατάστασης που ζουν οι συνταξιούχοι (που κατά την κυβέρνηση και τους καλοθελητές δεν έχουν ανάγκη) αναγράφονται αναλυτικά από τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας («ΗΛΙΟΣ»), για το 2020. Από αυτά προκύπτει ότι:
-Συντάξεις κάτω των 500 ευρώ λαμβάνουν 606.280 συνταξιούχοι
-Συντάξεις κάτω από 700 ευρώ λαμβάνουν 1.104.663 συνταξιούχοι (44,5% επί του συνόλου)
-Η μέση κύρια σύνταξη έχει πέσει στα 727,97 ευρώ
-Η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται στα 194,35 ευρώ.
• Οι αντασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις εξακολουθούν να ισχύουν, οι δε αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν εκδοθεί από το 2015 δεν εφαρμόστηκαν. Η μόνη απόφαση που έχει εφαρμοστεί είναι αυτή που κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 και αυτά κουτσουρεμένα αφού δεν δόθηκαν τα Δώρα και οι Επικουρικές. Οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να παρασυρθούν από τις παροτρύνσεις διαφόρων για νέες αγωγές και προσφυγές. Πρέπει να εκδοθεί πολιτική απόφαση που θα εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιούχων.
• Στα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχει δοθεί ούτε ένα λεπτό του Ευρώ από τα κουρέματα δεκάδων δισεκατομμυρίων που αυτά δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χρήματα πληρωμένα από τον ιδρώτα μας. Ταυτόχρονα τα χρήματα που δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κοινωνική ασφάλιση μειώνονται. Με τα στοιχεία που δοθήκαν στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για το έτος 2020 προκύπτει ότι: Κάθε χρόνο όλο και λιγοστεύει η κρατική χρηματοδότηση, συνεχίζεται το τσάκισμα συντάξεων και κοινωνικών δαπανών. Μειωμένη κατά 2,067 δις ευρώ (-12,4%) θα είναι η χρηματοδότηση των κύριων συντάξεων (ΕΦΚΑ) από τον κρατικό προϋπολογισμό το 2021 σε σύγκριση με φέτος.

Η μείωση αυτή, από τα 16,703 δις. ευρώ το 2020 στα 14,636 δις, αποτυπώνει τη διαρκή τάση για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς την Κοινωνική Ασφάλιση, που συμβαδίζει με τη διαρκή μείωση συνολικά των συντάξεων εξαιτίας των διαχρονικών ανατροπών.
• Στον αέρα είναι η επικουρική σύνταξη γιατί όπως ο ΕΦΚΑ αποτέλεσε το εργαλείο για την ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων για όλους – με την εξίσωση φυσικά προς τα κάτω – στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η νέα ενοποίηση. Ο στόχος της κυβέρνησης για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επικουρικής θα στερήσει σημαντικά ποσά από τα έσοδα της επικουρικής αν οι ασφαλιστικές εισφορές μπαίνουν σε ατομικούς λογαριασμούς τζογαρίσματος. Τα έσοδα για την πληρωμή της επικουρικής των ήδη δικαιούχων και όσων βγαίνουν στην επικουρική, δε θα επαρκούν. Έτσι θα έρθει σαν ώριμο φρούτο η μείωση της επικουρικής, η ενοποίηση με την κύρια, αλλά με ανάλογη μείωση του αθροίσματος κύριας συν της επικουρικής. Φυσικά και οι νεο-ασφαλισμένοι για επικουρική από το τέλος του έτους 2021 θα χουν πολύ χειρότερη προοπτική. Στην επικουρική θα εμφανιστεί έλλειμμα 274 εκ. ευρώ και προτίθενται να το καλύψουν από το κοινό κεφάλαιο και να μην κάνουν μειώσεις, όπως μας λένε οι γνωρίζοντες…
• Όσον αφορά το κονδύλι των επικουρικών συντάξεων, είναι μειωμένο κατά 127 εκατ. ευρώ για το 2021 σε σχέση με φέτος, δείχνοντας και εδώ τη διαρκή τους συρρίκνωση. Κάθε χρόνο θα συνεχίζονται οι περικοπές στις συντάξεις αφού τα όρια ηλικίας αυξάνονται και τα ποσοστά αναπλήρωσης των παλιών συνταξιούχων θα συμψηφίζονται με την προσωπική διαφορά.
Η ΣΕΑ εύχεται καλή δύναμη και υγεία, καλή και αγωνιστική χρονιά, σε όλους τους συνταξιούχους. Μαζί με τις ευχές μας καλούμε όλους του συναδέλφους να προσέχουν την υγεία τους από την πανδημία, να κλείνουν τα αυτιά τους σε διάφορες ανορθολογικές – συνομωσιολογικές θεωρίες. Για ό,τι είναι ιατρικά αναγκαίο να συμβουλεύονται και να ακολουθούν τις συμβουλές των γιατρών, της επιστημονικής κοινότητας, για τις ενέργειές τους, έτσι ώστε να βγούμε ξανά υγιείς στους δρόμους του αγώνα. Αυτές τις γιορταστικές ημέρες αφού δεν έχουμε την δυνατότητα της ζωντανής επαφής μεταξύ μας, με τα σωματεία μας, να έχουμε στον νου μας και να βρούμε τον τρόπο ώστε να προσφέρουμε την αλληλεγγύη μας και την στήριξη στους συναδέλφους που την έχουν άμεση ανάγκη.

 

Των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ν. Καρδίτσας ΙΚΑ – ΟΑΕΕ – Δημοσίου

Προηγούμενο άρθρο Αίρεται η διακοπή κυκλοφορίας στην Επαρχιακή Οδό Κλοκοτού – Μαραθέας
Επόμενο άρθρο Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας 10 περιοχές του Μουζακίου μέχρι τις 6/7