30 χρόνια Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας


Το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας λειτουργεί ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με πολιτιστικούς, κοινωνικούς και μορφωτικούς σκοπούς. Είναι θέατρο ερασιτεχνικό και εθελοντικό. Οι ηθοποιοί του είναι Καρδιτσιώτες δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, φοιτητές, αγρότες, εργάτες, γενικά άνθρωποι που αγαπούν το θέατρο και την προσφορά.

Φέτος γιορτάζει τα τριάντα χρόνια, 1984-2014, προσφοράς του παρουσιάζοντας σε όλη την Ελλάδα τη νέα ξεκαρδιστική κωμωδία «Του χωριού το Κοινοβούλιο», του Δημήτρη Απ. Ρήτα, φιλολόγου, υπότροφου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα με Α΄ Πανελλήνιο βραβείο, 1988, τιμημένου με τιμητική διάκριση από το Υπουργείο Παιδείας για την προσφορά στην παράδοση,  γνωστού στιχουργού συνεργάτη μεγάλων συνθετών και τραγουδιστών, με πολλές επιτυχίες. Είναι έργο με στοιχεία ηθογραφικά και επίκαιρης πολιτικής σάτιρας, χωρίς ακρότητες. Το καφενείο του χωριού είναι το μικρό «Κοινοβούλιο», όπου ό καθένας λέει τη γνώμη του για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Σκορπά άφθονο και αβίαστο γέλιο, χωρίς ύβρεις και χυδαιολογίες. Το Π. Θ. Καρδίτσας, με έγγραφό του πρότεινε συνεργασία με όλους τους Δήμους του Νομού για παραστάσεις σε χωριά. Υπεύθυνος: Δημήτρης Ρήτας, 6976074465.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ: Μέχρι σήμερα, 1984-2014, πραγματοποίησε 1.375 παραστάσεις στην Ελλάδα και Ευρώπη, διάνυσε 390.000 περίπου χιλιόμετρα, σε 625 πόλεις και χωριά στην Ελλάδα, Γερμανία και Ελβετία και είδαν τα έργα του 950.00 περίπου θεατές,συμβάλλοντας θετικά στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής και αποκέντρωση.Ιδιαίτερη αξία έχουν οι παραστάσεις, «πολιτιστικές ιεραποστολές», σε ορεινά και απομακρυσμένα χωριά, «αετοφωλιές» των Αγράφων, Πίνδου, Ολύμπου, Όσσας, Χασίων, Παρνασσού, Ταϋγέτου, κλπ., στα οποία οι κάτοικοί τους  δεν είδαν άλλη φορά θέατρο στη ζωή τους, οι παραστάσεις  σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λαμία, Φλώρινα, Ξάνθη, Διδυμότειχο, νησιά, Κρήτη, Χίο, Κέρκυρα, κλπ, αρχαία Θέατρα, στη Γερμανία (Μόναχο, Νυρεμβέργη, κ.λ.π.) και στην Ελβετία (Λωζάννη, Ζυρίχη) κλπ, που τονίζουν την αξία, το κύρος και τη φήμη του.

Γιʼ αυτό, το Π.Θ.Κ. πέτυχε μία σπάνια και πολύ τιμητική διάκριση: Ύστερα από εξονυχιστικό νομικό, οικονομικό και πολιτιστικό έλεγχο του Υπουργείου Πολιτισμού,  καθορίστηκε ως νομικό πρόσωπο που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς, σύμφωνα με  Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ: Πραγματοποίησε,αφιλοκερδώς, εκατοντάδες παραστάσεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, σε φυλακές ανηλίκων και ενηλίκων, Γηροκομεία, ΚΑΠΗ, Νοσοκομεία, Ειδικά Σχολεία και Ιδρύματα με παιδιά και άτομα με αναπηρίες, για φιλανθρωπικούς σκοπούς πλημμυροπαθείς, σεισμοπαθείς, τσιγγάνους, στρατόπεδα, κ.λ.π

Γιʼ αυτό, το Π.Θ.Κ. πέτυχε μία ακόμα σπάνια και σημαντική διάκριση: το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, με απόφαση του Υπουργού, ενέταξε το Θέατρο στο Ειδικό μητρώο πολιτιστικών φορέων που προσφέρουν κοινωνική φροντίδα και εθελοντισμό.

