Ειδήσεις

1ο ΕΠΑΛ Σοφάδων: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού


Δράση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Σοφάδων για τον καρκίνο του μαστού, υλοποιήθηκε την Τρίτη 25/10/2022  από τον Τομέα  Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας του 1ου ΕΠΑΛ Σοφάδων στην κεντρική πλατεία της πόλης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές  με την καθοδήγηση και υποστήριξη των καθηγητών του τομέα Υγείας  κ.κ Σοφία Κασιδάκη και Δημήτριο Τσιαμούρα και με κεντρικό σύνθημα «Μάθε, Πρόλαβε, Αντιμετώπισε  τον καρκίνο του μαστού» μίλησαν με πολίτες κάθε ηλικίας  για την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, ενώ ταυτόχρονα διένειμαν πληροφοριακό υλικό.  Παράλληλα καρφίτσωναν και τα καθιερωμένα ροζ κορδελάκια, το σήμα κατατεθέν του αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού.

Δίπλα στο ΕΠΑΛ Σοφάδων που πέραν του πλούσιου εκπαιδευτικού  έργου που επιδεικνύει, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και σε δραστηριότητες με κοινωνικό περιεχόμενο, στάθηκε ο Δήμος Σοφάδων. Στο ενημερωτικό στέκι που στήθηκε στο χώρο της πλατείας βρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι κκ Αθανάσιος Παππάς και Αθανάσιος Σαμαράς οι οποίοι συνεχάρησαν τους μαθητές , τους εκπαιδευτικούς και το Διευθυντή του ΕΠΑΛ κ. Χρήστο Τσακνάκη για τη σπουδαία πρωτοβουλία που ανέλαβαν, τονίζοντας πως η Δημοτική Αρχή στέκεται αρωγός στις προσπάθειες της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Μάλιστα μαθητές και μαθήτριες επισκέφτηκαν και το χώρο του Δημαρχείου όπου διένειμαν ενημερωτικό υλικό.

Ο Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού», με την 25η Οκτωβρίου να αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού.

Αν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%. Για τον λόγο αυτό η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι το πιο σημαντικό μήνυμα που θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλες και σε όλους, καθώς ο καρκίνος του μαστού, έστω και σε μικρότερο ποσοστό, αφορά και σε άνδρες.

 

Προηγούμενο άρθρο Δράσεις της Επιστημονικής Ένωσης Educom+: Η κοινότητα για το συν στην Εκπαίδευση
Επόμενο άρθρο Χειμερινές φυτεύσεις στα παρτέρια και κλαδέματα σε όλους τους δρόμους