Ειδήσεις

288 εκλογικά τμήματα θα στηθούν στο Νομό


Συνολικά 288 Εκλογικά Τμήματα θα στηθούν στο Νομό Καρδίτσας για τις ανάγκες των εθνικών εκλογών της 21ης Μαϊου.

Τα 287 θα είναι τα βασικά Τμήματα και ένα ακόμη θα είναι ετεροδημοτών μεικτό.

Την ίδια στιγμή, έχει ήδη ξεκινήσει να αποστέλλεται το εκλογικό υλικό στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και να γίνεται η απαραίτητη καταγραφή και ταξινόμηση.

Την τελική λίστα με τα τμήματα στα οποία θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι στις εκλογές της 21ης Μαΐου ανακοίνωσε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης το υπουργείο Εσωτερικών.

Στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται και τα εκλογικά τμήματα όπου θα ψηφίσουν για πρώτη φορά οι Έλληνες του εξωτερικού.

Με απόφαση που υπογράφει η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού καθορίζονται τα εκλογικά τμήματα εκτός ελληνικής επικράτειας τα οποία θα λειτουργήσουν στις εκλογές του Μαΐου.

Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή το Σάββατο 20 Μαΐου, χρησιμοποιώντας το ψηφοδέλτιο Επικρατείας – δηλαδή χωρίς να βάζουν σταυρούς.

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση περιλαμβάνεται και ο τηλεφωνικός αριθμός 2131361500, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν για ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε που ψηφίζεις».

 

Ποιοι ψηφίζουν σε αυτές τις εκλογές

Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.2006), είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος αυτού (στερούνται του δικαιώματος εκλέγειν όσοι βρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση και όσοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα σε ορισμένα εγκλήματα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση).

 Πότε ψηφίζουμε

Στην Ελλάδα, η ψηφοφορία θα γίνει την Κυριακή 21 Μαϊου 2023 και θα διαρκέσει από τις 07.00 το πρωί μέχρι τις 07.00 το βράδυ.

Στο Εξωτερικό, θα γίνει μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο 20 Μαϊου 2023.

 

Πού ψηφίζουμε

Οι εκλογείς χρειάζεται να επιβεβαιώσουν ΑΜΕΣΑ και σε κάθε περίπτωση ΠΡΙΝ τις εκλογές πού ψηφίζουν, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Έγκαιρος έλεγχος στην παραπάνω ιστοσελίδα χρειάζεται ιδιαίτερα από όσους έχουν κάνει παλαιότερα, σε οποιοδήποτε χρόνο, αίτηση μεταδημότευσης (π.χ. εκλογική) ή εγγραφής/διαγραφής στους εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

Επιπλέον, κάθε Δήμος, το αργότερο 3 ημέρες πριν τις εκλογές (δηλαδή μέχρι την Τετάρτη 17 Μαΐου) δημοσιεύει – αναρτά αναλυτικά το πρόγραμμα ψηφοφορίας, με βάση το οποίο κάθε εκλογέας μπορεί να δει σε ποιο ακριβώς εκλογικό τμήμα ψηφίζει.

Ειδικά για τους ετεροδημότες

Όσοι ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους Ετεροδημοτών μέχρι τις 28 Φλεβάρη 2023θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους (και OXI στον δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι). Όσοι ΔΕΝ πρόλαβαν την παραπάνω προθεσμία, ΔΕΝ θα μπορούν να ψηφίσουν ως Ετεροδημότες στις εκλογές του Μαΐου, αλλά στο Δήμο όπου είναι η βασική εγγραφή τους.

Χρειάζεται φυσικά επιβεβαίωση του τόπου όπου ψηφίζουν από όλους τους ετεροδημότες στην ιστοσελίδα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πώς ψηφίζουμε

Οι εκλογείς πρέπει να έχουν μαζί τους την ελληνική αστυνομική τους ταυτότητα ή ελληνικό διαβατήριο, έστω κι αν έχει λήξει ή προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Και «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

 Σταυροί προτίμησης

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του στους υποψήφιους, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο, δίπλα στο όνομα καθενός από αυτούς, είτε δεξιά είτε αριστερά, σταυρό προτίμησης.

Ο σταυρός προτίμησης σημειώνεται με μολύβι ή με μελάνι μαύρης ή γαλάζιας απόχρωσης.

Νομός Καρδίτσας

Αριθμός υποψήφιων βουλευτών: 6

Σταυροί προτίμησης (μέγιστος αριθμός): 2

Πώς ψηφίζω χωρίς ταυτότητα

Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας-ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η ταυτοπροσωπία μπορεί να γίνει με τα εξής έγγραφα:

  • αστυνομική ταυτότητα
  • προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
  • διαβατήριό
  • άδεια οδήγησης
  • ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων

Να σημειωθεί πως τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Οι σταυροί

Η εφορευτική επιτροπή δίνει έναν φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς με τυχόν αδυναμία να κάνουν τα παραπάνω, μπορούν να αποταθούν στην εφορευτική επιτροπή και να ζητήσουν βοήθεια.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

 

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση μνήμης και τιμής επί τη συμπληρώσει 40 χρόνων από της κοιμήσεως του Γέροντος Γαβριήλ Διονυσιάτου
Επόμενο άρθρο Η Ασημίνα Σκόνδρα με ισχυρή παρουσία στην Αργιθέα