Ειδήσεις

Όλα έτοιμα για το Καρναβάλι Σοφάδων


Σήμερα το Καρναβάλι Σοφάδων αποτελεί μέρος της πολύπλευρης δραστηριότητας του Δ.Ο.Π.Α.Π.Σ.  Από νωρίς οργανώνεται το Γραφείο Καρναβαλιού το οποίο συντονίζει τις επιμέρους δραστηριότητες και καταρτίζει τις ομάδες των Καρναβαλιστών για τη Μεγάλη Παρέλαση της Αποκριάς. Και φέτος αυτό το έργο έχουν αναλάβει : η Έλενα Τσαρούχα,  η Σοφία Τσαρούχα και η Νάνσυ Φαύντα σε συνεργασία πάντα με το Δ.Σ. του Δ.Ο.Π.Α.Π.Σ. :

Πρόεδρος: ο Δήμαρχος Σοφάδων Θάνος Σκάρλος

Αντιπρόεδρος: ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Αλεξόπουλος

Μέλη: οι δημοτικοί σύμβουλοι : Θανάσης Σαμαράς, Θανάσης Παππάς Βασίλης Φαλούτσος , Ταξιάρχης Ευαγγελογιάννης, ο δημοτικός υπάλληλος  Παναγιώτης Αλεξογιάννης

και οι δημότες: π. Ηλίας Γώγος και Βαγγέλης Παπαστεργίου ( Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Γραμματικού).

Άλλη ομάδα, αυτή των κατασκευαστών, αποτελούμενη από τους: Εριφύλη Δάλλα, Βίκυ Τριανταφύλλου, Βασίλη Χανή, Γιώργο Πατσιαλή, Γιώργο Δημουλά, Νίκο Διαμαντή και Μιχάλη Μαμαλούδη που ασχολείται με τις επιδιορθώσεις και την κατασκευή των αρμάτων υπό την επίβλεψη της Αντιδημάρχου Διοικητικού Θώμης Καφάση – Δεδιλιάρη η οποία επιμελήθηκε και τον στολισμό της πόλης,  Αλεξόπουλο Δημήτρη και Αθανασόπουλο Γιάννη που είχαν  την επιμέλεια του φυλλαδίου και Χαρά Ντάλη υπάλληλο του ΔΟΠΑΠΣ για την προσφορά της όλα αυτά τα χρόνια.

Η  δομή του:

Το Καρναβάλι Σοφάδων αποτελείται από τρία μέρη:

α) Το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού που ξεκίνησε από τη Τσικνοπέμπτη και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 29/2 στις 11.00 το πρωί στην κεντρική πλατεία. Φέτος συμμετέχουν σε αυτό ομάδες παιδιών όλων των τάξεων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, αλλά και ομάδες παιδιών από τις φιλοξενούμενες χώρες και το οποίο από το 1992 , οπό τε και προστέθηκε στο Καρναβάλι, υλοποιεί ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων.

β) Παραδοσιακή βραδιά το Σάββατο 29/2 : περίπου στις 7 το απόγευμα θα ξεκινήσει μεγάλο γλέντι όπου όλοι, μικροί και μεγάλοι, μπορούν να γευτούν το νοστιμότατο παραδοσιακό φαγητό, το μπλουγούρι με πρόβειο που οι μερακλήδες  μάγειρες : Γιώργος Ρίζος, Νίκος Μαυρουδής, Θωμάς Σακκάς ,Παναγιώτης Γκαντής, Βασίλης Μαλιαγκάνης και Γιάννης Καραΐσκος θα ετοιμάσουν από νωρίς. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι οι ίδιοι που το 1982, στο πρώτο Καρναβάλι είχαν την έμπνευση για τη ” μυστική συνταγή”. Υπεύθυνος της βραδιάς είναι ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σοφάδων Κωνσταντίνος Σακκάς με τεχνικό βοηθό το Βασίλη Μαλιαγκάνη.

Άφθονο θα ρέει και το κρασί, ενώ η ορχήστρα θα παίζει ως αργά για όλους τους επισκέπτες.

Μαζί μας θα είναι: ο Δημήτρης Μπίλης στο κλαρίνο

ο Χρήστος Καλαμπούκας στο λαούτο και το τραγούδι,

ο Λευτέρης Γάλλος στο βιολί

ο Γιάννης Σερίφης στα κρουστά

και ο Γιάννης Γκουζιώτης στο τραγούδι.

Εμφανίζονται τα χορευτικά της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και της Καστοριάς.

γ) Η Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής 1 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα με τη συμμετοχή πεζοπόρων τμημάτων , Ομάδων του Κρυμμένου Θησαυρού, όλων των φιλοξενούμενων χορευτικών, αλλά και τμημάτων από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τις Τοπικές Κοινότητες Καππαδοκικού, Λεονταρίου, Σμοκόβου. Κέδρου, Καρποχωρίου και Κυψέλης , καθώς και αρμάτων από το Μελισσοχώρι, το Δασοχώρι, τον Άγιο Βησσάριο και την Πασχαλίτσα.

Ακολουθεί το κάψιμο του Καρνάβαλου στην κεντρική πλατεία, και στη συνέχεια το πάρτι συνεχίζεται στη τριγωνική πλατεία.

 

Παράλληλες Εκδηλώσεις:

1) Όλη η πόλη ένα πάρτι
Την Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου ο Δήμος Σοφάδων – Δ.Ο.Π.Α.Π.Σ. καλεί μικρούς και μεγάλους στο πάρτι που οργανώνει σε όλα τα μαγαζιά της πόλης.
2)Το πάρτι συνεχίζεται….
Την Κυριακή 1 Μαρτίου αμέσως μετά την Παρέλαση και το κάψιμο του Καρνάβαλου μεταφερόμαστε στην τριγωνική πλατεία σε ένα πάρτι με τη μπάντα Friendzone , το Rusak και την Ιωάννα Μοσχάκη και με το D.j. Fotis.

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κ. Νούσιου

Το Σοφαδίτικο καρναβάλι είναι στενά συνυφασμένο με την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα του νομού Καρδίτσας. Συνοδεύεται από μια σειρά εκδηλώσεων που κορυφώνονται με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στους δρόμους των Σοφάδων.

Αυτό που κάνει ξεχωριστό το Σοφαδίτικο καρναβάλι είναι ότι πέρα από εντυπωσιακό είναι και άμεσο. Η προετοιμασία της γιορτής επιτρέπει σε πολίτες και επισκέπτες κάθε ηλικίας να συμμετέχουν ενεργά στο κέφι.

Έχει επιβάλλει τη φιλοσοφία της ελεύθερης έκφρασης, της συνύπαρξης του παραδοσιακού με το νέο- μοντέρνο και της δημιουργίας, που αναγνωρίζει, σέβεται, διδάσκεται, εμπνέεται και αναζητά νέους τρόπους και μορφές έκφρασης. Προσαρμόζεται στις παρούσες συνθήκες δίχως όμως να χάνει κάτι από την αίγλη που αποκόμισε όλα αυτά τα χρόνια. Έρχεται να δώσει μια μικρή νότα χαράς για να ξεφύγουμε όλοι για λίγο από την σκληρή πραγματικότητα.

Χαιρετισμός του Δημάρχου Σοφάδων Θάνου Σκάρλου

Το  Καρναβάλι Σοφάδων  αποτελεί  τη μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή στον τόπο μας. Είναι ένας θεσμός   αναπόσπαστος πλέον από τον τοπικό πολιτισμό μας και την  λαϊκή έκφρασή του. Οι ρίζες τoυ χάνονται στην αρχαιότητα και η αποκριάτικη παράδοση διατηρείται μέχρι τις μέρες μας.

Σήμερα, το Καρναβάλι Σοφάδων  αποτελεί πόλο έλξης για  χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Έχοντας επίγνωση αυτής της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ο Δήμος Σοφάδων  διοργανώνει το Καρναβάλι 2020, χωρίς να ξεχνά και την ουσία αυτής της μεγάλης γιορτής, που είναι πάνω απ’ όλα μια ωδή στη χαρά της ζωής. Έτσι λοιπόν, όπως κάνει τα τελευταία 39 χρόνια το Καρναβάλι Σοφάδων για ακόμα μια χρονιά, αλλάζει τους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας.

 

Προηγούμενο άρθρο Στα χέρια μας είναι - Γράφει η Λία Ρογγανάκη
Επόμενο άρθρο Ανοίγει η αυλαία του 36ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας