Ειδήσεις

21 Θεσσαλοί αγωνιστές της επανάστασης


Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης», στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, οργάνωσε και παρουσίασε ένα ειδικό αφιέρωμα για τους ήρωες και αγωνιστές της Θεσσαλίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, διαδικτυακά το Σάββατο 3 Απριλίου 2021.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας, άνοιξε την εκδήλωση καλωσορίζοντας τους επίσημους προσκεκλημένους και όλους τους συμμετέχοντες. Αναφέρθηκε στην αυτοθυσία των προγόνων μας, ώστε να ζούμε σήμερα ελεύθεροι και στη σημασία που έχει να μεταφέρουμε τις γνώσεις του παρελθόντος στους νέους για να γνωρίζουν τις ρίζες τους και την ιστορική τους καταγωγή. Τόνισε ότι η ιστορία μας είναι η κληρονομιά μας και πρέπει όχι μόνο να τη θυμόμαστε, αλλά να την κουβαλάμε πάντα στην καρδιά μας και να προσπαθούμε να γίνουμε αντάξιοι των ηρωικών προγόνων μας διατηρώντας αναλλοίωτες τις αξίες του ελληνικού γένους.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και χαιρέτησε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης. Ο κ. Γενικός μίλησε για την σημαντική παρουσία και τον φόρο αίματος των Θεσσαλών στον αγώνα για ανεξαρτησία. Συνεχάρη τη θεσσαλική ομογένεια για τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων και υπογράμμισε τη δυναμική της εθνικής μας ταυτότητας.

Επίσης στην εκδήλωση παρευρέθηκε και χαιρέτησε η Βουλευτής και Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία τόνισε τη σημασία της ελληνικής επανάστασης, συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τέτοιων εκδηλώσεων και τάχτηκε στο πλευρό των Θεσσαλών ομογενών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας, παρουσίασε την ομιλήτρια κ. Ανθούσα Πολυάνθη Γιάνναρου, εκπαιδευτικό, Γραμματέα της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης και Πρόεδρο του Θεσσαλικού Συλλόγου Μπήλεφελντ.

Παρουσιάστηκαν 21 θεσσαλοί ήρωες και αγωνιστές των επαναστατικών χρόνων που ξεσηκώθηκαν άλλοι με τα άρματα κι άλλοι με την πένα, για να ελευθερώσουν την πολυαγαπημένη πατρίδα. Έγινε αναδρομή στο μαρτυρικό παρελθόν της Θεσσαλίας και τους πολύχρονους αγώνες που έλαβαν χώρα μέχρι την πολυπόθητη λευτεριά της. Ακούστηκαν ονόματα επώνυμων αλλά και πάρα πολλά αφανών αγωνιστών.

«Ρήγας Φεραίος – Βελεστίνο Μαγνησίας, Γεώργιος Καραϊσκάκης – Μαυρομάτι Καρδίτσας, Άνθιμος Γαζής – Μηλιές Μαγνησίας, Μαργαρίτα Μπασδέκη – Μακρυνίτσα Μαγνησίας, Γρηγόριος Κωσταντάς – Μηλιές Μαγνησίας, Κωνσταντίνος Κουτμάνης – Τρίκερι Μαγνησίας, Κώστας Χάιτας – Αλμυρός Μαγνησίας, Νικοτσάρας – Γιαννωτά Ελασσόνας Λαρίσης, Ιωάννης Καρτάλης – Τσαγκαράδα Μαγνησίας, Γιωργάκης Ολύμπιος – Βλαχολείβαδο Ελασσόνας Λαρίσης, Διονύσιος ο Φιλόσοφος – Ανδρίτσαινα Λαρίσης, Κωνσταντίνος Οικονόμος – Τσαριτσάνη Λαρίσης, Θεόκλητος Φαρμακίδης – Νίκαια Λαρίσης, Κων/νος Κούμας – Λάρισα, Δημητριάδης Πέζαρος – Τύρναβος Λαρίσης, Παπά-Θύμιος Βλαχάβας – Καλαμπάκα Τρικάλων, Νικόλαος Στουρνάρης – Στουρναραΐικα Τρικάλων, Γρηγόρης Λιακατάς – Ασπροπόταμος Τρικάλων, Χριστόδουλος Χατζηπέτρος – Βετέρνικο Τρικάλων, Αθανάσιος Τσάκας – Μοναστηράκι Αγράφων Καρδίτσης, Χριστόφορος Περραιβός – Πάνω Πούρλες Λαρίσης»

Ήταν ένα μάθημα ελληνικής ιστορίας που με αφήγηση και παράλληλη παρουσίαση η κ. Ανθούσα Πολυάνθη Γιάνναρου, κατάφερε να συναρπάσει, αλλά και να συγκινήσει το κοινό.

Ολόκληρη η έρευνα της κ. Ανθούσας Πολυάνθης Γιάνναρου με την παρουσίαση και τις παραπομπές υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης.

Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης» ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες για την ανταπόκρισή τους και εύχεται χρόνια πολλά για τα 200 χρόνια επανάστασης. Ζήτω η Ελλάδα!

Προηγούμενο άρθρο Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο πρώτος Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας