Ειδήσεις

11η Εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες στην Καρδίτσα


Η τρίτη και η τέταρτη ημέρα των εκδηλώσεων για τις Φυσικές Επιστήμες διεξήχθησαν στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων. Για πρώτη φορά φέτος στην πόλη της Καρδίτσας η εκδήλωση γίνεται σε διαφορετικά σχολεία για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, για να έρθει όσο πιο κοντά γίνεται σε περισσότερους μαθητές, για να αποσυμφορήσει τις εκδηλώσεις ώστε με μεγαλύτερη άνεση να μπορούν οι παρευρισκόμενοι να τις παρακολουθούν και για να εμπλέξει στη διαδικασία όσους περισσότερους εκπαιδευτικούς και σχολεία είναι δυνατόν. Επιπλέον για πρώτη φορά φέτος έγινε εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες και στην πόλη των Σοφάδων.

Στην Καρδίτσα η εκδήλωση έγινε στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, με συμμετοχή 4 σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (3ο, 9ο, 10ο και 18ο Δημοτικά Σχολεία Καρδίτσας), ενώ συμμετοχή είχε και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Μουζακίου καθώς και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Καρδίτσας. Για να παρουσιαστούν τα εκθέματα και οι δραστηριότητες των μαθητών πολλές δεκάδες θρανία, στην αυλή του σχολείου, γέμισαν ασφυκτικά με πειραματικές διατάξεις, με κατασκευές, με τηλεκατευθυνόμενα οχήματα, με φυτά και με βιβλία. Επίσης γύρω από τους πάγκους ήταν αφίσες και ζωγραφιές, επεξηγηματικές των δραστηριοτήτων που παρουσιαζόταν, καθώς και σχετικές με τη θεματολογία στην οποία ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση. Υπήρχε δε και παρουσίαση που έπαιζε σε οθόνη που είχε στηθεί για το σκοπό αυτό. Μεταξύ των άλλων φέτος στην εκδήλωση έγινε και ένα παιχνίδι/βιωματική δραστηριότητα για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, που περιλάμβανε τέσσερις γρίφους που είχαν σχέση με τις Φυσικές Επιστήμες. Επιπλέον η αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου ήταν γεμάτη με μαθητές που ζωγράφιζαν αφίσες σχετικές με το θέμα που παρουσίαζε η ομάδα τους με τα υλικά να είναι προσφορά του ΚΠΕ Μουζακίου.

Στους Σοφάδες η εκδήλωση έγινε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων με 4 σχολεία Πρωτοβάθμιας (1ο, 2ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων, Δημοτικά Σχολεία Λεονταρίου και Ματαράγκας) και 3 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Σοφάδων) του Δήμου Σοφάδων. Συμμετείχε και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Καρδίτσας. Όλη η αυλή του σχολείου, οι διάδρομοι εισόδου και δύο αίθουσες -μια του ισόγειου και μια του πρώτου ορόφου- χρειάστηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες της εκδήλωσης. Πολλές κατασκευές, αφίσες, ζωγραφιές, πειράματα ήταν στη διάθεση των παρευρισκόμενων να τα θαυμάσουν, να δοκιμάσουν πως λειτουργούν και να μυηθούν στη μαγεία των Φυσικών Επιστημών από μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές πρόθυμους να επεξηγήσουν τα έργα τους. Σε κάποια αίθουσα του σχολείου μαθητές έκαναν ζωγραφιές/αφίσες και στο τέλος έγινε και ένα παιχνίδι/βιωματική δραστηριότητα για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, όπως και στην εκδήλωση της Καρδίτσας που αναφέρθηκε προηγουμένως. Επιπλέον σε μια άλλη αίθουσα του σχολείου έγινε τρεις φορές μια παρουσίαση που παρακολούθησαν διαδοχικά οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τις βλαβερές επιπτώσεις τις ηλιακής ακτινοβολίας στο ανθρώπινο σώμα.

Στην εκδήλωση της Καρδίτσας παρέστησαν η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Έφη Μητσιάδη, ο Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Θωμάς Κοτοπούλης και πολλοί Διευθυντές Σχολείων και εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην εκδήλωση των Σοφάδων παρέστησαν πολλοί Διευθυντές Σχολείων και εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Καρδίτσας, σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας. Η εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες όμως έχει και συνέχεια τις επόμενες εβδομάδες σε άλλα δύο σχολεία. Την Πέμπτη 31 Μαΐου στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας και την Τρίτη 5 Ιουνίου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά.

 

Προηγούμενο άρθρο Κάλεσμα Γ. Καπράνα για συμμετοχή στην απεργία της 30ης Μάη
Επόμενο άρθρο Στο Final Four κεντρικής Ελλάδας ο ΣΠΑΚ