Ειδήσεις

Όλα είναι έτοιμα για τα 51α Καραϊσκάκεια


Όλα είναι έτοιμα για την 51η Διεθνή Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει, από 20 έως 26 Ιουνίου, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Η φετινή διοργάνωση, που είναι αφιερωμένη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, θα ξεκινήσει την προσεχή Τετάρτη 20 Ιουνίου και ώρα 21:00 το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς θα συμμετάσχουν όλα τα ξένα και τοπικά χορευτικά συγκροτήματα καθώς επίσης και η Φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσας, η Δημιουργική Ομάδα Αργεντίνικου tango του Θεάτρου «Όψεις» και μια ομάδα προσφύγων που διαμένουν στην Καρδίτσα και θα παρουσιάσουν ορισμένα τραγούδια.

Θα ακολουθήσει μουσικoxoρευτικό δρώμενο από τη Λαογραφική Εταιρεία Μουσικών και Χορευτικών Μελετών «Νικόλαος Πλαστήρας», με λαϊκά τραγούδια της δεκαετίας του ΄50 και συναυλία με τραγούδια της μετανάστευσης και της ξενιτιάς. Η Λαογραφική Εταιρεία οργανώνει και παρουσιάζει τη συγκεκριμένη παράσταση προς τιμήν του αείμνηστου ιδρυτή της Μενέλαου Καρβούνη, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τότε που έφυγε από κοντά μας και 35 χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας και δράσης της.

Με αυτό το υπέροχο «πάντρεμα» ήχων, τραγουδιών, χορών και παραδόσεων θα δοθεί το σύνθημα για να ξεκινήσει η μεγάλη αυτή γιορτή του πολιτισμού που επί ένα επταήμερο θα φέρει την Καρδίτσα στο επίκεντρο του πανελλαδικού – και όχι μόνο – ενδιαφέροντος.

Καλεσμένες χώρες είναι η Αίγυπτος (με το συγκρότημα «Aswan Folk Dance Troupe»), το Μεξικό (με το «Ballet Folklorico Citlalcoatl Instituto de Torreon»), το Μαρόκο (με το «Association folklorique pour la danse folklorique») και η Κορέα (με το χορευτικό συγκρότημα «Suna Arts»).

Στα φετινά Καραϊσκάκεια θα συμμετάσχουν 38 συνολικά χορευτικά συγκροτήματα με 1.000 περίπου χορευτές.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν κάθε βράδυ στις 21:00 στο χώρο της κεντρικής πλατείας της Καρδίτσας, ενώ κατά το ίδιο διάστημα θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις από τα φιλοξενούμενα συγκροτήματα σε 16 συνολικά χωριά, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε Καρδιτσιώτη να συμμετάσχει ενεργά στο κορυφαίο αυτό πολιτιστικό γεγονός.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης και ένα πλήθος από παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους που θα ανακοινωθούν αναλυτικά την ερχόμενη Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που θα παραχωρήσουν οι διοργανωτές.

Αξίζει να σημειωθεί πως για άλλη μια χρονιά θα υπάρχει η δυνατότητα της ζωντανής αναμετάδοσης μέσα από την ιστοσελίδα της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων (www.enpolis.gr).

Καλλιτεχνική διεύθυνση, σκηνοθεσία, σκηνικά: Παύλος Βησσαρίου.

Σχεδίαση αφίσας και προσκλήσεων: Νίκος Κωτούλας.

Παρουσιάζουν: η Βανέσσα Στυλοπούλου και η Ολυμπία Βαρζώκα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λ. Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Νέα έργα 642.427 ευρώ για την Π.Ε. Καρδίτσας