Ψήφισμα Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του ΣΕΔΕ Καρδίτσας


 Στην Καρδίτσα σήμερα 26-5-2011, τα μέλη του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ν. Καρδίτσας που συγκεντρωθήκαμε για την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, μετά από εισήγηση του Δ.Σ. και διαλογική συζήτηση αποφασίσαμε ομόφωνα στην έκδοση του παρόντος ψηφίσματος.

 Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου ΕΔΕ Ν. Καρδίτσας διαπιστώνει ότι συνεχίζεται για πέμπτο μήνα η μη πληρωμή εγκεκριμένων λογαριασμών που αφορούν εκτελεσμένες εργασίες έργων τόσο των Δήμων του νομού όσο και της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και νυν Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αιτία της απαράδεκτης αυτής καθυστέρησης είναι η ανικανότητα της δημόσιας διοίκησης (υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης, της Περιφέρειας και των Δήμων) καθώς και η αδιαφορία και μη εγρήγορση των επικεφαλής τους, αιρετών και μη.

Έχουμε κατ΄ επανάληψη γνωρίσει στους νέους αιρετούς ότι υπάρχουν σοβαρές οικονομικές εκκρεμότητες. Έχουμε επισημάνει τόσο στον κ. Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας όσο και στον κ. Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ότι υπάρχουν εγκεκριμένες πιστώσεις από την 31-12-2010 που ακόμα δεν έγινε δυνατόν να εισπραχθούν από τους δικαιούχους, παρά τις δικές μας κατά καιρούς διαμαρτυρίες και κραυγές αγωνίας και παρά τα δημοσιεύματα της Περιφέρειας που ανακοίνωνε σαν τετελεσμένο γεγονός την εξόφληση λογαριασμών έργων που είναι εντεταγμένα στο πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ.

Γνωρίζουμε ότι κάποιες φορές δημιουργούνται προβλήματα και από υπηρεσίες που δεν υπόκεινται στην Περιφέρεια, πλην όμως πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωση του κ. Περιφερειάρχη και των συνεργατών του να ξεπερνούν τα προβλήματα αυτά, που πότε τα δημιουργεί το υπουργείο Οικονομικών, πότε το Ανάπτυξης και πότε το Παιδείας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε την λογική ότι το τμήμα Εντελλομένων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δίνει προτεραιότητες πότε στα νοσοκομεία και πότε σε άλλες υπηρεσίες και πάντα οι εργολάβοι είναι τελευταίοι στην λίστα. 

Έχουμε επισημάνει στους περισσότερους Δημάρχους του νομού, ότι η ριζική αλλαγή που επήλθε στις υπηρεσίες τους λόγω ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ επέφερε αυξημένες απαιτήσεις σχετικά με την διαδικασία προώθησης, έγκρισης και εξόφλησης λογαριασμών (έγκαιρη ψήφιση προϋπολογισμού, δέσμευση πιστώσεων, ανάρτηση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, κλπ), πλην όμως από αδυναμία, αδιαφορία, ή ανικανότητα των υπηρεσιών τους αλλά και επειδή ακόμα οι ίδιοι ενδεχομένως δεν έχουν αντιληφθεί τις ευθύνες που ανέλαβαν, τελειώνει και ο πέμπτος μήνας της θητείας τους και κανένα ένταλμα δεν έχει προωθηθεί για εξόφληση. Αναγνωρίζουμε βέβαια την οικονομική ανέχεια των δήμων, αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν έρθει στους δήμους χρήματα από ΣΑΤΑ, είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ διακόπηκε απότομα και απρογραμμάτιστα εδώ και έναν χρόνο χωρίς την ευθύνη των δήμων, πλην όμως ειδικά για την εξόφληση εκτελεσμένων έργων δεν είδαμε καμία ανησυχία, καμία προεργασία των υπηρεσιών τους, καμία δραστηριοποίηση των αιρετών οργάνων.

Κατόπιν τούτων καταγγέλλουμε την τακτική αυτή όλων των υπευθύνων και ζητάμε τόσο από τους αιρετούς όσο και από τους βουλευτές του νομού αλλά και οποιονδήποτε άλλον υπεύθυνο,  να ενεργοποιηθούν προς κάθε κατεύθυνση (δικές τους υπηρεσίες, υπερκείμενες αρχές, υπουργεία κλπ) και επιτέλους να αρχίσουν οι πληρωμές για εξόφληση εκτελεσμένων έργων από πιστώσεις που υπάρχουν, που είναι ονοματισμένες και που σήμερα ΄΄λιμνάζουν΄΄ σε κάποιες Τράπεζες.

Σε αντίθετη περίπτωση είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι από μας θα καταστραφούμε επαγγελματικά, δυστυχώς όμως θα συμπαρασύρουμε και πολλούς άλλους επαγγελματίες συνεργάτες μας, με σημαντικότατες επιπτώσεις στην οικονομία του νομού.

Ζητάμε από όλους τους υπευθύνους να αρθούν προ των ευθυνών τους.

Τα μέλη του Συνδέσμου ΕΔΕ Καρδίτσας      

Προηγούμενο άρθρο Μεγαλώνει η λίστα με τις υπογραφές
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: «Επείγει να ολοκληρωθούν οι πληρωμές στους κτηνοτρόφους και να παραταθεί η προθεσμία για το άτοκο δάνειο»