Ειδήσεις

31η πανελλαδική κατασκήνωση της ΚΝΕ Θεσσαλίας στις Νηές Μαγνησίας


Συνέντευξη τύπου του Σ.Π. Θεσσαλίας της ΚΝΕ για την πραγματοποίηση της 31ης πανελλαδικής κατασκήνωσης της ΚΝΕ στις Νηές Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε. Τη Συνέντευξη έδωσαν: Ο Παναγιώτης Κοδέλλας, μέλος του ΚΣ  και γραμματέας του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ και η Αναστασία Χατζηβασίλη, μέλος του ΣΠ Θεσσαλίας που τόνισαν:

 Με την κοινή πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Έτσι γράφεται η Ιστορία.

Με αυτό το σύνθημα η φετινή κατασκήνωση της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί στις Νηές Μαγνησίας στις 7-10 Ιούλη.

Θέλουμε η αντιιμπεριαλιστική κατασκήνωση της ΚΝΕ να είναι μια συνάντηση χιλιάδων νέων ανθρώπων που θα στείλει μήνυμα ενάντια στην κλιμάκωση της πολεμικής εμπλοκής της χώρας, ενάντια στις νατοϊκές και αμερικάνικες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή μας. Αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας πως οι λαοί μπορούν να νικήσουν, πως υπάρχει διέξοδος από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, ο Σοσιαλισμός είναι το μέλλον!

Η φετινή αντιιμπεριαλιστική κατασκήνωση θα πραγματοποιηθεί σε συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων, σε περίοδο που εξελίσσεται ο πόλεμος της Ουκρανίας και όλα δείχνουν πως οι κίνδυνοι για τους λαούς μεγαλώνουν. Τα «δύσκολα» είναι μπροστά. Οι ιμπεριαλιστές «ακονίζουν» τα μαχαίρια τους, σε μια περίοδο που κάθε «συμβιβασμός» ανάμεσα σε ληστές είναι «εύθραυστος» και περιέχει το «φυτίλι» για την επόμενη σύγκρουση.

Ταυτόχρονα μεγαλώνει καθημερινά η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο και στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με πιο πρόσφατη επικίνδυνη εξέλιξη την αποστολή εκ νέου πολεμικού υλικού και ελλήνων στρατιωτικών στην Βουγαρία από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τη νέα ελληνοαμερικάνικη συμφωνία που αναβαθμίζει τον ρόλο των νατοϊκών βάσεων που έχει η χώρας μας και η περιοχή μας ως «προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ για την ανατολή».

Η περιοχή της Θεσσαλίας βρίσκεται στο «κάδρο» της πολεμικής εμπλοκής. Σημαντικές υποδομές και προσωπικό χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με ακόμα πιο αναβαθμισμένο ρόλο. Στη Λάρισα αξιοποιείται η 110ΠΜ μετά την αναβάθμιση που πραγματοποιείται στο αεροδρόμιο και στις υποδομές. Ειδικότερα στον Βόλο, εκτός από το «Στρατόπεδο Γεωργούλα», που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό και έχουν στρατοπεδεύσει δυνάμεις της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών των ΗΠΑ, υπάρχει η βάση της ελληνικής 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο όπου:

  • Από το 2018 χρησιμοποιείται για τη μεταστάθμευση αεροκίνητων μονάδων και μαχητικών ελικοπτέρων του στρατού των ΗΠΑ.
  • Εγκαταστάσεις της βάσης αξιοποιούνται από τις ΗΠΑ για συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση ελικοπτέρων που εκφορτώνονται στο λιμάνι του Βόλου.
  • Κατά τη διάρκεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, από εκεί έφυγαν για την Πολωνία δώδεκα επιθετικά ελικόπτερα των ΗΠΑ δείχνοντας στην πράξη πόσο«ενισχύει την άμυνα της χώρας» το ότι όλη η Ελλάδα έχει γεμίσει με στρατιωτικές βάσεις των Αμερικανών.
  • Για τους κινδύνους της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι χαρακτηριστικό πως το 2019 πραγματοποιήθηκε στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ στο νοσοκομείο της Λάρισας με σενάριο τη μεταφορά τραυματισμένου Αμερικανού στρατιώτη στο Στεφανοβίκειο!

