Ειδήσεις

Όχι στη μεταφορά προσφύγων στη ΒΙΠΕ Γοργοβιτών


Την έντονη αντίδραση τόσο των τοπικών φορέων όσο και των ίδιων των κατοίκων της Κοινότητας Γοργοβιτών έχει προκαλέσει η είδηση ότι η ΒΙΠΕ πρόκειται να μετατραπεί σε Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα πρόκειται για δομή κλειστού τύπου με σκοπό τη μεταφορά 500 προσφύγων – μεταναστών.

Άμεσα, και συγκεκριμένα το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, Περιφέρεια και δήμαρχοι του Νομού πραγματοποίησαν συνεδρίαση στην αίθουσα της ΠΕΔ, ενώ το πρωί της Κυριακής η Τοπική Κοινότητα Γοργοβιτών συγκάλεσε λαϊκή συνέλευση.

Το βλέμμα τώρα στρέφεται στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά που είναι προγραμματισμένο για το απόγευμα της Τρίτης 14 Ιανουαρίου όπου και αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς και ενδεχομένως να προκύψουν και αποφάσεις.

Η σύσκεψη των φορέων

Οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη αναφέρουν τα εξής:

Αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση μας να προασπίσουμε τα συμφέροντα του τόπου μας και των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό με τον πλέον ξεκάθαρο και απόλυτο τρόπο διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στα όποια εν κρυπτώ σχέδια της πολιτείας.

Ζητούμε:

Α. Να αποσυρθεί άμεσα η όποια πρόταση ή απόφαση για εγκατάσταση μεταναστών, σε οποιαδήποτε τύπου δομή στην Π.Ε. Καρδίτσας

Β. Δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία ενημέρωσης κάτι που εγείρει ερωτηματικά. Γι αυτό το λόγο ζητάμε άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο παρουσία των Βουλευτών του νομού προκειμένου να αρθεί η καταφανέστατη αδικία.

Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η Καρδίτσα έχει αποδείξει την ευαισθησία της απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων καθώς ήδη φιλοξενεί μέσω των προγραμμάτων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ 450 άτομα αποτελώντας υπόδειγμα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.

Δήλωση του δημάρχου Παλαμά

Σε σχετική δήλωσή του, ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Το πρωί της Παρασκευής 10/01, ενημερώθηκα εκ μέρους του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Στεφανή, για την έλευση κλιμακίου του υπουργείου στη Βιομηχανική περιοχή των Γοργοβιτών, καθώς στο σχεδιασμό τους είναι να δημιουργηθεί κλειστή δομή φιλοξενίας μεταναστών. Η επίσκεψη έγινε στις 12:00 παρουσία και εκπροσώπου της ΕΤΒΑ στην οποία ανήκει η ΒΙ.ΠΕ. Γοργοβιτών, για έλεγχο του χώρου. Με ενημέρωσαν πως στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τους μετανάστες, είναι η αποσυμφόρηση των νησιών και η εγκατάστασή τους σε δομές σε όλους τους Νομούς της χώρας. Για το Νομό Καρδίτσας, εξετάζεται η ΒΙ.ΠΕ. Γοργοβιτών. Παρά την έντονη αντίδρασή των κατοίκων της περιοχής μας, που με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο και συντάσσομαι μαζί τους, μάλλον η απόφαση του Υπουργείου φαίνεται να είναι ειλημμένη.
Επικοινώνησα ήδη με τον υπουργό κ. Τσιάρα, τους τρεις βουλευτές του Νομού Καρδίτσας κ.κ. Κωτσό, Σκόνδρα και Λάππα, τους πέντε Δημάρχους, κ.κ. Τσιάκο, Σκάρλο, Στάθη, Νάνο και Στεργίου, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Νούσιο και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Ζυγογιάννη και την Τρίτη το απόγευμα στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συζητηθεί το μείζον για την περιοχή μας ζήτημα και ο τρόπος κινητοποίησής μας.
Κατανοούμε πλήρως το μέγεθος και τις δυσκολίες διαχείρισης του προβλήματος του μεταναστευτικού στη χώρα, την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών μας που μέχρι σήμερα σήκωσαν σχεδόν όλο το βάρος, παράλληλα όμως και το ότι είναι αδύνατη η  εγκατάσταση μιας Δομής μεταναστών, έστω και «κλειστής», στην περιοχή των Γοργοβιτών που είναι από τους πιο μικρούς οικισμούς στο Νομό, και επιπλέον σε χώρο «ανάπτυξης» που είναι η ΒΙ.ΠΕ.
Η Κυβέρνηση οφείλει να ενσκήψει στο πρόβλημα, όχι μόνο της διαχείρισης των μεταναστών, αλλά και της εγκατάστασής τους με κανόνες αποδοχής εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών.
Περιμένουμε σοβαρό σχεδιασμό για τις περιοχές της χώρας και το Νομό μας, πέραν του ποσοστού μεταναστών που θα εγκατασταθούν σε κάθε Νομό που ήδη ανακοινώθηκε, και δημιουργία Δομών σε περιοχές αποδεκτές από όλους. Γιατί οφείλεται να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή στην ελληνική κοινωνία, όπως και η ελπίδα για την πολυπόθητη «ανάπτυξη». Χώροι ΒΙ.ΠΕ. ή ανάλογοι, όσο και αν «βολεύουν», σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε άλλον χαρακτήρα πέραν του αναπτυξιακού.
Επιφυλασσόμαστε για τις ενέργειές μας για βιώσιμη λύση στο ζήτημα, μέσα από πολιτισμένο διάλογο και συνεργασία, αναμένοντας την επίσημη τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργείου για τη ΒΙ.ΠΕ. Γοργοβιτών, καθόσον δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί».

 

Προηγούμενο άρθρο Συμμετοχή αθλητή του Σ.Α.Τ.Ο.Κ σε παγκόσμιο πρωτάθλημα
Επόμενο άρθρο Γιορτή Κοινοτισμού και Εθελοντών η κοπή πίτας στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα