Ειδήσεις

32ο Π.Φ.Ε.Θ. : Το τιμητικό αφιέρωμα στον ηθοποιό Γιάννη Μόρτζο


Με το τιμητικό αφιέρωμα στον ηθοποιό, σκηνοθέτη και καθηγητή υποκριτικής κ. Γιάννη Μόρτζο συνεχίστηκε, το βράδυ της Τρίτης 8 Μαρτίου, το 32ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, που οργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού.

Στο έργο του αναφέρθηκε ο συγγραφέας, δημοσιογράφος κ. Γρηγόρης Χαλιακόπουλος κάνοντας λόγο για μια πολυσχιδή προσωπικότητα που έχει χαράξει μία ξεχωριστή πορεία στην Τέχνη και τον πολιτισμό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά : «Είναι να εκπλήσσεται κανείς από το πλήθος των θεατρικών του επιτευγμάτων. Έχει παίξει όλα τα είδη θεάτρου, ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, ενώ και στο εξωτερικό η παρουσία του υπήρξε αξιοζήλευτη. Είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες θεατρανθρώπους. Ένας άνθρωπος που συμβάδισε την Τέχνη του με το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο. Ως θιασάρχης ξεκίνησε έναν άλλο σημαντικό κύκλο. Το θέατρό του ΄΄Τέσσερις Εποχές΄΄ αποτελεί ένα κόσμημα πολιτισμού. Καλλιεργεί ένα φυτώριο νέων ηθοποιών».

Την τιμητική πλακέτα στον κ. Μόρτζο απένειμε ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Μανώλης Στεργιόπουλος ο οποίος τον συνεχάρη για όλη αυτή τη σημαντική πορεία και του ευχήθηκε να είναι πάντα τόσο δημιουργικός. Όπως υπογράμμισε, στη συνέχεια, ο κ. Στεργιόπουλος : «Όταν έγινε ο Γιάννης μας μάθαμε και ποιος είναι ο άνθρωπος. Είναι η 5η φορά που έρχεται στην Καρδίτσα συμμετέχοντας στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας. Τον αγαπάμε ιδιαίτερα και τον τιμάμε».

Από την πλευρά του, ο κ. Μόρτζος ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την τιμή αυτή και τόνισε πως «Μπορεί να μην έκανα χρήματα από αυτή τη δουλειά, αλλά έχω ήσυχη τη συνείδησή μου».

Επίσης, ο κ. Μόρτζος μίλησε με πολύ συγκινητικά λόγια για το θεσμό επισημαίνοντας πως : «Αυτές οι δέκα ημέρες του Φεστιβάλ είναι οι πιο αγαπημένες ημέρες μου όλο το χρόνο. Αυτός ο θεσμός είναι ίσως η καλύτερη ικανοποίηση που έχω νιώσει στα επαγγελματικά μου χρόνια».

Στο διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς, το κοινό είχε τη δυνατότητα να απολαύσει το Θεατρικό Εργαστήρι του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Νέας Ιωνίας που παρουσίασε το έργο του Νηλ Σάιμον «Οι ηλίθιοι».

Αυτός ήταν ο τέταρτος κατά σειρά θίασος που εμφανίστηκε επί σκηνής, ενώ η Κριτική Επιτροπή, που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της αξιολόγησης, αποτελείται από :

  • Τον Γιάννη Μόρτζο, ηθοποιό – σκηνοθέτη – καθηγητή υποκριτικής
  • Τη Λίνα Ζαρκαδούλα, σκηνοθέτιδα
  • Τον Βύρωνα Φιδετζή, μαέστρο – σολίστα – μελετητή της ελληνικής μουσικής
  • Τον Αντώνη Χαλκιά, σκηνογράφο
  • Τον Μηνά Βιντιάδη, δημοσιογράφο – συγγραφέα

Το Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει μέχρι τις 13 του μήνα, πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας καθώς επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ3, τον 102fm και την ΕΡΤ ΛΑΡΙΣΑΣ.

Οι παραστάσεις ξεκινούν καθημερινά στις 8.30μ.μ., με συμβολικό εισιτήριο 5 ευρώ. Το πρόγραμμα παρουσιάζει η Βασιλική Μακρή, ηθοποιός.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα της απευθείας μετάδοσης μέσω του site της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Συλλόγων : www.enpolis.gr

 

Το πρόγραμμα της Πέμπτης 10 Μαρτίου

Δημοτικό Κιν/θέατρο Καρδίτσας  – Ώρα 8.30μμ.

Διαγωνιστικό μέρος

Θεατρική Ομάδα «Θεατροδότες» της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας με το έργο «Η Τρίτη Κόρη» της Κυριακής-Κορίνας Πάντου-Ζιάκου

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ                                                                                                                                                                                     

Βιβλιοθήκη Τ.Κ. Καρδιτσομάγουλας – Ώρα 10.00π.μ.

Θεατρικό παιχνίδι ανάγνωσης και δράσης με θέμα : «Σκληρό καρύδι – μαλακή ψύχα : ένα προσφυγόπουλο διηγείται». Βασισμένο στο βιβλίο «Σκληρό καρύδι» της Ελένης Σβορώνου.

Υπεύθυνος : Παιδικές Βιβλιοθήκες ΔΟΠΑΚ

 

Θέατρο Όψεις (Γαρδικίου 8, όπισθεν Παυσιλύπου) –  Ώρες 5.30 έως 7.00 μ.μ.  

Σεμινάριο από τον σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη ο οποίος καταθέτει την εμπειρία του από τις «Διαδρομές προς την σκηνοθεσία».

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΛΓΟ ΓΕΛΙΟ
Επόμενο άρθρο Θωρακίζεται αντιπλημμυρικά ο Δήμος Μουζακίου