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ: Πραγματοποίησε, δωρεάν, εκατοντάδες παραστάσεις σεΣχολεία όλων των βαθμίδων και τα βοήθησε στο ανέβασμα μαθητικών και φοιτητικών παραστάσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, και Πολιτιστικούς Συλλόγους,προσφέροντας γνώσεις κι όλη την υποδομή του (σκηνικά, κοστούμια, μικροφωνική, κ.ά)

Ο Δ/ντής του Θεάτρου Δημήτρης Απ. Ρήτας απέστειλε, δωρεάν, δια της Πρ/θμιας και Δευτ/θμιας Εκπ/σης Ν. Καρδίτσας, σε όλα τα Σχολεία της Ελλάδας θεατρικά του έργα για τις μαθητικές σχολικές γιορτές.

Γιʼ αυτό, οι εκάστοτε Υπουργοί Παιδείας με έγγραφά τους συγχαίρουν το Θέατρο.

   ΤΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ: Παρουσιάζει, κυρίως, ηθογραφικές κωμωδίες, βραβευμένες με πανελλήνια βραβεία, του Δ/ντήτου Θεάτρου Δημήτρη Απ. Ρήτα, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα και μουσική και τραγούδια Χρήστου Νικολόπουλου. Σκορπούν γέλιο και χαρά, χωρίς ύβρεις και χυδαιολογίες, προβάλλουν ήθη, έθιμα, νοοτροπία, χαρακτήρα, αντιλήψεις και προβλήματα των απλών ανθρώπων της επαρχίας, τιμούν και προβάλλουν την παράδοση και συντελούν στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε μια εποχή που ο ξενόφερτος τρόπος ζωής επηρεάζει αρνητικά ιδιαίτερα τους νέους. 

   ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΩΣ: Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος,προσκάλεσε τον Δ/ντή του Θεάτρου Δημήτρη Απ. Ρήτα, στο Προεδρικό Μέγαρο, 20-7-2004, Τρίτη, και τον συγχάρηκε θερμά για το έργο του. Επίσης, συγχαρητήρια έγγραφα απέστειλαν: ο μακαριστός Χριστόδουλος, Μητροπολίτες, Πρόεδροι Βουλής, Υπουργοί, Υφυπουργοί, Βουλευτές: Μελίνα Μερκούρη, Απ. Κακλαμάνης, Δημ. Σιούφας, Γ. Σούρλας, Χρ. Παπουτσής, Λεωνίδας Κύρκος, Ι. Βαβιτσιώτης, Αν. Παπαληγούρας, Γ. Γεννηματάς, Σ. Χατζηγάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Δ. Αβραμόπουλος, Δ. Σωτηρλής, Σπ. Ταλιαδούρος, Έκτ. Νασιώκας, Ντίνος Ρόβλιας, κλπ, Γ. Γραμματείς Υπουργείων, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, Δ/ντές Εκπ/σης, ΤΕΙ, Σχολείων, φυλακών, Πρόεδροι ΚΑΠΗ, Κοινοτήτων, Συλλόγων, καθώς και συγχαρητήρια των Ελληνικών Πολιτιστικών φορέων Γερμανίας και της Ελβετίας, κ. ά.

Επίσης, τα Μ.Μ.Ε. Ελλάδας, Ευρώπης και Αμερικής με τιμητικά αφιερώματα επαινούν και συγχαίρουν το Θέατρο και τον Δ/ντή του για την τεράστια, συνεχή και πολύχρονη πολιτιστική, κοινωνική και μορφωτική προσφορά.

Το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας αποτελεί πολιτιστικό κόσμημα της πόλης μας και τιμά και διαφημίζει την Καρδίτσα σε όλο τον κόσμο, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριάντα χρόνων ζωής του, ευχαριστεί θερμά όλους τους επώνυμους και ανώνυμους φίλους του για τη συμπαράστασή τους και τη βοήθειά τους στο δύσκολο έργο του.

Με τιμή                                   Ο Διευθυντής του Θεάτρου

Δημήτρης Ρήτας

 

Προηγούμενο άρθρο Στο στόχαστρο τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Νεκρή 30χρονη από τροχαίο στον Παλαμά