Ειδήσεις

1917: Αγροτική Μεταρρύθμιση και Θεσσαλική Ύπαιθρος


Την ευκαιρία να γνωρίσουν μία από τις πιο πολυσυζητημένες όψεις της θεσσαλικής ιστορίας θα έχουν όσοι βρεθούν το Σάββατο στις 16.00 μ.μ. στην αίθουσα του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας. Ο λόγος για την μεταρρύθμιση του 1917 και τον τρόπο που επηρέασε την ανάπτυξη της πεδινής Θεσσαλίας, την οργάνωση, κοινωνική και οικονομική της υπαίθρου, τις παραγωγικές της δραστηριότητες. Διακεκριμένοι ιστορικοί της οικονομίας, γεωγράφοι, οικονομολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα, όπως πως, πότε, από ποιους και γιατί υλοποιήθηκε η  Αγροτική Μεταρρύθμιση που αρχικά εξήγγειλε και στη συνέχεια ψήφισε η κυβέρνηση Βενιζέλου στον απόηχο του Εθνικού Διχασμού, ποιοι την οραματίστηκαν, ποιες αλλαγές επέφερε στην παραγωγική δομή της χώρας, κατά πόσο τα αποτελέσματά της είναι ανιχνεύσιμα ως σήμερα.

Είναι ίσως μία από τις ελάχιστες φορές που η συζήτηση γύρω από ένα ιστορικό γεγονός σχεδιάζεται σε διεπιστημονική βάση και φιλοδοξεί να αξιοποιήσει εκτός από την ιστορική γνώση, τις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες χαρτογραφικές μεθόδους. Εκτός από τις 10 εισηγήσεις, το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει άλλωστε 4 προβολές που σκοπό έχουν να οπτικοποιήσουν, καθιστώντας πιο εύληπτα, τα αποτελέσματα διεπιστημονικών ερευνών γύρω από τις χρήσεις του χώρου και τις αλλαγές που υπέστησαν διαχρονικά σε διάστημα ενός αιώνα.

Τόσο η ημερίδα του Σαββάτου με τίτλο «1917: Αγροτική Μεταρρύθμιση και Θεσσαλική Ύπαιθρος» όσο και η περιήγηση στον δυτικό θεσσαλικό κάμπο την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου, αποτελούν πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων του μουσείου πόλης της Καρδίτσας, που υλοποιείται στο πλαίσιο διαθεσσαλικών εκδηλώσεων για το 1917. Πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Δήμου Καρδίτσας με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού-Αθλητισμού Καρδίτσας, του Επιμελητηρίου, του Δικηγορικού Συλλόγου και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας. Χορηγοί της εκδήλωσης είναι το φυσικό μεταλλικό νερό «Θεόνη», ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Διόνυσος», η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας, η Damavand, ο Αλ. Γκουσιάρης, το ΚΤΕΛ Καρδίτσας, το «Διαλεχτό», το «Εύοσμο», οι Αρτογεύσεις Λάππα, το Φοροτεχνικό γραφείο Παπαδημητρίου-Τσανάκα, ο καφές «Διάνα» Ισ. Γαλανάκη και το GRANAZEI-Girarte.  Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο των Διαθεσσαλικών εκδηλώσεων, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://sites.google.com/view/thessalia1917.

Προηγούμενο άρθρο Από 90 έως 95 λεπτά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης
Επόμενο άρθρο Προ των πυλών η συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με δύο ΤΕΙ