Ειδήσεις

1η Μάη 2020: Ο πιο θανάσιμος ιός είναι η εκμετάλλευση


Ο Σύλλογος Γυναικών  Ν. Καρδίτσας και οι Ομάδες Γυναικών Σέκλιζας «Αγγελική Φυτσιλή» και Ταμασίου (μέλη ΟΓΕ) απευθυνόμαστε σε σένα και σε καλούμε να τιμήσουμε το αγωνιστικό μήνυμα της εργατικής πρωτομαγιάς, δυναμώνοντας την πάλη για μέτρα προστασίας της υγείας μας και των δικαιωμάτων μας.

Αντλούμε δύναμη από το παράδειγμα χιλιάδων εργαζόμενων γυναικών και ανδρών στην παγκόσμια ιστορία, όπως οι εργάτες του Σικάγο το 1886, που δε συμβιβάστηκαν με  τις άθλιες συνθήκες εργασίας και ζωής, με τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Τιμάμε τον αγώνα τους και βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο του αγώνα  ιδιαίτερα σήμερα που η οικονομική κρίση ξεδιπλώνεται στην Ελλάδα, στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο.

Δε θα πληρώσουμε ξανά! Δε θα αφήσουμε να μας τσακίσει η νέα κρίση!

Απευθυνόμαστε σε σένα που βιώνεις την ανασφάλεια για την υγεία, το εισόδημα, τη δουλειά και το ωράριο “λάστιχο”, τη βία σε κάθε πτυχή της ζωής σου. Τα μέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα δεσμά, αλλά τα κάνουν ακόμα πιο ασφυκτικά.

Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και οι ανακοινώσεις των Υφυπουργών ανάβουν το “πράσινο φως” για την εργασιακή ζούγκλα της “επόμενης μέρας”, που είναι ήδη εδώ.

  • Η λεγόμενη έξοδος από την καραντίνα σημαίνει στην πραγματικότητα για τις εργαζόμενες ενίσχυση της τηλεργασίας, των ακανόνιστων ωραρίων και άλλων “ευέλικτων” μορφών εργασίας. Δηλαδή, οι εργασιακές σχέσεις, τα ωράρια, οι μισθοί και η ασφάλιση, οι άδειες και τα επιδόματα προσαρμόζονται “ευέλικτα” στις ανάγκες των επιχειρηματικών κολοσσών, είναι μέσο για την αύξηση της κερδοφορίας τους.
  • Η “επόμενη μέρα” σηματοδοτεί τις μεγάλες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως το αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει θεό την εμπορευματοποίηση και της ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Οι έγκυες συνεχίζουν να πληρώνουν αδρά στον ιδιωτικό τομέα για τις αναγκαίες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου. Γιατί τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων μαιευτικών κλινικών παραμένουν κλειστά και στη φάση της σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Η υποκρισία της κυβέρνησης ξεχειλίζει!

Επικαλούνται την “ατομική ευθύνη”, όταν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι με ευθύνη του κράτους και της καπιταλιστικής εργοδοσίας μένουν απροστάτευτοι στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα supermarket. Όταν οι υγειονομικοί δίνουν τη μάχη χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Μας καλούν με “ατομική υπευθυνότητα” να αντιμετωπίσουμε την άρση των περιορισμών, δηλαδή να βρούμε μόνες μας τα “υποχρεωτικά” μέσα προστασίας (μάσκες σε κλειστούς χώρους) και να τις χρυσοπληρώνουμε.

Δε θα μας κλείσουν το στόμα με μέτρα καταστολής και ποινικοποίησης των αγώνων του εργατικού λαϊκού κινήματος!

Αδιαπραγμάτευτη για τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και για τα κόμματα που υπερασπίζονται τη σημερινή βαρβαρότητα είναι η καραντίνα στα δικαιώματά μας και στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, του λαού. Έφτασαν στο σημείο να μεταθέσουν την εργατική πρωτομαγιά, γιατί φοβούνται τη φλόγα της αγωνιστικής διεκδίκησης!

Βγαίνουμε μπροστά στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Τον 21ο αιώνα, οι πανδημίες, οι φυσικές καταστροφές μπορούν να αντιμετωπιστούν με βάση την τεράστια επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη. Όμως, ο πιο θανάσιμος “ιός”, που φρενάρει αυτές τις δυνατότητες, είναι η εκμετάλλευση και καταπίεση.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι ο αγώνας για τα δικαιώματα μας.

Η επόμενη μέρα δεν πρέπει να μας βρει παροπλισμένες και απογοητευμένες

Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει δυνατές και μαχητικές.

Παίρνουμε τη σκυτάλη από τις πρόσφατες κοινές αγωνιστικές δράσεις με τα σωματεία τους φορείς:  Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ),  Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Καρδίτσας,  Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρου Υγείας Καρδίτσας (πρώην ΠΕΔΥ), Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας,
Σωματείο Οικοδόμων Καρδίτσας, τις ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, τους αγροτικούς συλλόγους,  Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου Καρδίτσας,  Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών Νοσοκομείου Καρδίτσας κα.

 

Προηγούμενο άρθρο Οι ΚΑΔ καταστημάτων που ανοίγουν από 4 Μαΐου
Επόμενο άρθρο Συνταξιούχοι ΙΚΑ: Οι ανάγκες μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα