Ειδήσεις

1ο Αντάμωμα Αναβίωσης ηθών και εθίμων των Συλλόγων της Λ. Πλαστήρα


Εντατικά έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για το 1ο Αντάμωμα Αναβίωσης ηθών και εθίμων των Συλλόγων της Λίμνης Πλαστήρα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Αυγούστου 2018 σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

Ήδη έχει συμφωνηθεί στο 1ο αυτό Αντάμωμα, που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, να γίνει η αναβίωση του τρύγου και του θερισμού που αποτελούν δύο από τα πιο γνωστά και παλαιότερα έθιμα μέσα από τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Μην ξεχνάμε εξάλλου το γνωστό σε όλους «Θέρος-τρύγος-πόλεμος» που έλεγαν οι παλιοί αμπελουργοί για να περιγράψουν και να εκφράσουν την κοπιαστική προσπάθεια ολόκληρης της αγροτικής οικογένειας να ασχοληθεί με τον θερισμό και τον τρύγο.

Αυτά τα δύο σημαντικά έθιμα πρόκειται να αναβιώσουν κατά τη διάρκεια του 1ου Ανταμώματος και μάλιστα με πιστή αναπαράσταση και αναλυτική περιγραφή όλης της διαδικασίας που ακολουθούνταν ώστε να θυμηθούν οι παλιότεροι και να γνωρίσουν και οι νεότεροι την τοπική μας παράδοση που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας μας και της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει γλέντι για όλους τους παρευρισκόμενους με φαγητό, ποτό, αλλά και με ζωντανή μουσική από καταξιωμένους ντόπιους μουσικούς.

Παράλληλα θα είναι μια καλή ευκαιρία για όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα να συναντηθούν και συμπράξουν σε μια τόσο ενδιαφέρουσα εκδήλωση που προάγει τον πολιτισμό μας.

Άλλωστε ήταν και δική τους ανάγκη να διοργανωθεί κάτι τόσο σημαντικό και ξεχωριστό στην περιοχή τους και οι σχετικές συζητήσεις και επαφές που είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό με πρωτοβουλία της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων ήρθε η ώρα να γίνουν τώρα πράξη.

Αυτά ακριβώς, όπως και μια σειρά από άλλα οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα, απασχόλησαν και τη σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 9 Ιανουαρίου στα γραφεία της Ένωσης.

Ήδη συστάθηκε μία Γραμματεία στην οποία συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μορφοβουνιωτών κ. Τάσος Τσάβαλος ως Γραμματέας καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος, ο Πρόεδρος του Μορφωτικού, Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λαμπεριωτών «Το Λαμπερό» κ. Γιάννης Κουτής, ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού, Μορφωτικού Συλλόγου Μεσενικόλα κ. Γιάννης Γιαννακόπουλος και ο κ. Χρήστος Σκόνδρας από τον Μορφωτικό Σύλλογο Μοσχάτου ως μέλη, που θα συντονίζουν το έργο προετοιμασίας της εκδήλωσης.

Ο ακριβής τόπος διεξαγωγής της εκδήλωσης όπως επίσης και όλες οι υπόλοιπες λεπτομέρειες αναμένεται να συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση που έχει οριστεί για την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ειδικές αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας
Επόμενο άρθρο Στο Δήμο Σοφάδων ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Κόκκαλης