Όχι στην ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών και στην κοινωνική προστασία


Τα προβλήματα και τις αναγκαιότητες τόσο του τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, όσο και της καθαριότητας, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν το πρωί της Τρίτης ο υποψήφιος Δήμαρχος Καρδίτσας Βάιος Βαρελάς και τα μέλη της Δημοτικής Κίνησης Καρδίτσα Πόλις της Συλλογικότητας (Καρ.Πό.Σ), στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου με τους φορείς, τις υπηρεσίες και τους δημότες, που έχει εισαγάγει η δημοτική κίνηση ως ουσιαστικό στοιχείο στη διαμόρφωση του προγράμματος της, καθώς και ως κομβικό σημείο πολιτικής αναφοράς της ταυτότητάς της.

Οι δυο κρίσιμοι τομείς, κοινωνική πολιτική και απορρίμματα, οι οποίοι οδηγούνται στην ιδιωτικοποίηση εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών, για τη δημοτική κίνηση Καρ.Πό.Σ. αποτελούν στρατηγικούς στόχους και συνεπώς θα δοθεί η μάχη να παραμείνουν στις αρμοδιότητες του Δήμου Καρδίτσας.

Αρχικά, ο κ.Βάιος Βαρελάς και τα μέλη της Καρ,Πό.Σ επισκέφθηκαν τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας, όπου συνομίλησαν με τη Διευθύντρια της Υπηρεσίας κ. Θωμαή Τριανταφύλλου. Η κα. Τριανταφύλλου, επεσήμανε ότι το έργο της Υπηρεσίας είναι ιδιαίτερα επιφορτισμένο τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αφού έχει αυξηθεί ο αριθμός των δημοτών που έχουν ανάγκη κοινωνικής προστασίας. Και ενώ ο όγκος της δουλειάς έχει πολλαπλασιαστεί, το προσωπικό που υπηρετεί πλέον έχει συρρικνωθεί, εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων. Αυτή την ώρα υπηρετούν 10 εργαζόμενοι, οι οποίοι εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών σε σύνολο νομού και όχι μόνο δήμου Καρδίτσας, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν οργανωμένες υπηρεσίες στους υπόλοιπους δήμους.

Από την συζήτηση προέκυψε η αναγκαιότητα αύξησης του ετήσιου ποσού, που έχει στη διάθεσή της η Υπηρεσία, προκειμένου να υποστηρίζει χρηματικά έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις, ποσό που σήμερα ανέρχεται σε μόλις 10.000€.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος της Καρ.Πό.Σ επεσήμανε ότι η Διεύθυνση Πρόνοιας θα πρέπει έχει ένα διευρυμένο επιτελικό ρόλο στην κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει ο Δήμος Καρδίτσας, να ηγείται σε επίπεδο εποπτείας όλων των δομών (κοινωνικό φαρμακείο, ιατρεία, παντοπωλείο,κ.α) και κυρίως να μπορεί να απαντάει στις σύγχρονες προκλήσεις που γέννησε η οικονομική κρίση λόγω των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη Υπηρεσία τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, θα πρέπει να ενισχυθεί ώστε να επιτελεί με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο το κρίσιμο έργο της.

Ακολούθως, ο κ.Βάιος Βαρελάς και τα μέλη της Καρ.Πό.Σ επισκέφθηκαν το Αμαξοστάσιο του Δήμου Καρδίτσας, όπου συναντήθηκαν με τον αρμόδιο Διευθυντή Ανακύκλωσης, Καθαριότητας και Πρασίνου κ. Γιώργο Αγγέλου.

Το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη Διεύθυνση του Δήμου Καρδίτσας είναι η έλλειψη προσωπικού και η αδυναμία πρόσληψης, αφού λόγω του αυξημένου κόστους, το οποίο δεν καλύπτεται από τα ανταποδοτικά τέλη, δεν μπορεί να προχωρήσει ο Δήμος σε πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, όπως υποστήριξε ο κ. Αγγέλου, θέμα το οποίο είναι γνωστό και το οποίο έχει αποτυπωθεί από την τοποθέτηση του Δημάρχου και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πριν τον Καλλικράτη στο Δήμο Καρδίτσας υπηρετούσαν στον συγκεκριμένο τομέα 140 εργαζόμενοι. Σήμερα εργάζονται 80, οι οποίοι έχουν τριπλάσιο όγκο δουλειάς, δεδομένου ότι έχει πολλαπλασιαστεί η γεωγραφική έκταση ευθύνης. Επί της ουσίας και παρά τις κριτικές ότι θα μπορούσαν να δουλεύουν πιο αποδοτικά οι εργαζόμενοι της καθαριότητας, συμπλήρωσε ο κ. Αγγέλου, σήμερα καλούνται να κάνουν αποκομιδή σε πάνω από 2000 πράσινους κάδους και πάνω από 1100 μπλε, χώρια τα καροτσάσια και οι κοινόχρηστοι χώροι. Επίσης, αναφέρθηκε στο μεγάλο κόστος συντήρησης του στόλου των οχημάτων, τα οποία στην μεγάλη τους πλειοψηφία είναι οχήματα 15ετιας. Το μοναδικό παρήγορο, αλλά οξύμωρο και τραγικό είναι το γεγονός ότι λόγω της οικονομικής ανέχειας του πληθυσμού έχει μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων των νοικοκυριών.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Βάιος Βαρελάς και τα μέλη της Καρ.Πό.Σ, αφού κατέγραψαν τα προβλήματα, τόνισαν ότι ο Τομέας της Καθαριότητας και συνολικότερα των σκουπιδιών, θα πρέπει να ειδωθεί από άλλο πρίσμα και με συνολική μελέτη για το τι και πώς θα πρέπει να γίνει. Παράλληλα, εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας και δεσμεύτηκαν να καταθέσουν στην κρίση των δημοτών ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης των σκουπιδιών, απολύτως κοστολογημένη, ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη.

Προηγούμενο άρθρο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας Ε.Μ.Σ.Υ.
Επόμενο άρθρο Απάντηση στους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Β. Σουφλάκο και Γ. Γεννάδιο