Ειδήσεις

Όχι στις παράνομες αποφάσεις της πλειοψηφίας του Συλλόγου συνταξιούχων δημοσίου


Εμείς που συγκροτούμε το ψηφοδέλτιο της ‘’Αγωνιστικής Ενότητας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου’’, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, καταγγελλουμε την πλειοψηφία του Δ.Σ., που εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο του λεγόμενου ‘’Ανεξάρτητου Συνδυασμού’’, γιατί εν όψει της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης της 17ης Οκτωβρίου 2019, στοχεύοντας σε μικροπαραταξιακά οφέλη, αποφάσισε αυθαίρετα, παράνομα και αντικαταστατικά τα εξής:

  1. Οι συνάδελφοι συνταξιούχοι που εργάζονταν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και είναι μέλη του Συλλόγου μας για πάνω από μια δεκαετία, να διαγραφούν ‘’εν μια νυκτί’’ από μέλη του Συλλόγου και να μην γίνονται εγγραφές νέων μελών από εδώ και πέρα από αυτούς τους συνταξιούχους.
  2. Τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών που θα κατατεθούν στην Εφορευτική Επιτροπή για τις εκλογές να μην μπορούν να έχουν αριθμό υποψηφίων πάνω από 7 + 50%. Δηλαδή ‘’νομοθετούν’’ μόνοι τους με το ‘’αποφασίζουμε και διατάσσουμε’’, αγνοώντας και παραβιάζοντας την ισχύουσα νομοθεσία.

Σχετικά με το πρώτο ζήτημα, τη διαγραφή (μη ανανέωση εγγραφής) των μελών του Συλλόγου που προέρχονται από τους ΟΤΑ και τη μη εγγραφή νέων μελών (για όσους επιθυμούν), η απόφασή τους είναι αντίθετη με το νόμο 1264/82 και το Καταστατικό του Συλλόγου και επομένως παράνομη, σύμφωνα και με τις δυο γνωματεύσεις έγκριτων νομικών και συγκεκριμένα:

α).  Η γνωμάτευση της νομικής συμβούλου της Ομοσπονδίας κ. Μ. Τσίπρα, που συνέταξε την τροποποίηση και κωδικοποίηση του Καταστατικού, στο άρθρο 3 παρ. 1 λέει: «Μέλη των Συλλόγων μελών γίνονται όλοι οι συνταξιούχοι που εργάστηκαν στο Δημόσιο, …. εφ’ όσον λαμβάνουν σύνταξη εξ  αιτίας της παροχής εργασίας στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους ΟΤΑ και πληρώνονται από το Δημόσιο … και, αφού με Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/86, δηλώσουν ότι δεν είναι εγγεγραμμένα μέλη σε άλλο Σύλλογο της Ομοσπονδίας ή σε άλλο Σύλλογο μέλος άλλης Ομοσπονδίας με ίδιους ή συναφείς σκοπούς».

β). Η γνωμάτευση του δικηγόρου στον Άρειο Πάγο, συγγραφέα του ‘’Συνδικαλιστικού και Σωματειακού Δικαίου’’ κ. Σεραφείμ Ελευθερίου, λέει ότι «δικαιούνται οι προερχόμενοι από τους ΟΤΑ συνταξιούχοι να είναι μέλη πρωτοβάθμιων οργανώσεων, που αυτές είναι μέλη της Π.Ο.Π.Σ.» σύμφωνα με το ν. 1264/82 και με βάση την υπ’  αριθμ. 277/2019 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ερμήνευσε διεξοδικά τις διατάξεις του ν. 4387/2016.

Εφ’  όσον λοιπόν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι των ΟΤΑ το επιθυμούν, τα Δ.Σ. των Συνδέσμων είναι υποχρεωμένα να δέχονται την αίτησή τους και να τους εντάσσουν στη δύναμη των Συνδέσμων, δεδομένης της συνάφειας που έχουν με όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου, με κοινό ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό φορέα εξυπηρέτησης (Δι/νση Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα).

γ).  Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 441/11-10-2014 έγγραφο της Π.Ο.Π.Σ. παρ. 7 «οι υπάλληλοι των ΟΤΑ είναι και αυτοί πολιτικοί συνταξιούχοι του Δημοσίου γιατί το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα κρίνεται από την ισχύ του ν. 1518/85 με τις ίδιες συνταξιοδοτικές διατάξεις …. όπως και των άλλων δημόσιων υπαλλήλων (Π.Δ. 164/2007).

δ).  Με το ν. 4387/2016 στους συνταξιούχους των ΟΤΑ γίνεται κράτηση 0,20 € το μήνα για το σωματείο και επομένως αυτά τα ποσά θα αποδοθούν στην Ομοσπονδία όπου είναι εγγεγραμμένοι, δηλαδή στην Π.Ο.Π.Σ.

ε).  Δεν λειτουργεί Σύλλογος των συνταξιούχων ΟΤΑ στην Καρδίτσα, αλλά και αν λειτουργούσε, όπως λειτουργεί στους εκπαιδευτικούς η ΠΕΣΕΚ, μπορούσαν να εγγραφούν, εφ’ όσον το ήθελαν, στο Σύλλογό μας με Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/86 σύμφωνα με το ν. 1264/82.

στ).  Η ενίσχυση του Συλλόγου μας με νέα μέλη καθιστά το Σύλλογο περισσότερο ισχυρό και δυναμικό στις όποιες διεκδικήσεις και όχι μόνο .

Μετά τα παραπάνω δεν συντρέχει λόγος διαγραφής (μη ανανέωσης) των ήδη εγγραφέντων από δεκαετία, ούτε μη εγγραφής νέων μελών στο Σύλλογό μας.

Σχετικά με το δεύτερο ζήτημα, δηλαδή τον αριθμό των υποψηφίων που θα έχει κάθε συνδυασμός στο ψηφοδέλτιο (7+50%) που λέει η πλειοψηφία του Δ.Σ., δεν προβλέπεται περιορισμός από κανένα νόμο (1264/82) ούτε από το Καταστατικό του Συλλόγου, που εξ άλλου το άρθρο 20 καταργήθηκε με το άρθρο 27 του ν. 4331/2015 και αντικαταστάθηκε με το νόμο 1264/82, ο οποίος δεν βάζει κανέναν περιορισμό στον αριθμό των υποψηφίων κάθε ψηφοδελτίου.

Τέλος καλούμε την πλειοψηφία του λεγόμενου ‘’Ανεξάρτητου Συνδυασμού’’ να συμμορφωθεί με την νομοθεσία και την πρακτική που είχαμε μέχρι σήμερα, να αφήσει στην άκρη τα μικροπαραταξιακά και μικροπολιτικά οφέλη και να μη βάλλει σε περιπέτειες την ενότητα του Συλλόγου.

Μπροστά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα μνημονιακά μέτρα που μας φόρτωσαν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα τη χώρα μας και χρειάζονται γεροί και μαζικοί Σύλλογοι και αγωνιστική ενότητα των συνταξιούχων και των εργαζομένων με όλα τα λαϊκά στρώματα.

 

Της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου

Προηγούμενο άρθρο Στους επίλεκτους αθλητές της τεχνικής κολύμβησης οι Τσουκνίδας και Αλ. Γερούκη της ΑΚΑΚ & ΑΣΚ
Επόμενο άρθρο Διάκριση για μαθητή της Μαγούλας