Όχι των παραγωγών λαϊκών αγορών στις ταμειακές μηχανές


Αποφασισμένοι να μην προχωρήσουν στην τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στους πάγκους τους, διορία που λήγει στις 15 Ιανουαρίου, εμφανίζονται οι 130 περίπου παραγωγοί της λαϊκής αγοράς της Καρδίτσας, ζητώντας παράλληλα την άρση του μέτρου από την κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πωλητών Λαϊκών Αγορών Ν. Καρδίτσας και Αντιπρόεδρος της Πανθεσσαλικής Ομοσπονδίας κ. Στέφανος Λιάπης σε δηλώσεις του τόνισε ότι αυτό που περιμένουν τώρα οι παραγωγοί είναι το ραντεβού τους με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Κουσελά, ραντεβού το οποίο φρόντισε να κλείσει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, στην προχθεσινή συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία παραγωγών από όλη τη Θεσσαλία.  Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν κατατεθεί στο γραφείο του κ. Αγοραστού περί τις 1500 άδειες πωλητών και από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, γεγονός που δηλώνει την απόγνωση στην οποία βρίσκεται η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα.

Ο κ. Λιάπης

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πωλητών Λαϊκών Αγορών Ν. Καρδίτσας και Αντιπρόεδρος της Πανθεσσαλικής Ομοσπονδίας κ. Στέφανος Λιάπης μας τόνισε τα εξής: «Ο κ. Περιφερειάρχης άκουσε με προσοχή τα προβλήματά μας και μας είπε ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θα μας βοηθήσει σε ό,τι είναι δυνατόν. Ήδη, δεσμεύτηκε να μας κλείσει ένα ραντεβού με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Κουσελά. Πιστεύω εκεί πια να βρούμε μια άκρη γιατί σε αντίθετη περίπτωση όλοι εμείς οι μικροκαλλιεργητές θα αφανιστούμε. Θα μας είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθουμε στα αυξημένα έξοδα, σε όλα αυτά τα επιπλέον βάρη που μας ετοιμάζουν. Σε εμάς, λοιπόν, στον πρωτογενή τομέα θα είναι η πρώτη φορά που θα επιβληθεί ΦΠΑ και αλίμονό μας. Ας ελπίσουμε ότι θα το καταλάβουν και τελικά θα μας απαλλάξουν από αυτό τον βραχνά. Ας μας βάλουν την ταμειακή μηχανή, αλλά με μηδενικό ΦΠΑ. Περνάμε δύσκολα και η κίνηση πλέον έχει μειωθεί κατά πολύ. Πόσο μάλλον με το μέτρο των ταμειακών μηχανών και την επιβολή του ΦΠΑ.»

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών ήταν και είναι υπέρ της δίκαιας φορολόγησης όλων των πολιτών. Η παρότρυνση της Κυβέρνησης προς όλους τους φορολογούμενους, να μαζεύουν αποδείξεις από παντού, χωρίς να υπάρχει κάτι το οριστικό, αναγκάζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους καταναλωτές να αναρωτιούνται για το αν θα εφαρμοστεί το μέτρο των Ταμειακών Μηχανών στις Λαϊκές Αγορές. Εμείς με την σειρά μας προτείνουμε στο Υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει αν η εφαρμογή του μέτρου των Ταμειακών Μηχανών στις Λαϊκές Αγορές, θα είναι ΕΦΙΚΤΗ και αν θα ΦΕΡΕΙ ΘΕΤΙΚΑ αποτελέσματα τόσο στους Καταναλωτές όσο και στους Παραγωγούς των Λαϊκών Αγορών.
Επισημαίνουμε ορισμένα σημεία που πρέπει να εξεταστούν :

  1. Το κόστος των Ταμειακών Μηχανών για τις Λαϊκές .
  2. Έξοδα και συντήρηση ζημιών Ταμειακής λόγω της φύσεως του επαγγέλματος (αντίξοες καιρικές συνθήκες, συνεχή μεταφορά).
  3. Οι παραγωγοί επιβαρύνονται εκτός όλων των άλλων και έξοδα για την αμοιβή λογιστή που μέχρι τώρα δεν χρειάζονταν
  4. Το σπουδαιότερο σημείο είναι ότι τα ποσά των αποδείξεων στις συναλλαγές μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών είναι μικρά της τάξεως των 0,50 έως 2,00 ευρώ.
  5. Ο καταναλωτής που επισκέπτεται την Λαϊκή Αγορά θα είναι αναγκασμένος να συγκεντρώνει 15 με 20 αποδείξεις.

Tο ΚΟΣΤΟΣ όλων των παραπάνω ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ στις τιμές των Προϊόντων.

Στην σημερινή εποχή κρίσης που έχει πλήξει όλους τους τομείς και ειδικά τους Παραγωγούς Λαϊκών Αγορών και τους Καταναλωτές και ενώ αντιμετωπίζουμε ήδη τεράστια έξοδα και αυξήσεις  στα καύσιμα, αγροτικά εφόδια, διόδια και ενώ χρειαζόμαστε την στήριξη της Πολιτείας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το μέτρο αυτό της εφαρμογής των Ταμειακών Μηχανών στις Λ. Αγορές, και γνωρίζουμε ότι μόνο επιπλέον έξοδα, χάσιμο χρόνου και  γραφειοκρατικές διαδικασίες θα μας αποφέρει.

Οι Λαϊκές Αγορές ως γνωστόν είναι ο κύριος τροφοδότης των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων που οι τιμές συνεχώς είναι πτωτικές και φτάνουν έως και κάτω του κόστους, το μέτρο των Ταμειακών Μηχανών ας μην γίνει η Αιτία να χάσουν τον Λαϊκό Χαρακτήρα τους, που τόσο στηρίζει τους καταναλωτές.

Και εμείς οι ίδιοι είμαστε καταναλωτές σε όλα τα άλλα προϊόντα και θέλουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και αν η Πολιτεία ενδιαφέρεται να κτυπήσει την φοροδιαφυγή, να εφαρμόσει το σύστημα της συγκέντρωσης αποδείξεων εκεί που πραγματικά γίνεται φοροδιαφυγή και όλοι γνωρίζουν που πραγματικά γίνεται και όχι να κυνηγάμε χίμαιρες.

Προτείνουμε στην Κυβέρνηση και στο Υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει όλα τα ανωτέρω και να αποσαφηνίσει αν θα ισχύσουν τελικά ελαφρύνσεις από αποδείξεις αγοράς νωπών προϊόντων και ζητούμε συνάντηση μαζί τους για την εξέταση όλων των παραμέτρων και ιδιομορφιών για ένα τέτοιο εγχείρημα, που θα κοστίσει πρώτα απ’ όλα στο ίδιο το κράτος και στην συνέχεια στους καταναλωτές που είναι και οι τελικοί αποδέκτες όλων των αλλαγών,

Προηγούμενο άρθρο Αυτόφωρο για όσους δεν πληρώνουν ΦΠΑ
Επόμενο άρθρο Σήμερα τα φώτα και ο φωτισμός…