Ειδήσεις

Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός και στην Καρδίτσα


Με τον νέο θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιχειρεί φέτος το καλοκαίρι να συνδέσει την αρχαία ελληνική παράδοση με το σύγχρονο πολιτισμό με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε και θα υλοποιηθεί με την στήριξη των κάτωθι πολιτιστικών οργανισμών: Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, MOMus, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Λύκειο Ελληνίδων, Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πολιτιστικός Οργανισμός ΝΕΟΝ.

Η πρώτη φάση του προγράμματος θα διαρκέσει το διάστημα 18 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2020 και περιλαμβάνει 270 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού και εικαστικών σε 122 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε 43 νομούς σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας συμμετέχει στο νέο αυτό εγχείρημα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη φιλοξενία δύο εκδηλώσεων υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί :

Ι) Δευτέρα 7  Σεπτεμβρίου

Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας – Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Χορευτικά σόλο του Γιώργου Κοτσιφάκη

Ο καταξιωμένος χορευτής Γιώργος Κοτσιφάκης παρουσιάζει ένα χορευτικό σόλο σε χορογραφία Χρήστου Παπαδόπουλου, με τη συνοδεία του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου και δεξιοτέχνη Ανδρέα Κατσιγιάννη στο σαντούρι. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος σημειώνει: «Ένα ντουέτο. Ένα σώμα και ένα μουσικό όργανο. Το ντουέτο αυτό εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία και αποπειράται μέσα σε πέντε μόλις λεπτά να σκιαγραφήσει και να διαγράψει μια τιτάνια ανθρώπινη διαδρομή και εξέλιξη. Η διαδρομή αυτή ξεκινά με τη μυθολογική δημιουργία του ανθρώπου ως ένα θεϊκό αστείο, συνεχίζει με τη σχέση αθάνατου-θνητού και πώς αυτή αναδιαμορφώνεται μέσα στους αιώνες και τελειώνει με τα πρώτα βήματα του ανθρώπου ως ανεξάρτητου πλάσματος που λαχτάρα να αυτοπροσδιοριστεί και να ορίσει το μέλλον του. Συνεχίζοντας την έρευνα της συνάντησης σώματος και ήχου, πώς αυτά συναντιούνται και αλληλοεπηρεάζονται, επιχειρείται η δημιουργία ενός ιδιότυπου παραστασιακού κώδικα στηριζόμενου τόσο στην αφηγηματικότητα της κίνησης όσο και στη λειτουργία της ίδιας της μουσικής».

Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος
Σαντούρι: Ανδρέας Κατσιγιάννης

Ώρες  Έναρξης παραστάσεων: 1) 12:15 ώρα προσέλευσης:  11:45

                                                2) 13:00 ώρα προσέλευσης: 12:30

ΙΙ) Δευτέρα 7  Σεπτεμβρίου

Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου – «Mare Nostrum» με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου.

Η καταξιωμένη ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, περιοδεύει το φετινό καλοκαίρι με δύο διαφορετικά μουσικά προγράμματα. Κάθε πρόγραμμα και ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι. Το πρώτο περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στη Σμύρνη και τον Πειραιά, ενώ το δεύτερο είναι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στη θάλασσα και στην ξενιτιά.

Σε αυτή τη συναυλία θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα Mare Nostrum το οποίο αποτελείται από δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος (Το ταξίδι, στη δική μας θάλασσα) είναι αφιερωμένος στη θάλασσα που ενώνει 23 διαφορετικούς λαούς. Μελωδίες κοινές και διασκευές πρωτότυπες συναντιούνται επί σκηνής με την Εστουδιαντίνα σε μια πανδαισία ήχων και ρυθμών. Στον δεύτερο κύκλο (Έρωτας στην ξενιτιά) το ταξίδι ξεκινά από την Ανατολή και τα Βαλκάνια, φτάνει έως τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας και τα φάντο της Πορτογαλίας και καταλήγει στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα.

Τραγουδούν: Απόστολος Μόσιος, Ευτυχία Μητρίτσα

Σολίστ: Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Κώστας Γεδίκης (μπουζούκι, λάφτα), Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν), Σταύρος Κουσκουρίδας (πνευστά), Δημήτρης Γκαβαρδίνας (κρουστά), Φίλιππος Ρέτσιος (πιάνο), Κώστας Κωνσταντίνου (μπάσο), Ανδρέας Κατσιγιάννης (σαντούρι)

Παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ

Ώρα Έναρξης: 20:30 ώρα προσέλευσης:  20:00

 

Χρήσιμες πληροφορίες για το κοινό:

  • Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάναπό το Υπουργείο Πολιτισμού. Η διάθεση των εισιτηρίων (δελτίων εισόδου) για τις εκδηλώσεις θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος προ-κράτησης στον διαδικτυακό τόπο https://digitalculture.gov.gr/. Για κάθε εκδήλωση θα υπάρχει ξεχωριστή ηλεκτρονική προ-κράτηση μέσω του συγκεκριμένου ιστοτόπου. Για την πραγματοποίηση της προ-κράτησης, ο θεατής θα συμπληρώνει το ονοματεπώνυμο και την ηλεκτρονική του διεύθυνση (e-mail) και ακολούθως θα αποστέλλεται σε αυτήν το προσωπικό δελτίο εισόδου του στον χώρο της εκδήλωσης.
  • Από το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων το 20% θα διατίθεται από τα γραφεία της ΕΦΑ Καρδίτσας το πρωί της ημέρας της εκδήλωσης με τήρηση σειράς προτεραιότητας (τηλ. επικοινωνίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας 24410-79382), εφόσον δεν έχει καλυφθεί η πληρότητα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
  • Οι θεατές κατά την προσέλευσή τους στο χώρο της παράστασης θα πρέπει να επιδεικνύουν τα δελτία εισόδου (είτε τυπωμένα είτε ηλεκτρονικά).

Σημειώνουμε ότι είναι σε πλήρη η ισχύ τα πρωτόκολλα ασφαλείας που επιβάλλει η πανδημία και επομένως οι θέσεις θα είναι περιορισμένες, ενώ οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις στους ιστοτόπους των φορέων:

Υπουργείο Πολιτισμού και  Αθλητισμού: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/oli-i-ellada-enas-politismos/

Εθνική Λυρική Σκηνή:https://www.nationalopera.gr/els/alloi-xoroi/item/3275-oli-i-ellada-enas-politismos

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα του βουλευτή Γιώργου Κωτσού στους επιτυχόντες
Επόμενο άρθρο Μήνυμα Δημάρχου Σοφάδων Θάνου Σκάρλου για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής