Όλα τ’ αντίθετα δραπέτευσαν στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου


Συνεχίστηκε την Τρίτη στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, αλλά και στην Κοινοτική-Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλλιθήρου, η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2014 που οργανώνει η αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Future Library», με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» η εθελόντρια Έφη Τσιάκα, μίλησε στα παιδιά για τ’ αντίθετα γύρω μας, το πάνω και το κάτω, το δεξιά και το αριστερά, το μπροστά και το πίσω, το πριν και το μετά κ.α.
Έπειτα τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και η κάθε ομάδα έκρυψε από ένα μικρό αντικείμενο σε κάποιο σημείο του πάρκου και περιέγραψαν σ’ ένα αυτοσχέδιο μπλοκάκι, τη διαδρομή προς αυτό με διάφορα αντίθετα.
Στο τέλος, όλοι μαζί από μια λίστα με περίπου 20 ήρωες βιβλίων και παραμυθιών ψηφίσαμε τους αγαπημένους μας ήρωες και περιμένουμε με αγωνία το αποτέλεσμα της Παρασκευής.
Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου», η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης εκπαιδευτικός Ντίνα Βλαχούτα, με την πολύτιμη βοήθεια και της εθελόντριας Αντιγόνης Κωστάμη, μοίρασαν στα παιδιά τις κάρτες των αντιθέτων κι αυτά χωρισμένα σε ομάδες, έπαιξαν μ’ αυτές το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού: «Τ’ αντίθετα δραπέτευσαν στο πάρκο».
Έφτιαξαν χάρτες προσανατολισμού του θησαυρού, που η μία ομάδα έδωσε στην άλλη και το κυνήγι του θησαυρού ήταν τόσο συναρπαστικό, που δε θέλαμε να τελειώσει!!!
Το απόγευμα στην Κοινοτική-Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλλιθήρου, η δημιουργική ομάδα της βιβλιοθήκης κάλεσε ηλικιωμένους του χωριού, οι οποίοι με μεγάλη προθυμία, μίλησαν στα παιδιά αλλά και σε μεγαλύτερους, για το πώς περνούσαν εκείνοι, τον ελεύθερο χρόνο στην εποχή τους, που δεν υπήρχε τηλεόραση, κομπιούτερ, videogames, κλπ.
Το καλύτερο όμως, το κράτησαν για το τέλος, όπου με πολύ μεγάλη όρεξη και κυρίως διάθεση έδειξαν στα παιδιά χαρακτηριστικά παιχνίδια που έπαιζαν εκείνοι, τα οποία έπαιξαν μαζί τους κι ένιωσαν για λίγο κι εκείνοι παιδιά.
¨Ήταν μια θαυμάσια ημέρα των παιδιών και των ηλικιωμένων κι ευχαριστούμε θερμά τη δημιουργική ομάδα της βιβλιοθήκης που μας έδωσε την ευκαιρία να τη ζήσουμε και που ξέρει πολύ καλά να οργανώνει, ενδιαφέρουσες και δημιουργικές δράσεις!!!
Η τελευταία εβδομάδα της φετινής Καλοκαιρινής εκστρατείας σιγά σιγά βαδίζει προς το τέλος της. Οι δράσεις ολοκληρώνονται σήμερα Τετάρτη για 2 παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. με το παρακάτω πρόγραμμα:
Το μομπίλ των βιβλίων – Η ψηφοφορία των Ηρώων
Κατασκευάζουμε ένα μπομπίλ που θα περιλαμβάνει τους ήρωες, τα αντίθετα και τα βιβλία που διαβάσαμε αυτό το καλοκαίρι με αφορμή τους αντίθετους κόσμους.
Γνωρίζουμε δυνατούς ήρωες στις ιστορίες και τα παραμύθια και ψηφίζουμε για τον πιο δυνατό ήρωα!
Για μικρούς και μεγάλους. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη “Αγγελική Βαρελλά” πλατείας “Δημ. Γιολδάση”
Μέρες μουσικής – Η ψηφοφορία των Ηρώων
Με τα μουσικά όργανα της βιβλιοθήκης, φτιάχνουμε μικρές συνθέσεις και τραγούδια και ορίζουμε τους ήχους και τη σιωπή, τη μελωδία και τον θόρυβο, το ρυθμό και την αρρυθμία.
Γνωρίζουμε δυνατούς ήρωες στις ιστορίες και τα παραμύθια και ψηφίζουμε για τον πιο δυνατό ήρωα!
Για παιδιά 7 – 15 ετών. Στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος “Αρτεσιανού”
Όλες οι δράσεις ξεκινούν στις 11 το πρωί.

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά από 7 ετών και πάνω.
Παιδιά μικρότερα των 7 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.
Φέτος το καλοκαίρι… «Ότι κι αν σκέφτεσαι, σκέψου το αντίθετο»!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημερωτική συνάντηση της Δ/ντριας Π.Ε. Καρδίτσας με τους Δ/ντές Δημοτικών Σχολείων
Επόμενο άρθρο Αύξηση του ορίου ηλικία των δικαιούχων της εξισωτικής αποζημίωσης ζητά η Α. Σκόνδρα