Η ένταση στα ελληνοτουρκικά συνεχίζεται με τη ευθεία απειλή της Τουρκίας για την κατάληψη των νησιών μετά την τελευταία άσκηση που έκαναν οι τούρκικες ένοπλες δυνάμεις μαζί με Αμερικάνους και Γάλλους και 38 χώρες παρατηρητές, δείχνει ότι βήμα- βήμα, με τις πλάτες των ΗΠΑ και της Γαλλίας προωθούν την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα νατοϊκά κόμματα προσπαθούν να καθησυχάσουν τον λαό μας για όλα τα παραπάνω λέγοντας ότι η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας την ώρα που  ΝΑΤΟ-ΗΠΑ καλούν την κυβέρνηση να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «για να λυθούν οι διαφορές μας» νομιμοποιώντας τις διεκδικήσεις της Τούρκικης αστικής τάξης και των διεκδικήσεων για «ζωτικό χώρο» της Τουρκίας για να κλονιστεί η νατοϊκή συνοχή όπως λένε.

Με αυτά ως «δεδομένα» επιδιώκουμε η φετινή κατασκήνωση να στείλει ένα μαζικό και μαχητικό μήνυμα καταδίκης από τη νεολαία της εμπλοκή της χώρας μας στο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, των νατοϊκών βάσεων ορμητηρίων-στόχων που έχουμε στη χώρας μας και στη περιοχή μας που εμπλέκουν τον λαό μας σε επικίνδυνα σχέδια προς όφελος της αστικής τάξης της χώρας μας.

Σε σχέση με το πρόγραμμα της κατασκήνωσης.

Η κατασκήνωση θα στηθεί σε έναν πανέμορφο χώρο, έναν παραθαλάσσιο οικισμό που βρίσκεται σε απόσταση 40 λεπτών από τον Βόλο, νοτιοδυτικά του Παγασητικού Κόλπου, σε πολύ κοντινή απόσταση από το νησάκι Τρίκερι. Η έκταση καλύπτεται κυρίως από ελαιόδεντρα και καταλήγει στην παραλία του κόλπου των Νηών.

Το πρόγραμμα της κατασκήνωσης θα είναι όπως πάντα πλούσιο και πολύμορφο, εκφράζοντας το αντιιμπεριαλιστικό – διεθνιστικό του μήνυμα και περιλαμβάνοντας: Εκδηλώσεις και συζητήσεις για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής, ενδιαφέροντα workshops, ιστορικές επισκέψεις, στιγμές ψυχαγωγίας και αναψυχής, με συναυλίες και γλέντια, μεταξύ τους αφιέρωμα στο μικρασιατικό τραγούδι, με αφορμή και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, σε μια περιοχή που την έχει «σημαδέψει» η προσφυγιά. Οι επισκέπτες και επισκέπτριες της κατασκήνωσης θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο νησί Τρίκερι και να γνωρίσουν μια λαμπρή σελίδα της Ιστορίας της ταξικής πάλης στη χώρα μας, που έγραψαν με τη στάση τους και με το αίμα τους οι εξόριστοι αγωνιστές και αγωνίστριες του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΔΣΕ.

Στο χώρο της κατασκήνωσης θα φιλοξενηθούν οι Γενικοί Γραμματείς τριών Κομμουνιστικών Κομμάτων, του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, του ΚΚ Μεξικού και του ΚΚ Τουρκίας καθώς και   αντιπροσωπείες 8 Κομμουνιστικών Νεολαιών από χώρες της Ευρώπης.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στον Βόλο το απόγευμα του Σαββάτου 9 Ιουλίου, με ομιλητή τον Νίκο Αμπατιέλο, γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

 

Προηγούμενο άρθρο Σε ετοιμότητα το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνάντηση της iGEM Thessaly 2022 με τον Δήμαρχο Τρικκαίων